2018. 04. 12.

3+1 mód, hogy megoszd másokkal a hitedet

A Relevant Magazine négy rövid pontban – és egy hosszabb felvezetőben – foglalja össze azt, hogy hogyan tudod megosztani másokkal a hitedet!

Manapság nagyszerű dolog kereszténynek lenni. Nem könnyű – de izgalmas. Tudom, ez nem éppen ilyen egyszerű. Ha elidőzöl egy kicsit a híreken, láthatod, hogy voltaképpen milyen elveszettek és megtörtek vagyunk. A világunk az ellentétek és a zűrzavar világa. És ez nem egy nagyszerű hely a keresztények számára: sokan türelmetlennek és kívülállónak könyvelnek el. Mialatt a legtöbbünk meglepődik és megijed a kereszténység végnapjait látva, Istennél egészen más a helyzet.

Kultúránk naponként változik, új kihívások és kérdések vég nélküli sorát tárja az egyház elé, de a lényeg az, hogy Istent ez nem lepi meg. Nem dől hátra csodálkozván a „poszt-kereszténység” végkimenetelén. Ő még mindig változatlan, és a terve is az. A Biblia, Máté 16:16-19 versei szerint semmi – még a pokol kapui sem tudnak diadalt venni Isten munkája és népe fölött.

Egy ennyire zavaros, átmeneti, nehéz időszakban Isten kéri, hogy legyünk merészek és erősek – legyünk bátrak. Isten véghezviszi akaratát. Bevégzi a munkáját. És felkér bennünket, hogy csatlakozzunk Hozzá és tegyünk tanítványokká minden népeket, mindenféle nyelvből és nemzetből a társadalmi ellenszél dacára. Bár a világ változik, céljaink nem változnak.

hirdetés

Isten céllal helyezett bennünket ide és most ebbe a világba, mely több lehetőséget kínál most mint bármikor az örömhír hirdetésére. Az egyház mindig is a széleken, a sáncokon bizonyított a leginkább.

Bármilyen izgalmasnak tűnik ez a lehetőség, feltevődik a kérdés: rendben, de hogyan néz ki az evangelizálás, a tanítványozás a mai poszt-keresztény, posztmodern, poszt-igazság, poszt-akármi világunkban? Leegyszerűsítve: hogyan oszthatjuk meg másokkal az evangéliumot a hitetlenség korszakában?

Amint Isten embereiként próbáljuk megállni a helyünket a szolgálatban ebben a cinikus, sarkított világban, amikor befogadjuk és szeretjük a kívülállót, amikor üdvözöljük a velünk szembejövőt, amikor meghívjuk őt vacsorára, mindez jó alkalom nem csupán az evangélium felmutatására, hanem annak továbbadására is. A nap végén már életünkkel prédikáljuk az örömüzenetet, de végül a szavak is szükségesek lesznek. Eljön az a pont, amikor szeretetből elég bátraknak kell lennünk ahhoz, hogy leüljünk a felebarátunkkal, és elmondjuk neki az örömüzenetet.

Íme négy ötlet az evangelizálásra, ezekben az újszerű, kihívásokkal teli időkben:

1. Találj közös érdeklődési pontokat!

Bár olyan világban élünk, ahol sokan hátat fordítanak az egyháznak, és nem tartják magukat kereszténynek, ennek ellenére sem hiszem, hogy sok hűséges ateista létezne.

Igen, a mai világ varázsát vesztette és világi, de mégis hiszem, hogy az emberek keresnek valamit. Valami többre vágynak.

Ez alapján, ne gondoljuk, hogy mindenki gyűlölné Istent vagy a keresztényeket. Talán messzemenően nem értenek egyet a hitünkkel, és talán mély sebeket hordoznak, de úgy tapasztalom, hogy gyakran készek szellemi, mélyreható dolgokról beszélni. Számos kérdésük, aggodalmuk megegyezik a miénkkel ami Istent, az életet, a gonoszt, a szenvedést stb. illeti. Segít, ha nevén nevezzük ezeket.

2. Oszd meg személyes történetedet!

Mesélő emberek vagyunk, akik vonzódunk a történetekhez és művelődünk általuk. Ez a DNS-ünk egy része, mivel mindannyian részei vagyunk Isten egyetemes történetének. Mivel a mai kultúránk annyi mesével van túlterhelve és megannyi mesétől félrevezetve, fontos elmondanod a személyes élettapasztalatodat. Ahol az emberek elzárkóznak a kereszténység és az evangélium elől, úgy gondolom, ott nyitottak meghallgatni a személyes tanúságtételünket.

3. Mondd el az aktuális evangéliumot!

El kell mondanunk az embereknek a világ legnagyobb történetét: a teremtést, a bűnbeesést, a megváltást, a helyreállítást, Isten királyságát. Azt is el kell mondanunk az embereknek hogyan lehetnek ők maguk is részesei ennek a történetnek, kell beszélnünk a személyes megtérésről és bűnbocsánatról.

3+1 Imádkozz, imádkozz és imádkozz!

Egy olyan kultúrában ahol növekszik a zűrzavar, az ellenszenv irántunk, ahol egyre halkabb a hangunk és egyre alacsonyabb a népszerűségünk, nem hangsúlyozhatom eléggé az imádság fontosságát. Ahol nincsenek lehetőségeink, ott imádkozhatunk. Ahol nem találunk halló fülekre, ott imádkozhatunk. Ahol a tanúságtételünket és az evangéliumot elutasítják és lebecsülik, ott imádkozhatunk. Végülis nincs hatalmunkban megváltani önmagunkat – annál kevésbé másokat. Egyedül Isten képes üdvözíteni, és az Ő karjai nem túl rövidek a legnagyobb bűnös megmentéséhez sem.

Forrás: Relevant Magazine

Fotó: delina.hu

Ezt a cikket Deák Melinda önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás