2018. 07. 10.

A lélek belső hangja – különböztesd meg a jót a gonosztól

Loyolai Szent Ignác a lélek tisztánlátásáról szóló tanításaiban különleges szabályokat határozott meg arra vonatkozóan, hogyan ismerhetjük fel szívünk belső hangját. A sátán hangjának felismerésére különösen nagy hangsúlyt fektetett.

Nagyon jellegzetes és könnyen felismerhető a sátán hangja. „Ha a gondolatok menete rosszabbul végződik, mint ahogy korábban már elképzelted, vagy nyugtalanít, esetleg zavart kelt benned, elveszi a korábbi békét, nyugalmat és csendet, szinte biztosan a sátánnal van dolgod, tőle ered a gondolat, aki a mi örömünk és üdvösségünk ellensége.” – figyelte meg Ignác.

A legtöbb esetben a fenti állítás igaz, de ezen kívül van egy plusz biztosíték a megkülönböztetésre: az ember lelki állapota. Ha a lélek a jó felé mozog, a bennünk lévő jó kedvesen szól, míg a rossz élesen, zajt és nyugtalanságot keltve beszél. Ha a lélek a rossz felé mozog, épp az ellenkezője igaz. Ilyenkor Isten hangja tűnhet keménynek miközben próbál visszaterelni a helyes útra. A sátán pedig kedvesen még rosszabb bűnre csábítana.

hirdetés

Ezért fontos megérteni saját lelki állapotunkat mielőtt eldöntjük, kinek a hangja szól a szívünkben.

Szent Ignác megfigyelése saját életének több éves tapasztalataiból származik, de mások is megerősítették. Dom Lorenzo Scupoli, egy 16. századi atya írta:

„Az ördög minden tőle telhetőt megtesz, hogy elűzze a békét a szívünkből, mert tudja, hogy a békében Isten lakik, és ebben a békében nagy dolgokat visz véghez.”

Legközelebb, ha hallasz egy hangot a szívedben, ami hat az érzéseidre és érzelmeidre, lépj hátra egyet, és használd Loyolai Szent Ignác iránytűjét.

 

Forrás és kép: Aleteia 

Ezt a cikket Tóth Letícia önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Lelkiség Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás