2018. 09. 11.

A házastársi hűség házasság előtt kezdődik

„Az a jó, ha valaki fiatal korában kiéli magát, mert akkor nem fog rátörni a kíváncsiság és a vágy az ismeretlen iránt, amikor már házasságban él. Mindent ki kell próbálni, meg kell tapasztalni, majd továbblépni. A békés, nyugodt, hűséges közép- és időskor záloga a viharos ifjúság.” Sokan hiszik ma ezt így, azonban ki kell ábrándítanunk őket. A cikk eredetileg a Férfiak Klubja oldalán jelent meg.

Hűséges későn kezdők

A legújabb agykutatási eredmények például összefüggést mutattak ki a korán elkezdett szexuális élet és az elköteleződésre való képtelenség között.  Joe S. McIlhaney Jr. és Freda McKissic Bush mindketten szülész-nőgyógyász kutatóorvosok, Hooked, New Science on How Casual Sex Is Affecting Our Children (Fennakadva, Új tudományos eredmények arról, milyen hatással van az alkalmi szex a gyerekeinkre) című könyvükben például arról számolnak be, hogy minél fiatalabb korban kezdi el valaki a szexuális életet az elköteleződés vágya nélkül, annál inkább csökken a képessége a későbbi elköteleződésre. Ez lesz számára a „norma”, amit nagyon nehéz megváltoztatni. A statisztikai eredmények is ezt támasztják alá. Az amerikai Center for Disease Control and Prevention (Betegség Felügyelet és Megelőzés Központ) egy felmérése szerint azon lányok közel 60%-ának, akik 16 éves koruk előtt szerzik az első szexuális tapasztalatukathat vagy több szexuális partnerük lesz az életük során, míg azoknál a lányoknál, akik 20 éves koruk után szerezték az első szexuális tapasztalatukat, csak 15,2% ez az arány, míg több mint a felüknek mindössze egyetlen szexuális partnere lesz egész életében – a férjük. A szexuális hűség pedig a hosszú, boldog párkapcsolat titka. (Ma a két legfontosabb válóok a hűtlenség és az alkoholizmus.)

Hátra van még egy kutatás, és az abból készült grafikon ismertetése, amiről a témában jártas szakértők azt mondták, hogy „az egyik legfontosabb összefüggés a társadalomtudományban”. Ebben a felmérésben azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés a szexuális partnerek száma és egy házasság tartóssága között. Az alábbi grafikonban foglalták össze az eredményeket. 

hirdetés

Azoknak a férjeknek és feleségeknek tehát, akiknek egyetlen szexuális partnerük (a házastársuk) volt egész életük során, több mint 95%-a élt az első házasságában a vizsgált ötödik év végén, azaz kevesebb mint 5%-uk vált el. Azoknak viszont, akiknek öt vagy több – öt szexuális partner felett már nincs lényeges változás –, csak alig több mint a fele van együtt a házastársával az ötödik év végén. Érdekes megfigyelni, hogy a második illetve harmadik szexuális partner megjelenése sokkal meredekebb zuhanást eredményez a nőknél a házasságok tartósságában, három fölött viszont kiegyenesedik a grafikon, míg a férfiaké egyenletesen csökken, hogy aztán öt szexuális partnernél a két görbe összeérjen.

 

A tisztaságról és a szexualitásról a 777 indulása óta jó néhány cikk, blog, videó született már, a legjobbakat közülük megtaláljátok a 777 Kincsesládájában ITT. Ha pedig komolyabban érdekel a téma, olvass bele II. János Pál tanításaiba, vagy olvasd el Christopher West: A test teológiája kezdőknek c. könyvét, amely egyszerűsítve mutatja be a pápa tanítását.

Az írás a Férfiak Klubja 10 dolog, amit gondolj végig, mielőtt megházasodnál cikksorozatának része.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás