2018. 06. 14.

Mit tenne Jézus?

Mi lenne, ha a keresztények tényleg azt tennék, amit Jézus?

Mindenki hallotta már a “Mit Tenne Jézus?” jelmondatot, igaz? Hallottad beszédekben, megvan a karkötő is (angol: WWJD – What Would Jesus Do), esetleg még képcímnek is hozzáadtad egy vasárnapi fotódhoz. De vajon mennyien vesszük igazán jó hasznát ennek a mondásnak?

Az az igazság, hogy minden hívőnek napi szinten kellene erre gondolnia. Persze nem arra a döntéshelyzetre gondolok, mikor nem tudsz választani a csokis mocha és a sütőtökös latte között.

Én legszívesebben emlékeztetőként gondolok erre: akkor is szeressünk, mikor nehéz. Hogy akkor is legyünk kedvesek, mikor eszünkbe se jutna. Hogy tudjunk megbocsátani olyan helyzetekben, mikor ez egyszerűen lehetetlennek tűnik. Hogy alázatosak maradjunk olyan körülmények között, mikor ez nem tűnik opciónak.

hirdetés

Az Atya azért küldte Fiát a Földre, hogy meghaljon értünk, hogy valósággá tegye számunkra a Teremtővel való örökkévalóságot. Jézus is megtapasztalta a fájdalmat és azokat a nehézségeket, melyekkel mi is nap mint nap szembenézünk. Tudja, hogy mivel van dolgunk. Számos bibliai példa van arra, hogyan reagáljunk egy-egy konkrét szituációra.

Arra vagyunk meghívva, hogy legyünk Jézushoz hasonlók mindenben, amit teszünk, mindenkivel, akivel találkozunk, bármilyen helyzetbe is kerüljünk. A “Mit Tenne Jézus?” gondolat nem csak egy jó cím Instagramos képekhez; akkor is hasznos, ha elveszettnek és magányosnak érzed magad.

Olyan szituációkban lehet hasznodra, melyeknél nem tudod, mit is kellene tenned. Pál apostol így ír erről a Filippiekhez írt levélben:

“Az a gondolkodásmód és szándék uralkodjon bennetek, amely a Krisztus Jézust jellemezte.” (Fil 2,5)

Ehhez elengedhetetlen, hogy elmélyedjünk a Szentírásban és keressük az Ő útjait. Gondolj azokra a problémákra, melyekkel szembe kell nézned! Rájöttem, hogy számomra legtöbbször nem maga a probléma jelentette a nehézséget, sokkal inkább az, ahogy hozzáálltam egyes helyzetekhez. Eltávolodtam attól, mit tenne (vagy mit tett) Jézus az én helyemben. Krisztus földi élete során megmutatta, hogyan kellene cselekednie és reagálnia az Őt követőknek.

Mikor Jézus a Golgota felé vezető úton cipelte keresztjét, egyszerre hajítottak rá minden sértést, amit csak el tudsz képzelni és minden fizikai fájdalmat, melyet átéltél. Belegondolok, mi lett volna, ha az egésznek ott vetett volna véget – mennyivel könnyebb is lett volna Neki! De teljesítette küldetését, engedelmeskedet. Számomra ez a helyzet írja le legjobban, mit is jelent Jézusra hasonlítani, erre törekedni.

Egy fejezettel később, a Filippi 3,17-ben ezt mondja Pál:

“Testvéreim, ti is mindannyian kövessétek az én példámat! Azokra figyeljetek, akik úgy élnek, ahogyan mi példát mutattunk nektek!” (Fil 3, 17)

Pál szerint lehetetlen, hogy Krisztus követőjeként ne próbáljunk Őhozzá hasonulni. Mintha csak azt mondaná: “Kérdezd meg magadtól minden egyes helyzetben, hogy mit is tenne Jézus a helyedben.”

 

Forrás: relevantmagazine.com

Ezt a cikket Szala Dorina önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás