2018. 06. 12.

Amikor Isten nem adja meg azt, amire vágysz

Isten hűséges – ezzel mindannyian tisztában vagyunk, és talán meg is lepődnénk, ha valaki azt mondaná, helytelen kontextusban használjuk ezt a kifejezést.

Mikor legutóbb hallottad, hogy valaki azt mondja: “Isten olyan hűséges!”, vagy hogy “Hát nem hű az Isten?”, az mégis milyen szövegkörnyezetben hangzott el?

Amikor általában ezt hallom, akkor szinte biztos lehetek benne, hogy valami nagy életesemény történt:

Egy barátnőmet eljegyzik, és a bejegyzéséhez odabiggyeszti az #IstenHűséges hashtaget. Egy másik ismerősöm életet ad egy egészséges gyermeknek – egészen biztos, hogy találni lehet a bejegyzése alatti kommentrengetegben valami olyasmit, hogy: “Isten olyan hű hozzád és a férjedhez!” Vagy egy barátom elköltözik, és arról társalognak, milyen hűséges is Isten, amiért új otthonra lelhetett. Első ránézésre egyik kijelentéssel sincs semmi probléma. Jézus követőiként tudjuk, hogy Isten hűséges – ez hitünk egyik alapvető igazsága.

hirdetés

Azonban amint elkezdünk figyelni ezekre a kommentekre, rájövünk, hogy igazából milyen veszélyesek is lehetnek ezek a kijelentések.

Mert ha eljegyzéskor, vagy egy gyermek születésekor, akár egy új otthon találásakor azt zengjük, milyen hűséges Isten, akkor mégis mi történik, hogyha ezeknek a dolgoknak vége szakad, vagy egyáltalán meg sem történnek? Tán hirtelen nem is olyan hűséges az Úr?

Isten nem hűséges hozzám, mert egyedülálló vagyok? Nem hű Isten ahhoz a házaspárhoz, akik gyereket szeretnének, de úgy tűnik, hiába próbálkoznak? Megkérdőjelezzük Isten hűségét, ha nem mennek jól a dolgok? Lehet egyáltalán olyan, hogy Isten nem hűséges?

Olyan könnyen mondunk jól csengő dolgokat anélkül, hogy belegondolnánk, mit is jelentenek valójában.

A fent említett esetekben teljesen helyénvaló azt mondani, hogy hű az Isten, de valójában hűségesnek lenni egyet jelent az ígéretek betartásával – és el is érkeztünk a lényeghez.

Isten hűségét, azt, hogy betartja ígéreteit, olyan dolgokhoz kötjük, melyeket soha nem is ígért meg nekünk.

Nem ígért házasságot, se gyerekeket. Nem ígért szép, új otthont a város legpompásabb részén. Nem ígért se anyagi jólétet, se könnyű életet – de olyan sok gyönyörű dolgot ígért, hogy tudjuk: hűséges marad hozzánk.

Miket ígért nekünk Isten?

Megváltást mindenkinek, ki hisz Fiában. (Rómaiakhoz 1:16-17)
Vigaszt a megpróbáltatások idején. (2 Korintus 1:3-4)
Új életet Krisztusban. (2 Korintus 5:17)
Lelki áldást Krisztus által. (Efézus 1:3)
Hogy elvégzi a bennünk elkezdett munkáját. (Filippi 1:6)
Békét, mikor imádkozunk. (Filippi 4:6-7)
Hogy minden szükségletünket kielégíti. (Máté 6:33, Filippi 4:19)
Ezek igaz ígéretek, melyeket be is fog tartani. Isten hűséges.

Amikor pedig annyira kedves, hogy olyan dolgokat is megad nekünk, amiket meg sem ígért, ragadjuk meg a lehetőséget és adjunk hálát Neki ezekért az ajándékokért.

Amikor pedig úgy tűnik, az életnek semmi értelme és elveszünk a fájdalomban, engedjük beszélni hozzánk úgy, mint az Istent, aki mindig jelen van és vigaszt nyújt bánatunkban.

Hűséges, de nem azok miatt a klassz dolgok miatt, amiket ad nekünk. Azért hűséges, mert betartja az ígéreteit.

 

 

Fordította: Szala Dorina

Forrás: relevantmagazin.com

Ezt a cikket Szala Dorina önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás