2018. 05. 08.

Böjte Csaba szenvedélyes írása a férfiakhoz

Szenvedélyes, motiváló levelet írt Böjte Csaba testvér a férfiaknak: apaságra, bátor döntésre buzdítja őket, háttérbe szorítva az anyagi javakért való aggódást. A Magnificat oldalán lévő levelét változtatás nélkül közöljük.

A negyven év alatti férfiak 70 százalékának nincs gyermeke – derül ki a 2016-os mikrocenzus adataiból. A statisztikai adat megdöbbentő, de csak elsőre, hiszen a 25-30 év közötti nők 71 százaléka is gyermektelen még.” Olvassuk a 2018 májusi második Heti Válaszban! Kell a ház, a ragyogó életfeltétel, autó, minden! Kell, pedig mindenki tudja, hogy minden csiga növeszt magának csigaházat, de a csigaházban nem fog soha csiga nőni! 

A Kárpát-medencében mennyi üres ház van! Mikor 1993 szeptemberében Déván befogadtuk az első gyereket, azzal kezdtem, hogy a hétfőn a tanévkezdés után, az esti szentmisében kihirdettem, hogy másnap reggeli misére a kedves hívek hozzanak nagy lábosokat, fazekakat, hogy legyen miben főzzön a 18 éves szakácsnőnk! Ugyanerre a szentmisére készülve két kenyeret letettem a Szent Antal oltárra, és a mise végén nem csak megáldottam az “adományba kapott kenyereket”, hanem el is mondtam a kedves híveknek, hogy az ismeretlen adakozó példáját követve milyen szép lenne, ha nagylelkűen megosztanák a kenyerünket az éhezőkkel!

Hogy örvendtünk, mikor november elejére elkészült a négy csempekályha és mi begyújthattunk abba a pár szobába, melyben az egész intézmény lakott!? Számunkra felejthetetlen élmény az akkori szegényes, egyszerű élet, az, hogy a folyosóra nyíló szobáink ajtaján a Máltai Szeretetszolgálattól kapott pokrócai lógtak míg el nem készültek október végére a nyílászárók, az ajtók. Nem volt semmink, de minden egyes ajtónkon kopogtató gyereknek igent mondtunk, és kacagva megtörtük az újonnan jött maszatossal az amúgy is szűkös kenyerünket!

hirdetés

A családalapításhoz nem anyagiak kellenek, hanem szeretet, bátorság és élő hit a gondviselő Istenben, a többi megadatik! 

Kérdezik, hogy megbántam-e azt, hogy a kommunizmus bukása után, a nagy szegénységben, semmi nélkül belevágtam az élet szolgálatába, a nagycsalád alapításába?

Ha mindent újra kellene kezdeni, mindent, de mindent ugyanígy tennék, csak sokkal nagyobb bátorsággal, lendülettel, és nem rezdülnék össze a pánikoló emberek sopánkodásán!

Isten él, és aki az élet mellett dönt, az a gondviselő mennyei Atyánk mellett dönt! Mi nem tudunk úgy a gyermek mellé állni, hogy a jó Isten ne állna ezerrel jobban ugyanaz a gyermek mellé! Minden gyermek, a te vérszerinti gyermeked is Isten gyermeke, Krisztus meghalt érte a kereszten! Teremtőnk jobban szereti a gyermekedet, mind te magad, ezért bízhatsz benne, hogy mindennapi anyagi gondjaidban is melletted áll! Kéretlenül is segít, csak vedd észre, szedd össze és készítsd el a mannát és a a fürjeket!! 

Kedves férfiak, mikor a feleséged szül, akkor nem csak egy gyermek születik, hanem egy édesanya, egy édesapa is!

Gyermeked születése tesz férfivá téged, nélküle egy elkezdett torzó, egy be nem fejezett vázlat vagy! Ezt akarod?! Bangó, önző vén legényként akarod leélni életed? Vagy jobb esetbe te magad akarsz gyermeked nagyapja lenni? Mire vársz?! 

Arra biztatlak, hogy seperd ki életedből a félelmet, merj az élet mellett dönteni, merj kedvesed elé állni, merd megkérni a kezét, légy férfi, tedd feleségedet anyává, magadat meg boldog családapává, értékes gyümölcstől roskadozó termékeny fává! Vállald a családot, a gyermeked, gondoskodj szeretteidről, nap mind nap gyönyörködj házad népében  és boldog leszel!!

Szeretettel, 
Csaba testvér

 

Böjte Csaba testvérrel személyesen is találkozhattok június 9-én a máriabesnyői Mladifesten

Forrás: magnificat.ro
Fotó: Thaler Tamás

Borítókép: VIGYÁZNI KELL: Csaba testvér feje elég piros a képen! Javitani kell rajta!
Egyéb
hirdetés

4 hozzászólás

 • Válasz kosziszepen 2018. 05. 08. 17:08

  Imadom az ilyen buzdito jellegu leveleket csak arra nem ter ki soha senki, hogy mi van akkor ha az ember ezt az utat jarna, de nem teheti (mert mondjuk termeketlen, _ferfi_). Marad orok torzo?

  • Válasz Szedlák László 2018. 05. 13. 13:28

   Szerintem nekem le sem kellene írnom, hogy természetesen Csaba testvér sem azokra az emberekre gondol ebben az írásában sem, akik önhibájukon kívül nem tudnak gyereket vállalni. Milyen szép lenne a világ, ha mindenki először a jót feltételezné a másik embertársáról! Összességében véve igaz e, hogy valami nem stimmel a mai társadalmi berendezkedésünkkel?!

 • Válasz Ildo 2018. 05. 08. 20:09

  Mondjuk orokbefogad. Vagyis en ezt latom eselyesnek.

 • Válasz Géza 2018. 05. 09. 10:32

  Belevágtam. Elfogadtam.
  Csak nem nő az a csigaház, testvér.
  No ekkor mit tegyek?