2018. 05. 09.

Hát így véd meg a Tízparancsolat a halálos betegségektől

Vendégírás érkezett a 777 postaládájába: Palojtay Márta annak járt utána, hogy vajon tényleg megvéd-e a Tízparancsolat a halálos betegségek többségétől?

Szeretnék szigorúan politikamentesen hozzászólni egy kérdéshez, ami bár politikai ügyként merült fel a napokban, ennél jóval komolyabb horderejű téma.

Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet eddigi igazgatója kapta a kinevezést az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére az új magyar kormányban, és pozíciójával együtt rögtön reflektorfénybe került a világnézete is. Elő is kapta a sajtó a 777 OFFLINE előadásán elhangzott mondatát, miszerint:

„A halálos betegségeknek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni.”

Nos, ez kiverte a biztosítékot az Indexnél és más sajtóorgánumoknál is – a témában nyilvánvalóan teljesen járatlan szerzők a parancsolatok egészen felületes értelmezésével nem találtak összefüggést a fizikai egészség és az isteni tanítás betartása között. Nézzük hát meg a témát egy kicsit alaposabban – hátha mégis van benne valami, már csak azért is, mert komoly tanulmányok mutatják, hogy a bensőségesen megélt vallásosság és a testi-lelki egészség között pozitív összefüggés van. (1)

hirdetés
1.Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

Igen, lehet próbálkozni azzal, hogy másnak szolgáljunk. Mindenki szolgája, sőt, többnyire rabszolgája valakinek-valaminek. Amikor az életünk középpontjává (tehát bálványává) válik a pénz, a munka, a szex, valamilyen szenvedély, ami vezérel (meglegyen a napi pia, a fű, internetkapcsolat) – akkor már nem igazán hozunk szabad és egészségtudatos döntéseket – és talán nem kell sokat bizonygatni az összefüggést a betegségek és a különböző szenvedélyek, a túlzásba vitt munka között. Köszönöm, akkor én (és házam népe) már inkább Istent szolgáljuk…

2. Az Isten nevét hiába ne vedd! 

Ha fontos nekem az Isten neve, akkor a tanítása is az, márpedig a mai pszichológia érdekes módon egyre inkább arra a felfedezésre jut, hogy Jézusnak igaza volt, amikor arról beszélt, hogyan jó élni. Nem jó – sőt, kifejezetten egészségtelen – dolog például úgy élni, hogy az ember őrizgeti a haragját. Magas vérnyomás, bizonyos rákfajták gyakoribb előfordulása, és még sorolhatnánk. (2) „Engedje ezt most el!” – ismerős a javaslat?

3. Az Úr napját szenteld meg! 

Arról sincs túl sok vita a szakemberek között, hogy kimondottan egészségtelen dolog heti 7 napot dolgozni. Szükségem van olyan időre, amikor nem magammal és a dolgaimmal foglalkozom, hanem megállok, belehelyezkedem abba az erőtérbe, ahol egy nálam nagyobb valósággal találkozom, Aki engem elfogad, feltétel nélkül szeret.

De ha nem vagyok hívő, akkor sem múlik el a szükségletem a csöndre, a magammal és a másokkal való valódi együttlétre…

4. Atyádat és anyádat tiszteld!

Bizony, a mi egészségünk egy idő után jó eséllyel azon fog majd múlni, hogy a gyerekeink komolyan veszik-e majd ezt a kötelezettségüket, és mennyire gondoskodnak rólunk a (demográfiai helyzetet látva bizonyosra vehető) nyugdíj-ínséges időkben… De a harmonikus kapcsolat a felmenőinkkel (és másokkal) már most is segít az egészségünk megőrzésében: kevesebb stressz, egymás kölcsönös segítése jobb életminőséget és magasabb várható élettartamot eredményez a kutatások szerint.

5. Ne ölj!

Ne gyilkold se magadat, se mást egészségre káros rossz szokásokkal – cigarettafüsttel, alkohollal, gyorshajtással -, ne dolgozd agyon magad és ne ölj a szavaiddal se: a kapcsolati problémákból számtalan fizikai betegség származik bennünk és körülöttünk, tessék megkérdezni a szakembereket.

És még egy konkrétum: egy magzati életkorú ember életének a kioltása – bármennyire elfogadja is a törvény – nem csak az ő egészségére káros, hanem mind a fizikai, mind a pszichés következmények számottevőek lehetnek.

Bizonyított az összefüggés pl. a mellrák illetve a komoly pszichés megbetegedések előfordulása és az abortusz között, bővebben erről például a (3)-as lábjegyzetnél.

6. Ne paráználkodj! 

Gondolom, a nemi betegségekről senki nem gondolja, hogy jó hatással lennének az egészségre, és erre nem az óvszerek osztogatása a megoldás (ami korántsem nyújt 100%-os védelmet), hanem az, ha a szexualitást monogám kapcsolatban élik meg. Sokatmondóak az erre vonatkozó afrikai adatok, ahol érdekes módon ott csökkent jelentősen az AIDS terjedése, ahol az Egyház tanítása szerinti párkapcsolatra tanították meg a fiatalokat, és nem ott, ahol kondommal védekezni. Nocsak!
És hát az elköteleződés nélkül megélt testi egyesülésnek megvannak a maga hosszú távú pszichés következményei is, de ez igazán hosszú téma lenne, lehet róla olvasgatni a (4) lábjegyzetnél.

7. Ne lopj! 

Ugye, mennyi stresszel jár, ha valamit ellopnak tőlünk, netán kirabolnak? Van, aki belebetegszik. De lopunk egymástól sok mindent: a másik idejét, a jókedvét, a pletykálásunkkal a jó hírnevét. Nem is beszélve az elmulasztott (tehát lényegében elvett) kedves szavakról, segítségről. Nem segítené mindannyiunk egészségét, ha egymástól nem mindig csak elvennénk, hanem először is adnánk?? És akkor még ott van az iszonyatos társadalmi egyenlőtlenség kérdése: hány gyerek éhhalála vagy alultápláltsága lenne elkerülhető, ha a tízparancsolatot egyéni és társadalmi szinten is betartanánk?

8. Ne hazudj! Mások becsületében kárt ne tégy! 

Nem kétséges, hogy ha a szavainkkal felemelnénk, nem pedig lenyomnánk egymást, sok betegséget megspórolhatnánk! Hányan élnek önpusztító életet vagy választják az életük eldobását azért, mert nincs mellettük senki, aki az emberi méltóságukról, értékességükről biztosítaná őket, és József Attilaként nem tudnak kijönni a „Nem emel föl már senki sem” állapotából!

9. Felebarátod házastársát ne kívánd!

Pszichológusok tömegei foglalkoznak a házasságtörések következményeivel: a történteket feldolgozni nem tudó felekkel, a széttört családokban élő gyerekekkel (akiknek egyébként az egészségügyi mutatói is rosszabbak).

Az elvált férfiak öngyilkossági aránya riasztó és a betegségek miatt is jóval rövidebb ideig élnek, mint akik házasságban öregszenek meg – de „én úgy csinálom, ahogy én akarom, az egyház ne szóljon bele!” felkiáltással a társadalom legalább fele szenved a következményektől.

10. Mások tulajdonát ne kívánd!

Rá lehet rendesen kattanni valamire, ami nekem nincs meg, de kellene… Vagy nem is kellene, de azt gondolom róla, és ezért ész nélkül pedálozok érte, második munkát vállalok, már nincs időm sportra, pihenésre, kapcsolatokra – és előbb vagy utóbb – ez visszaüt fizikailag is, bármennyire nem szívesen vesszük észre az összefüggést. Az irigykedés pedig önmagában sem egészséges, mondjon bárki bármit.

Szóval, lehet, hogy az egyháznak (illetve jelen esetben Kásler professzornak) mégiscsak igaza van?

Olyan jó lenne úgy élnünk, hogy rajtunk keresztül a kereszténység hiteles oldalát ismerjék meg azok, akik csak képmutatásról vagy megkövült szokásokról hallottak eddig. Olyan jó lenne, ha rajtunk keresztül Isten igazi arcát, az Ő megrendítő szeretetét ismernék meg azok, akik eddig csak egy kérlelhetetlen, büntetgető, távoli Istennel találkoztak. Mert egy ilyen Istenben én sem hinnék…

Palojtay Márta
a szerző a SOTE Mentálhigiéné Intézetében végzett

Fotó: fogam.org

1 Miller, W.R.; Thoresen, C.E. Spirituality and health. In Integrating Spirituality into Treatment: Resources for Practitioners; Miller, W.R., Ed.; American Psychological Association: Washington DC, USA, 1999.
Mulligan, R.; Mulligan, T. The science of religion in health care. Veterans Health Syst. J. 1999, 55–57.
Seybold, K.; Hill, P. The role of religion and spirituality in mental and physical health. Curr. Directions Psychol. Sci. 2001, 10, 21–24.
KOENIG, H. G., MCCULLOUGH, M. E., LARSON, D. B. (2001). Handbook of Religion and Health. Oxford University Press.
2 http://utikalauzanatomiaba.blog.hu/2017/10/31/tenyleg_megmergez_a_duh
3 http://www.lifenews.com/2014/01/03/study-women-who-have-abortion-636-more-likely-to-have-breast-cancer/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23389282
Elliot Institute. (2002). “Clinical Depression After Unintended Pregnancy Linked To Abortion.” Elliot Institute, 18 Jan 2002. Web. 13 Jun 2011. http://afterabortion.org/2002/abortion-clinical-depression-linked-in-major-study/
https://www.bmj.com/content/313/7070/1431
4 https://kepmas.hu/tarsalgo/az-egyutteles-psziches-hatasai

Egyéb
hirdetés

12 hozzászólás

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 05. 10. 08:27

    Gyönyörű belemagyarázás,ami olykor jó olykor rossz.A kés nagyon hasznos dolog,mikor nem egymást szúrjuk le.**1:Máglyára küldés is istent szolgálta? 3.Ez egy érdekes parancs.Vajon mi volt az oka? 5.Ez egy olyan parancs amihez annyi kiskapu létezik,hogy szinte már felesleges megemlíteni.Nem látjuk amit nem akarunk. 6.Mint minden ezt is ésszel kell csinálni,abból meg nem sok jutott nekünk.7/8.Ez a hab a tortán,hasonló az ötödikhez.Rémes,hogy csak az értékre értjük legtöbbször,pedig az csak egy részét képezi. **Összegezve:Valami oknál fogva szinte minden ember szellemileg beteg.Hogy mi betegítjük e meg magunkat vagy alapból olyan a rendszer,hogy kódolva van a hiba,más kérdés.Egy biztos:Isten csodálatos teremtményei nem lehetnek büszkék magukra,törvények ide vagy oda.(sőt,én kifejezetten nagyon szégyellem magam)

  • Válasz Tímár Gergő 2018. 05. 10. 09:42

    Javaslom az írásba bevenni a vegan étrendet és életszemléletet is. Azon túl, hogy egészséges, az 5. Parancsolat: Ne ölj!
    Ennek hiányától eltekintve szép magyarázat, de ez azért kicsit kevés a mai világban sajnos. Bár tény, hogy mindennek alapja kellene legyen…

  • Válasz Sipos Andras 2018. 05. 10. 21:55

    Jézus azt mondja,hogy mindenféle ennivalót végül az árnyékszék tisztit meg.A betegségek pedig valamilyen szinten mind gyógyithatóak,csak az egészség az egyetlen olyan állapot,ami száz %-san halálos kimenetelű.

  • Válasz h1580232 2018. 05. 13. 08:10

    „a témában nyilvánvalóan teljesen járatlan szerzők”

    Máté 22: „Tanító, melyik a törvényben a legnagyobb parancsolat?” így felelt: „Egész szíveddel, egész lelkeddel és egész gondolkodásoddal szeresd Istenedet, az Urat! Ez a legnagyobb és az első parancsolat. A második hozzá hasonló: *Úgy szeresd felebarátodat, mint magadat!*

    Miközben fröcsögtök a többiekre, talán odafigyelhetnétek a saját hitetekre. Nem kell mindenkit lenézni.

  • Válasz h1580842 2018. 05. 13. 08:20

    Csak kiindulási alapnak, a várható élettartam a különböző országokban:
    https://www.infoplease.com/world/health-and-social-statistics/life-expectancy-countries-0

    Vatican, life expectancy: 74 years (men), 81 years (women)
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1066140.stm

    Szegények nagyon le vannak maradva, biztos nem tartják be a 10 parancsolatot. Oda kéne mennie Káslernek.

  • Válasz h1581496 2018. 05. 13. 08:39

    http://www.naturalhistoryonthenet.com/Facts_Figures/Country_Facts/Vatican-City.htm
    Vatican City Average Life Expectancy – 78 years
    Ezzel legalább 50 ország megelőzi őket.

  • Válasz Éva 2018. 05. 13. 16:52

    Sehol se találom a számítást, ahogy a 70-80% kijönne. Az, hogy van olyan betegség amit a tíz parancsolat megtartásával el lehet kerülni és a 70-80% elég távol áll egymástól. Most itt egy szép írás mi bebizonyítja, hogy ez a szám nem 0%, szuper, igaz, de a 70-80% hogy jött ki?

  • Válasz Ági 2018. 05. 15. 12:27

    Azért a HIV betegségeknél a szex útján való terjedésnek a legkisebb az esélye (0.1 – 1%), mégis a fertőzések 70-80% -át ez okozza: https://hu.wikipedia.org/wiki/HIV#A_HIV-fert%C5%91z%C3%A9s_terjed%C3%A9s%C3%A9nek_m%C3%B3djai
    Ha nem csinálná mindenki fűvel, fával….

  • Válasz h2070406 2018. 05. 16. 21:22

    Köszi Ági, megfogtad a lényeget. A drogot ugyanebből a táblázatból gondolom azért nem adtad hozzá, mert az intravénás drogozás az bármelyik hívő családban előfordulhat, csak a házasság előtti szex a probléma. 🙂

  • Válasz Iván 2018. 06. 28. 11:58

    Ez körülbelül olyan, mint Karinthy „Visszakérem az iskolapénzt” című humoreszkje, ahol a tanárok minden buta választ megmagyaráznak, hogy ne kelljen elismerni a kérelmező tudatlanságát. Sokkal több parancsolatot kell betartani ahhoz, hogy elkerüljük a halálos betegségeket, és a tízparancsolatnak talán csak a „ne paráználkodj (óvszer nélkül)” parancsa lehet preventív, a többit nagyon kacifántosan kell megmagyarázni. De a kézmosás, az alkohol elkerülése, az egészséges táplálkozás stb sokkal fontosabb, mint például Isten nevének szájba vétele.
    A középkori emberek nagyon vallásosak voltak és követték a tízparancsolatot, mégis borzalmas járványok tizedelték az emberiséget.
    Másrészt azért is undorító az „emberminiszternek” ez a kijelentése, mert a halálos betegségekben szenvedőket hibáztatja, erkölcsileg elitéli, hogy Istennek nem tetszően éltek. A betegség Isten büntetése? Ez az irgalom? Visszatértünk a középkorba.

  • Válasz Katona Norbert 2018. 08. 22. 13:32

    Ki írta ezt a tanítást? Még a 2ik parancsolatot sem ismeri? Hogy lehet így tanítani az embereket? Ráadásul pont arról, hogy hogyan lehet elkerülni a betegségeket? Hát a második parancsolat pont erről (is) szól.

    Ne csinálj magadnak semmiféle istenszobrot azoknak a képmására, amik fenn az égben, lenn a földön, vagy a föld alatt a vízben vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr , a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem. De irgalmasan bánok ezerízig azokkal, akik szeretnek engem, és megtartják parancsolataimat.
    2Mózes 20:4‭-‬6 HUNB
    https://bible.com/bible/1239/exo.20.4-6.HUNB

    Ez a második parancsolat!!! A 10 parancsolatot a katolikus egyház meghamisítitta a bálvány szobrok végett. A 10ik parancsokatot ketté vágta, az egész sort visszafelé megtolta és így a második parancsolatot kitörölte.

    Mit mond az ÚR???

    Ha valaki bálványimádó, tehát faragott, öntött istenszobrok előtt térdel, és azokhoz imádkozik, ezeknek a bűnét, ezeknek a fiaiban bünteti meg 3-4 generáción át. Legyen az alkoholizmus, idegrendszeri betegség bármi.

    Na de hát ott a Biblia, miért nem olvassátok el ti magatok a 10 parancsolatot?

  • Válasz Petrohai Zsolt 2018. 11. 14. 09:38

    Ez az isteni megoldas ha valaki megbetegszik akkor keresni kell a 10 parancsolatot és magát kell hibáztatni a legnagyobb baj közepette is! Ettöl csak az a jobb ha a család is a beteget hibáztatja nem támogatja.. .A gyerek meg éppen tehet rolla mert ő bűnösnek született mint mindenki ….Ő megeszi a mérgezett szar ételt ő beszivja a passzív dohányfüstöt ő beszívja a szennyezett levegőt és hadja hogy beadjanak neki minden szar oltást az egész velejéig romlott .és persze most lehet mondani hogy jöhet a tisztitó tűz VAGY árvíz …Honnan is örököltük e fajta bűnös tulajdonságainkat? „””Teremsünk embert a mi képünkre”” Honnan??
    Már eleve ha 1 isten van akkor miert is van többesszámban?? Honnan ered a bűn??