2018. 05. 12.

„Egy pillanatig sem tagadom, hogy hívő vagyok” – Sótonyi Péter

Nagyszerű portrébeszélgetés készült Sótonyi Péter Széchenyi-díjas, Magyar Corvin-lánccal kitüntetett orvossal a Kossuth Rádióban. A „Történet hangszerelve” című műsorban a tucatnyi elismerést megkapó patológus többek között a hitéről is mesélt. 

Újabb ismert és elismert orvos beszélt hitéről a nyilvánosság előtt: Sótonyi Péter Magyarország egyik, ha nem a leghíresebb patológusa. Hivatásából adódóan sajátságos viszonya van a halállal: mindig felhívja az orvostan hallgatók figyelmét a halott tiszteletére, és mélyen vallja, hogy csak a testünk lesz a föld martaléka, a lelkünk azonban továbbél. 

„Nem tagadom egy pillanatig sem, hogy hívő ember vagyok, keresztény gondolkodással. A Tízparancsolat a keresztény kultúrkörnek az alaptörvénye.  Ezt be kell tartanunk, és az életünket ehhez kell igazítanunk. 

Én teljesen biztos vagyok abban, hogy a földi létemmel nem szűnik meg minden, mert a szellemi létem az valahova el fog kerülni.”

Sótonyi Péternek megadatott az, amelyről olyan sokan álmodoznak: hosszú évtizedekig tartó, gyönyörű házasságban élt szerelmével, Árva Eszterrel. A Pécsi Balett társulat legendás alakja tavaly hunyt el, az interjúban erről is megrendítő őszinteséggel beszélt a külföldön is többször kitüntetett orvos:

„Biztos vagyok benne, hogy Eszterrel találkozni fogunk a halálomat követően.  Ő mindig azt mondta, hogy „átmegy a másik oldalra”.  Mondtam neki, hogy jól van, de ha nem leszel ott a másik oldalon, akkor utánad megyek és meg foglak találni „– mondta nevetve.  Amikor egy évvel ezelőtt megmondták, hogy elmegy, – mert  az orvostudomány nem tudja megoldani ezt a problémát  – akkor mi azt tudomásul vettük és nem beszéltünk erről.  Sokkal inkább beszéltünk a múltunkról: hogy mi volt a szép, a jó, amit teljesítettünk, vagy amit kicsit jobban lehetett volna. 

Az, hogy otthon halt meg, közvetlenül mellettem, megölelhettem és majdnem hogy azt mondhatom, hogy elbúcsúztathattam, ez egy megnyugvást adott nekem, hogy egy ilyen búcsú csak egy találkozáshoz vezethet.”

A most 79 éves Sótonyi Péter édesanyjáról is beszélt Csűrös Csillának az interjú során:

„Nekem a szüleim mindig a Ferenciek terei templomba jártak: tudom a pontos sort és a helyet is, ahol helyet foglaltak. Ha problémám van, vagy el kell gondolkodnom azon, hogy egy kérdést hogyan oldjak meg, akkor pontosan oda ülök le, ahol édesanyám ült.  Az édesanyám elvesztésénél – szép kort megélt, 90 éves volt, én is felnőtt voltam már, gyerekeim voltak – azt éreztem, hogy most ettől a pillanattól kezdve vagyok felnőtt. Mert elvesztettem azt a pontot, ami a legbiztosabb volt: mert akkor is megértett volna, ha szörnyűséget követtem el, mert az édesanyám volt.  Most hogy a feleségem elment, láttam a fiaimon, hogy ugyanezt élték meg.”

A beszélgetés során a halál is szóba került:

„A halál az igazi demokrácia: mindenkinek az életében – akármilyen gazdag, akármilyen okos – bekövetkezik. Ezért én az elődeimtől a halott ember tiszteletét tanultam meg: mindig is nagyon nagy figyelmet követeltem meg a boncteremben, mert az ember ott úgy tárulkozik ki, mint soha az életében.”

A teljes interjú a linkre kattintva hallgatható meg. 

Fotó: Semmelweis.hu


Sótonyi Péter (Budapest, 1938. december 9. –) Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, Széchenyi-díjas magyar orvos, patológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az igazságügyi orvostan neves kutatója. 1998 és 2000 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja, majd 2003-ig az átalakított Semmelweis Egyetem rektora. 2009-től a Magyar Orvostörténelmi Társaság elnöke.

Sótonyi Péter díjai, elismerései

Jendrassik Loránd-díj (1986)
Batthyány-Strattmann László-díj (1997)
Ipolyi Arnold tudományfejlesztési díj (1998, OTKA)
Albert Schweitzer-érem (2000)
Albert-Ludwigs Egyetem Freiburg tiszteletbeli szenátora (2001)
Akadémiai Díj (2001)
Emeritus Rector cím (2003)
A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2004)
Felkelő Nap Rendje arany sugarak a nyakszalaggal (2005, Japán)
Weszprémi István-emlékérem (2008)
Széchenyi-díj (2009)
A Heidelbergi Egyetem érme (2011)
Budapest díszpolgára (2012)
Magyar Corvin-lánc (2018)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás