2018. 07. 02.

Ahol a te erőd véget ér, ott kezdődik Istené

A legtöbben ismerjük az alkalmatlanság, a „nem vagyok elég jó” érzését. A világunk teljesítményorientált, ami csak tovább erősíti bennünk ezt. De Isten épp fordítva gondolkodik: egyszerű, tökéletlen embereken keresztül vitte véghez a legnagyobb, természetfeletti tetteit, akik beismerték, hogy szükségük van az erejére. Prekopa Miron indiai missziója során ismerte meg mélyen ezt a kegyelmet és azt, hogy Istennel együtt dolgozva semmi sem lehetetlen. Az ő beszámolóját, majd bátorítását olvashatjátok az I. és II. részben.

I.rész – India

„Azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket” (1Kor 1:27). A saját életemben láttam ennek a valóságát. Magamat több szempontból kevésnek, alkalmatlannak gondoltam sok szolgálatra, de a missziós utam során megtapasztaltam, hogy Isten igenis rajtam keresztül is dolgozik! Semmilyen teológiai végzettségre vagy különleges képességre nincs szükség, egyszerűen tudd, hogy Isten melletted van!

Már tinédzser koromban bennem volt a misszió iránti vágy, és az, hogy akár a szűkebb környezetemben, akár távolabb szeretném hirdetni az örömhírt. Ugyanakkor nem volt könnyű elkezdeni, mert nem volt olyan ember a közelemben, akinek lett volna tapasztalata a témában, sőt akadt, aki le akart beszélni, mondván, hogy ha Magyarországon születtem, itt is kell szolgálnom. Ha mindenkinek ez lett volna a mentalitása, most Indiában például nem ismernék Jézus Krisztust!

Két évig Németországban éltem, utána mentem Indiába misszióra – elég nagy volt a kontraszt, nemcsak a két ország anyagi helyzetében, hanem az emberek gondolkodásmódjában is. Indiában a vallás olyannyira fókuszban van, hogy az emberek identitásának ez az alapja. A legtöbben hinduk a maguk 33 millió istenével, de vannak muszlimok is, a keresztények aránya pedig csak 2,3 százalék. Az indiai keresztények viszont nagyon tüzesek! Felkértek egy dicsőítő estre gitározni, és ugyan próba egyáltalán nem volt a zenekarral, egyszerűen minden dal előtt átkiabáltak nekem, hogy milyen hangnemben lesz. De amikor meg áramszünet volt a dicsőítés alatt, tehát nem hallatszott belőlünk semmi, a gyülekezetben lévők szinte észre sem vették, annyira belefeledkeztek Isten jelenlétébe.

hirdetés

A gyermekotthonok megrendítőek voltak: mélyszegénységből, teljes reménytelenségből érkeznek az ott lakók, sokak szülei leprásak vagy nem is élnek már. Mégis erős hittel, újjászületett keresztényként kerülnek ki az otthonokból, sokakból pásztor vagy dicsőítésvezető válik.

Bár emberileg lehetetlennek tűnt, többször is volt alkalmam hindu iskolába bemenni, hogy beszéljek az élő Istenről az indiai gyerekeknek. Az igazgatónak annyit mondtam, hogy a kultúrámat szeretném bemutatni, így engedtek be végül. Ez jól mutatja Isten gondoskodását, ami az egész kint létemet végigkísérte.

Az én példám is mutatja: Isten egyszerű embereken keresztül működik! Azt gondoljuk, szinte semmi az a mennyiségű szeretet és törődés, amit mi tudunk adni az embereknek, de megtapasztaltam: ez sokkal több, mint amit hiszünk!

II. rész – Isten hisz benned!

Ha voltál már valaha lenézett vagy érezted magad jelentéktelennek, akkor van egy jó hírem: Isten elhívott és kiválasztott TÉGED (1Korinthus 1:26-28)! A tanítványok távolról sem voltak tökéletes emberek, mégis természetfeletti módon áradt ki belőlük Isten ereje és szeretete.

Amikor eljutsz oda, hogy azt érzed, nem vagy képes többre emberileg, ott tud Isten belépni! Németországban – ahol évekig éltem – szinte mindenre kötnek már biztosítást, akár arra, hogyha beperelnek valakit, akkor a biztosító kifizeti az ügyvéd költségeit. Ez azt jelenti, hogy az ember bebiztosítja az egész életét, és el akarja hitetni magával, hogy nincs szüksége senkire, mert erős és független. Épp a magadra való támaszkodás válhat a legnagyobb akadályává annak, hogy Isten veled együtt dolgozzon! Az alkalmatlanságunk sokkal inkább érték, mert emiatt eszmélünk rá, hogy szükségünk van Istenre. A nyugati világ kényelmében ezt nehezebb tudatosítani, de nagyon fontos.

Teljesítményorientált világunkban az számít, mit tettél le az asztalra, miben vagy jó, sőt jobb, mint mások. Azt sugallja, mindenért kőkeményen meg kell dolgozni. Ennek pedig az a következménye, hogy mindent a saját dicsőségedre teszel. Isten gondolkodása ezzel ellentétes: arról beszél, hogy Ő milyen nagy, ezért neked nem kell nagynak lenned, mégis a csapatában játszhatsz! Az Ördög mindig a múltadra, a hibáidra, a gyengeségeidre mutat, Isten pedig arra, hogy mit lát benned, milyen szárnyaló életet szán neked.

Tudtad, hogy a Bibliában olvashatunk állásinterjúról? Mózest Isten elég spontán módon behívta a meghallgatásra a csipkebokorhoz. Bemutatta a céget: „vagyok, aki vagyok”, majd felvázolta a munkaköri leírást: a zsidó nép kivezetése Egyiptomból. A világunkban ezután az történt volna, hogy meggyőzzük a munkáltatónkat: alkalmasak vagyunk a feladatra. Itt épp fordítva történt: Mózes szabadkozott, hogy ő egy senki, alkalmatlan erre, nem elég jó, rossz embert talált a fejvadász. Istent nem ez érdekelte, pontosan tudta, hogy Mózes alkalmatlan, de a hangsúly azon volt, hogy Ő cselekszik rajta keresztül. „Te minden vagy, mert én vagyok benned!” – Isten ezt üzente neki, és neked is. „Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz.” (2Kor 12:9) Akinek az életében Isten az úr, azon nem a földi törvények és törvényszerűségek fognak uralkodni, hanem Istené. Ha az életed minden területén királynak választod meg Istent, akkor engedelmeskedsz neki, de – és ez hatalmas különbség a világhoz képest – nem kell felhalmozni a diplomáidat és lekörözni másokat. Ő mindezek nélkül megvalósítja benned a természetfelettit. Számára tényleg nincs lehetetlen és semmi nem éri meglepetésként!

Gondold át, mi az a terület, ahol eddig hittél a hazugságoknak, hogy nem vagy elég jó hozzá, úgysem lennél képes megvalósítani, pedig szeretted volna. Itt az idő, hogy oda lépj, megtörd ezeket és mondd azt: Isten hisz bennem, és az Ő erejéből igenis képes vagyok megtenni!

Szilágyi Anna

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Evangelizáció Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás