2018. 07. 04.

Ez a 13 program erősíti az apa-fia kapcsolatot

Az egyik legjobb mód arra, hogy apa és fia közelebb kerüljenek egymáshoz, ha együtt csinálnak valamit. Az apák nagy mértékben befolyásolják, hogy milyen férfi lesz a fiukból. A gyermek felnőtté válásában rendkívül fontos tényező az édesapjával való kapcsolata. Nem mindig könnyű ápolni ezt a kapcsolatot, sokszor az apák nem tudják, hogyan beszéljenek a fiukkal.

Bármilyen apai kihívások is érjenek, nem szabad alábecsülni, hogy milyen sokat jelent egy fiúgyermeknek az az idő, melyet az édesapjával tölthet. Ha apaként gondjaid vannak az ötleteléssel, íme néhány remek lehetőség, mely erősíti a kapcsolatot a fiaddal:

1. Menjetek borbélyüzletbe

Különösen élvezetes olyan régimódi borbélyüzletre bukkanni, ahol megtalálható a szimbolikus piros-kék-fehér csíkos, spirálisan forgó borbély henger, és ahol egy gombnyomásra kiugrik a borotvából a veszélyesnek látszó penge. Bárki is legyen a fodrász, különleges hangulata van egy borbélyüzletnek, és segítség lehet abban, hogy a fiúkat bevezessük a férfilét egyik kiváltságos rítusába.

2. Birkózzatok

A fiúgyerekek valamilyen okból kötődnek a fizikai játékokhoz, úgyhogy azt tanácsolom, hogy birkózz sűrűn a fiaddal még akkor is, ha ő nyer!

3. Játsszatok labdajátékot

A sportolás összekovácsol, de gyakran nagy a tétje emiatt szigorú edzőket, véget nem érő gyakorlást, csoportos utazásokat igényel. Dobáljátok a labdát egymásnak az udvarban stressz nélkül! Nincs más célja, csak annyi, hogy élvezzétek együtt a napot.

hirdetés
4. Lógjatok kávézóban

Nem a legjobb ötlet egy nyolcéves kisfiút rászoktatni a koffeinre. De lenyűgöző, mikor kávézóba viszem a fiaimat egy rövid időre. Adok nekik süteményt és egy korty kávét bevezetésképpen az #ApaÉletre, és ez nagy hatással van rájuk.

5. Szolgáljátok az Oltárt a misén

Nemrég felkértem az apukákat a plébánián, hogy alkossanak apa-fia csapatokat. Néhányan megfogadták a tanácsom, és azt kell mondanom, hogy nincs annál jobb érzés, mint az apukákat és a fiaikat látni, ahogy együtt gyakorolják a hitüket, miközben egy komoly, fontos szolgálatot teljesítenek a templomban.

6. Gyújtsatok tüzet

Még jobb, ha grilleztek is. A tűzgyújtás veszélyes, de egy jó lehetőség, hogy időt tölts a fiaddal és olyan készségeket taníts neki, melyeket hasznosítani tud majd az életben, és bevezesd a szabadtéri grillezés ősi hagyományba.

7. Olvass neki könyveket

Fontos, hogy ez a feladat ne csak az édesanyákra háruljon. Különösen jól esik a fiúgyermekeknek, ha hallanak kalandos történeteket és meséket az apukájuktól. Sok olyan férfi van, akiben megmaradt annak az emléke, hogy fiatal korában mennyire szerette, mikor az édesapja olvasott neki.

8. Vegyetek részt felderítésben

Több olyan anyukát ismerek, aki cserkészcsoportot vezet. Fantasztikusak az édesanyák, de jobb, ha az apukák vesznek részt ebben a fiaikkal és ők vezetik a csoportot. Ez egy remek lehetőség, hogy együtt táborozzatok, szolgálatot teljesítsetek és a külvilággal megismerkedjetek.

9. Építsetek valamit igazi szerszámokkal

Az elektronikus szerszámok veszélyesek. Nagyon sok kárt lehet velük okozni, ha az ember nem elővigyázatos. Pontosan ezért szeretik őket a fiúk! Apai segítséggel megtanulhatják, hogyan kell biztonságosan és felelősségteljesen használni őket. Ha az apa és fia közösen barkácsolnak valamit az édesanyának, a fiúban ez elindít egy még intenzívebb kötődést az apukája iránt, de ezzel együtt azt is megtanulja, hogyan kell gondoskodni a hölgyekről.

10. Sakkozzatok együtt

Különös módon a fiúk gyorsan rászoknak a sakkozásra. Szeretik a stratégiát és a kihívást. Apa és fia összébb kovácsolódhat sakkozás közben még akkor is, ha csak minimálisan beszélgetnek. De ha egyikőtök sem szereti a sakkot, válasszatok valamilyen másfajta stratégiai játékot!

11. Látogassatok el egy múzeumba

A férfias emberek értékelik a művészetet. Jót tesz az apának és a fiúnak egyaránt, ha megtanulja értékelni a szép dolgokat. Ha az apa segít abban a fiának, hogy meglássa, a kulturáltsággal nem kérdőjelezik meg a férfiasságát, ezzel már egy csodálatos leckét tanított neki. Beszélgessetek a művészetről, hiszen az is egy kapcsolatépítési lehetőség!

12. Mutasd meg neki, hogyan kell megkötni a nyakkendőt

Nagyszerű dolog, amikor egy apa át tudja adni ezt a misztikus tudást a fiának. A generációs összekapcsolódás egyik létfontosságú része a hagyományok átadása, akkor is, ha csak olyan egyszerű dologról van szó, mint a csomó megkötésének elmagyarázása. A mai napig minden egyes alkalommal, amikor nyakkendőt kötök, eszembe jut, ahogy az édesapám serdülő koromban megmutatta, hogyan kell csinálni, de manapság már a gyerekek 90%-a hamarabb folyamodik az internethez segítségért, mint az apukájához.

13. Sátorozzatok az udvaron

Nagyszerű dolog a kempingezés még akkor is, ha nincs elég idő sátorozó túrára. Állítsatok fel egy sátrat az udvarban és szórakozzatok együtt! Nem kell sok minden ahhoz, hogy lenyűgözzünk egy fiúgyermeket, számára az udvar a kalandozás helyszíne lehet.

Nem számít, hogy a fenti elfoglaltságok közül melyiket választjátok, az a lényeg, hogy időt szántok rá. A közös emlékek felbecsülhetetlen értékkel bírnak, és pótolhatatlan az a kapcsolat, mely kialakul köztetek.

Fr. Michael Rennier

Feliratok: aleteia.org

 

Ezt a cikket Nagy Barbara önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás