2018. 03. 31.

Kilencven éves hagyományt törölt el Írország

Kilencven éven keresztül Írország nagypénteken elcsendesedett: a mindig nyüzsgő ír pubok is bezártak, hogy méltó módon emlékezzenek Jézus halálára. Egy új szabályozás ezt eltörölte, de az ír vendéglátósok többsége így sem nyitott ki.

Közel egy évszázados hagyomány szakadt meg idén Írországban. Kilencven éven át nagypénteken az egész ország abbahagyta a mulatozást és elcsendesedett. A pubok is bezártak Jézus halálának ünnepén.

Egy új szabályozás megpróbálta eltörölni ezt a szép szokást, az idei volt az első nagypéntek, amikor a pubok nyitva tarthattak. A BBC és a 444 a tiltás feloldásáról ír, az Independent ír oldal pedig Cheers! felszólítással üdvözli a hírt.

A változtatás mögött állítólag a turisták nagy száma áll.  Ahogy a 444 írja, „nem lehetett a törvényben kikötni, hogy csak a turisták italozhatnak nagypénteken, így hát most mindenki megteheti.” Ha elutazom valahova, szeretem megismerni az ott élők hagyományait, szokásait, kultúráját. Kár, hogy a nagypénteki elcsendesedés szokásáról idén turisták ezrei maradtak le Írországban. Én is Dublinban vagyok, ahol a barátokkal nem ültünk be sörözni tegnap, és egész jól kibírtuk, sőt, eszünkbe sem jutott.

hirdetés

És most érkeztem el a lényeghez: új törvény ide vagy oda, láss csodát, tegnap Írország-szerte számos pub továbbra is zárva tartott!

A lehúzott redőnyű italozók mellett pedig akadtak boltok és éttermek is, akik szintén nem nyitottak ki.

Lehet fentről erőltetni a szekularizációt, az értékek és a vallásos hagyományok teljes leépítését, az emberek szívét, hitét és szokásait viszont nem lehet csak úgy megváltoztatni.

Zaymus Eszter

Egyéb
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Moritz László 2018. 04. 01. 11:00

    A Nyugati dekadens kultúra még migránsok nélkül is felszámolja önmagát, áldozva a pénz oltárán!

  • Válasz Beres 2018. 04. 01. 19:33

    Ami már Európa nyugati részén megy, az teljes mértékben felháborító! (Millió számra engedik be a migránsokat, nem kímélve az európai NÉP kultúráját, szokásait, nyelvezetét, vallását, egészségét…!) Most meg már olyan törvényt hoznak Írországba, hogy Nagy Pénteken a kocsmákat kinyitják (csak a pénz miatt!!!), senkit és semmit nem tisztelve! Ez már az ateizmus legaljasabb foka! Miféle emberek agyament ötlete ez? Örülök, hogy az ír NÉP ezt nem fogadta el, nem “hallgat” az ilyen “aljas” törvényre! Ezen kívül az is jó megoldás lenne, ha sem az írek, sem az angolok, sem egész Európa megállítaná és nem engedné be a migránsokat! Minek? Értelmetlen!! Nem ez a megoldás, hogy elárasszák Európát ezzel a sok írástudatlan, barbár néppel, amivel tönkre tennék Európát! A megoldás az lenne, hogy a migránsok országában rendet, békét teremtsenek és támogassák gazdaságilag az elmaradott, elszegényedett országokat!

    • Válasz Beres 2018. 04. 01. 19:35

      Ami már Európa nyugati részén megy, az teljes mértékben felháborító! (Millió számra engedik be a migránsokat, nem kímélve az európai NÉP kultúráját, szokásait, nyelvezetét, vallását, egészségét…!) Most meg már olyan törvényt hoznak Írországba, hogy Nagy Pénteken a kocsmákat kinyitják (csak a pénz miatt!!!), senkit és semmit nem tisztelve! Ez már az ateizmus legaljasabb foka! Miféle emberek agyament ötlete ez? Örülök, hogy az ír NÉP ezt nem fogadta el, nem “hallgat” az ilyen “aljas” törvényre! Ezen kívül az is jó megoldás lenne, ha az írek, az angolok, és egész Európa megállítaná, nem engedné be a migránsokat! Minek? Értelmetlen!! Nem ez a megoldás, hogy elárasszák Európát ezzel a sok írástudatlan, barbár néppel, amivel tönkre tennék Európát! A megoldás az lenne, hogy a migránsok országában rendet, békét teremtsenek és támogassák gazdaságilag az elmaradott, elszegényedett országokat!