2018. 09. 10.

Böjte Csaba: “Hiszem, hogy csak olyan feladatot kapunk, amit elbírunk.”

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. Ebből az alkalomból a 24.hu kérdezte a gyermekotthon-hálózat alapítóját, Böjte Csaba ferences szerzetest elhívásáról, ítélkezésről és az intézmény nehézségeiről.

Határon innen és túl szinte nem találni olyan embert, aki ne hallott volna Böjte Csabáról. A mindig vidám, őszinte ferences szerzetes az árva gyerekek megsegítésének szenteli az életét, az első gyermekotthon megalapítása óta pedig már huszonöt év is eltelt. Ez idő alatt több mint hatezer gyermek fordult meg valamelyik otthonban, hiszen az 1993-as indulás óta már 83 helyiségben foglalkoznak gyermekvédelemmel.

“Büszke vagyok arra, hogy senki nem koldul, mindenkiből rendes, adófizető állampolgár vált. Igaz, nem mindenki maradt Erdélyben, sokan kijöttek Magyarországra, de Nyugat-Európában, sőt Amerikában is vannak gyerekeink. Többnek már van saját családja, sokan 3-4 gyereket nevelnek. De nagy örömmel tölt el, hogy unokát nem nevelek, mindenki gondoskodik a saját gyermekéről. A múltkor összeszámoltuk, már ezernél is több unokánk van. Az idei tanévet 2100 gyerekkel kezdjük.” – nyilatkozta a 24.hu-nak Böjte Csaba.

Arra a kérdésre, hogy miért nem a saját család alapítását választotta a cölibátus helyett, a ferences szerzetes így felelt:

“A döntés előtt sokat másztam hegyet. Isten is egy nagy fehér csúcsnak tűnt, amit ha nem is kell meghódítanom, de legalább a közelébe kell kerülnöm. Nagy kíváncsiság és éhség volt bennem. Később arra jutottam, hogy az úrnak se tetszik, az amit lát, és biztosan azt akarná, hogy segítsek, így én megteszem, amit tehetek. Mind a 6000 gyerek írásban kérte Isten nevében, hogy fogadjam be, így mertem én ezt felvállalni.”

hirdetés

A gyermekotthon-alapításra Csaba testvérék nem voltak kezdetben felkészülve.

“Már korábban is jártam az állami árvaházakat. A nyolcvanas évek második felében nagyon sok gyár, üzem bezárt Romániában, rengetegen kerültek az utcára. Anyák, gyerekek éheztek és koldultak az utcákon. Eleinte nem gondoltam árvaházra, csak meghívtam őket ebédre, azután egyre tovább maradtak, beszélgettünk, megfürödtek, ruhát váltottak. Később csináltam egy tábort. Az egyik ilyen egyhetes tábor végén az egyik kisleány elkezdett sírni, hogy ő nem akar hazamenni, mert nincs is hová. S akkor arra gondoltam, hogy ez a gyerek tavaly se járt iskolába, idén se fog menni, legyen úgy, tartson egy évig a tábor. De egyáltalán nem voltunk erre felkészülve. A román törvények se tették ezt lehetővé, de ott állt Déván egy romos használaton kívüli kolostor, aminek ugyan nem voltak ajtajai és ablakai, de legalább volt teteje. Így költöztünk be a gyerekekkel tulajdonképpen illegálisan, mert az épületet csak 1999-ben adta vissza a román állam. Az első tanévet 20 gyerekkel kezdtük.”

Csaba testvér szerint sok felesleges nehézség is akadályozza a munkájukat.

“A szabályok erdejében se könnyű haladni. Ha egy zsíros kenyeret akarok adni a gyerekeknek, akkor mindenféle szabálynak megfelelő konyhát kell felállítanom, a szakácsnőnek engedélyes diplomát szerezni, bonyolult kálváriát járni egyetlen tál ételhez.”

 

Az interjú során felmerült a kérdés, hogy mi a véleménye a híres ferences szerzetesnek az abortuszról, és annak szigorításáról.

“Nem erőst értem azokat, akik önként megfosztják magukat a gyerek jelentette kincstől. A gyerek gazdagság, még ha sokan azt is hiszik, szegényebbek lesznek a születésével. A gyerekeimnek ezt valahogy úgy magyarázom el, hogy ha leülnek az állomáson és újságpapírról lókolbászt esznek, akkor Isten ettől nem kap sírógörcsöt. De mennyivel jobb fehér abrosz mellett enni. Ugyanígy nem ítélem meg azokat a lányokat, akik egy buliban összefekszenek valakivel és gyermekük születik. De mennyivel másabb, ha biztonságban érezheti magát egy férfi mellett és büszkén mutathatja fel a gyermeket a családnak. Ha már élünk, miért ilyen fapados módon utazunk, miért nem ülünk business class-ra? Többet kellene arról beszélnünk, hogy mennyire sokat jelentünk mi emberek egymásnak.”

 

A teljes interjút itt olvasható.

 

Böjte Csaba testvér a 777 OFFLINE EXTRA – A torinói lepel rendezvény egyházi fővédnöke lesz. Az esemény 2018. szeptember 28-án, este 19:00 órakor kezdődik az Erkel színházban. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni itt lehet.

A regisztrációról a legfontosabb információk itt találhatóak.

 

 

Kép,forrás: 24.hu

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 09. 11. 00:59

    Üdv!
    ““Hiszem, hogy csak olyan feladatot kapunk, amit elbírunk.” Bocsánat,de picit “arréb” mást olvastam de hasonló ehhez.
    “hiszen nagyobb keresztet nem kapunk, mint amit elbírunk.” Biztos vagy benne?Játszunk! Hallottál már olyanról aki hatalmas keresztet kapott?(talán) Mindenki bírta? Gondolkozz! Biztos hallottál olyanról aki nem bírta. Nos,kik azok,tudod? Ki az aki megroggyan a teher alatt annyira,hogy még az életét is el tudja dobni? (gondolom már megvan) Bizony,az a sok öngyilkos nagyobb keresztet kapott mint amit elbírt volna. Vond hát le a következtetést,hogy e mondás …….(hamis) Nem sokan gondoltatok erre,igaz?
    Csaba testvér cselekedete és törődése példamutató.Én mondom 100 év múlva szent lesz.

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 09. 11. 12:21

    Üdv!
    Ezt máshol olvastam,de a lényeg ugyan az.
    “hiszen nagyobb keresztet nem kapunk, mint amit elbírunk.” Biztos vagy benne?Játszunk! Hallottál már olyanról aki hatalmas keresztet kapott?(talán) Mindenki bírta? Gondolkozz! Biztos hallottál olyanról aki nem bírta. Nos,kik azok,tudod? Ki az aki megroggyan a teher alatt annyira,hogy még az életét is el tudja dobni? (gondolom már megvan) Bizony,az a sok öngyilkos nagyobb keresztet kapott mint amit elbírt volna. Vond hát le a következtetést,hogy e mondás …….(hamis) Nem sokan gondoltatok erre,igaz?

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 09. 11. 12:21

    Tibor “hiszen nagyobb keresztet nem kapunk, mint amit elbírunk.” Biztos vagy benne?Játszunk! Hallottál már olyanról aki hatalmas keresztet kapott?(talán) Mindenki bírta? Gondolkozz! Biztos hallottál olyanról aki nem bírta. Nos,kik azok,tudod? Ki az aki megroggyan a teher alatt annyira,hogy még az életét is el tudja dobni? (gondolom már megvan) Bizony,az a sok öngyilkos nagyobb keresztet kapott mint amit elbírt volna. Vond hát le a következtetést,hogy e mondás …….(hamis) Nem sokan gondoltatok erre,igaz?