2018. 05. 30.

Németországban már Luther lámpa is van

A reformáció híres alakja, Luther Márton jelenik meg a németországi Worms városának közlekedési lámpáin, a pálcika emberek helyett.

A lámpák elhelyezését az Evangélikus Egyház kezdeményezte a városnak otthont adó Rajna-vidék-Pfalz szövetségi tartományról elnevezett ünnepnap alkalmából. Az Evangélikus Egyház úgy tervezi, hogy a különleges közlekedési lámpák a wormsi birodalmi gyűlés 2021-ben esedékes 500. évfordulójáig maradnak szolgálatban.

hirdetés

Luther Márton Ágoston-rendi szerzetesként és teológiai professzorként kezdeményezett 1517-ben disputát, aminek alapját adó 95 tézisét a legenda szerint a wittenbergi vártemplom kapujára függesztette ki.

Worms azért különleges helyszín a reformáció szempontjából, mert ide idézte be V. Károly német-római császár Luthert a birodalmi gyűlés elé, ahol tanai tagadására szólították fel. Itt hangzott el híres mondata is: „Ha nem győznek meg a Szentírás és a józan ész alapján, nem fogadom el a pápák és zsinatok tekintélyét, mert ezek ellentmondanak egymásnak. (…) Itt állok, másként nem tehetek!”

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás