2018. 04. 06.

Randifóbia – az ismerkedés még nem házasság

Amikor megérkeztem a Harmat Kiadó Merj randizni! kurzus párkeresőknek rendezvényére, akkor azonnal szembetűnt, hogy főleg a nők képviseltetik magukat az eseményen, bár nem mondom, hogy meglepődtem volna. Úgy tűnik azok vállalják fel inkább a továbbképzést, akiknek a fő profiljába nem tartozik bele feltétlenül a kezdeményezés.

Azt mondják, azoknak a barátainknak köszönhetjük a legtöbbet, akik brutálisan őszinték hozzánk. Aukelien van Abbema pszichológus, párterapeuta is így tartotta meg kurzusát, melynek alapját új könyve, a Dare to date – Merj randizni! szolgáltatta. A könyvet Aukelien praxisából származó tapasztalatai mellett személyes élményei is ihlették.

Aukelien meglátásai szerint keresztény körökben különösen hajlamosak vagyunk a randizást komoly elköteleződésként kezelni, azonban figyelmeztet rá: A randevúzás definíciója szerint egy olyan esemény, ahol az ismerkedés célja, hogy kiderüljön, szeretnénk-e párkapcsolatot az adott személlyel? Nem kell rögtön a házasságon töprengenünk, de fedezzük fel azokat a jelzéseket, amik számunkra ‘piros lámpát’ jelentenének a további ismerkedésben, vagy egy komolyabb kapcsolatban.

Ez még nem jelenti azt, hogy mindenkivel kötelesek vagyunk ismerkedni és randevúzni, de találjuk meg az egyensúlyt a teljes elzárkózás és a kétségbeesett keresés között. Régi filmeket nézve döbben rá az ember, hogy akkoriban mennyire természetes volt az egymás iránti érdeklődés, az ismerkedés szakasza nyílt volt mind a két fél számára. Manapság annyira félünk a csalódásoktól és a visszautasítástól, hogy nem merünk nyíltan érdeklődni, hanem játszmázunk, barátkozásnak álcázzuk természetes kíváncsiságunkat, holott ezzel sokkal nagyobb fájdalmakat tudunk okozni a másiknak, mint a nyíltsággal. Persze érthető, ha felvállaljuk az érzéseinket, az sebezhetővé tesz minket, de mindenki megérdemli az őszinteséget, ez a másik fél tiszteletének alapvető része. Ismerkedjünk, beszélgessünk és szögezzük le, hogy nem akarunk holnap összeházasodni, hiszen ezen hajlamosak vagyunk begörcsölni.

hirdetés

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az önismeret. A hasonló könyveknek, előadásoknak a segítségével mérlegelni tudjuk hozzáállásunkat a párkapcsolatokhoz, a randizáshoz, jobban fel tudjuk mérni igényeinket és vágyainkat. Nem kell félnünk a visszautasítástól, hiszen aranyszabály, hogy nem lehet mindenkinek ugyanaz az ember az esete. Isten nem hiába teremtett minket ilyen színesnek és izgalmas, sokféle személyiségeknek!

 

 

 

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Riport
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás