2018. 05. 15.

Szent Teréz okos tanácsa, ha nem tudsz figyelni ima közben

Sokunkat mindenféle zavaró, külső tényezők bombáznak, mikor imádkozunk. Bármi lehet ez az elterelés: az óra ketyegése, egy autó dudálása, vagy épp egy halom gondolat mindenféle emberről, vagy az életünkben levő kapcsolatokról.

Nehéz lehet csak Istenre irányítani figyelmünket, és teljes mértékben ott lenni az imádság közben. Ezek az elterelések azonban néha egyáltalán nem „elterelések”: ezek Istentől jövő gondolatok, melyek lelki hasznunkra irányulnak. Itt van például az, ami Lisieux-I Szent Teréz írt a figyelem elterelődéséről.

“Én is sokszor elkalandozok, de amint ráeszmélek erre, imádkozom azokért az emberekért, akik elterelik gondolataimat. Ilyen módon learathatják annak hasznát, hogy elterelődött a figyelmem.”

Isten néha egy gyötrődő barátra vagy családtagra vonja figyelmünket. Lehet, hogy szükségük van imáinkra vagy jótékonyságunkra. Ezáltal a figyelemelterelés jó irányba fordul, és ahelyett, hogy elszakítana minket Istentől, közelebb visz hozzá és isteni tervéhez.

Mindennek kulcsa az, hogy észrevedd, mikor azon kapod magad, hogy elkalandozik a figyelmed, vagy például kapsz egy Facebook-értesítést. Bizonyos esetekben Isten azt akarhatja, hogy imádkozz azért a személyért, vagy nyújts felé segítő jobbot.

Mikor legközelebb elkalandozik a figyelmed imádkozás közben, nyisd ki szívedet és lásd meg, mit akar közölni veled Isten abban a bizonyos pillanatban.

Fordította: Szala Dorina

Forrás: Aleteia

Fotó: Weekly Xposé

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás