2018. 03. 26.

Csókay András: a nagy ötleteim mind imában jöttek

dr. Csókay András idegsebész, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Idegsebészeti osztályának vezető főorvosa a napokban egy bangladesi sziámi ikerpár nagy kockázatú szétválasztására vállalkozott dr. Pataki Gergellyel és dr. Hudák Istvánnal. A több lépcsős beavatkozás első és legveszélyesebb műtétjéről nyilatkozott dr. Csókay az InfoRádió Aréna című műsorának.

A kétéves ikerpár, Rabia és Rukiya agya külön-külön fejlődött ki, de az agykérgük összetapadt. Az idegsebész sosem titkolta hitét, így az InfoRádióban is elmondta, most is imában kért útmutatást a műtét végrehajtásához:

„Ki kell hangsúlyoznom az ima hatását, sajnos lehet, hogy sokan megmosolyognak. Az imában az ember nemcsak a hit igazságát keresi, hanem a saját tudományának, munkájának, életének az igazságait is. Nekem az összes sebészi ötlet, amiből aztán lett jó eredmény a betegeim számára, nemzetközi, világi siker, az nekem mind imában jött meg.”

Csókay ötlete meg is született, az óriási agydaganatok viselkedését modellezték, mivel azok elzárják az agyi fő, vénás öblöket. Az öt órás beavatkozás során lezárták a közös nagy és a 24 kisebb vénát is. A műtét után a kislányok mosolyogva ébredtek, most már külön-külön működik az agyuk. „Áprilisban Pataki Gergely plasztikai sebész speciális szövettágítókat helyez be, szeptemberben pedig közösen ténylegesen is elválasztjuk egymástól az agyukat: ekkor a koponyacsontjuk egy részét is pótolni kell” – nyilatkozta a Blikknek Csókay doktor.

hirdetés

Az érpályán belüli szétválasztás az idegsebészetben már önmagában egy forradalmi módszer a sziámi ikrek szétválasztásánál, ahol Csókay doktor szerint mindig a közös ér jelenti a problémát, nem pedig a közös agy.

 

 

kép: Thaler Tamás – Wikipédia

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás