2018. 05. 19.

#csakegygondolat – A hosszúhétvégékről

Nem csak a fejemben, hanem már kommentben is felmerült legutóbb egy munkahelyi cikk kapcsán ez a téma: hosszúhétvége vagy ünnep? Persze lényegében mindkettő, de melyik a fontosabb?

Jó pihenést, jó hétvégét, mi a terv a hosszúhétvégére… Hát erre más választ ad egy keresztény, hívő ember. Természetesen mi is pihenünk, elmehetünk wellnesselni, a családunkkal együtt vagyunk végre, kirándulást tervezünk, külföldre utazunk… 

De mi az igazán fontos?

Tedd fel magadnak a kérdést: miért várod a pünkösdi hosszúhétvégét? Vagy a húsvéti szünetet? Készülsz rá lelkileg, és elmész valamilyen programra, lelkigyakorlatra? Vagy csak az alvás és a szabadidő a lényeg? A legtöbb munkaszüneti nap valamilyen keresztény ünnephez köthető. Megéled, tudod, hogy miről szól igazán? Mindegyikhez kapcsolódik evangéliumi rész – elolvasod? Ha katolikus vagy, szertartásokkal is színesítheted ezeket a napokat – elmész? Teológiai, történelmi részletek vannak, amiket talán még sosem olvastál – utána jársz?

hirdetés

Nem mindegy, hogy telik az idő, vagy múlik?

Ha telik, az azt jelenti, hogy megtöltjük valamivel, tudatosan! Ha múlik, akkor csakúgy elrepül a fejünk fölött, észre sem vesszük, hogy vége a hétvégének.

És mit kommunikálsz?

Nem árt, ha érzi a környezeted is, hogy neked másról is szól a hosszúhétvége. Röviden vagy hosszabban (hallgatóságtól függően) meg lehet osztani egy-két gondolatot a hitedről, annak megéléséről, a hétvége történéseiről, élményeiről, amik benned vagy veled történtek. Nem kell harsányan, magamutogató módjára, de legyünk lámpások, világítsunk!

És mit értenek meg belőle?

Bizony, ez már sokszor advanced level, haladóknak való feladat. Mit ért meg egy nem-hívő kollégád abból, hogy “és akkor Jézus elküldte a Szentlelkét a tanítványokra, és ők nyelveken szóltak”…? Vagy épp húsvétkor, hitünk legmélyebb titkával kapcsolatban: “azt ünnepeljük, hogy Jézus meghalt! És aztán feltámadt!”… Hogy mi….?! Kérdezhetnek vissza (legalábbis a pillantásukkal biztos).
Ez egy másik, jóval hosszabb cikk témája lehetne: hogyan evangelizáljunk? Hogy ismertessük meg Jézust és a hitünket másokkal?

Talán most kezdődik: amikor elmeséled, hogy milyen is volt a hosszúhétvégéd!

#csakegygondolat
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás