2018. 03. 25.

Arnaud Beltrame csendőr alezredes, a trèbes-i (Franciaország) túszdráma hőse

A francia csendőrség alezredese életével fizetett a pénteki túszdráma során mutatott hősiességéért, amikor önmagát ajánlotta fel az emberrablónak a túszokért cserébe.

A 45 éves alezredes nem sokkal a túszejtés után önként ajánlotta fel, hogy helyet cserél a túszok egyikével, akiket a magát az Iszlám Állam tagjának valló Radouane Lakdim terrorista tartott fogva a trèbes-i szupermarketben.

Arnaud Beltrame március 24-én hajnalban belehalt sérüléseibe, miután előzőleg két lövés és több késszúrás érte. „Franciaország soha nem felejti el hősiességét, bátorságát, áldozatát.” – nyilatkozta a francia belügyminiszter Twitter üzenetében, míg a köztársasági elnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a csendőrtiszt „hősként halt meg és kiérdemelte az egész nemzet tiszteletét és csodálatát.”

Dominique Arz atya, a francia nemzeti csendőrség tábori lelkésze a Famille Chrétienne-nek adott interjút, amelyben többek között azt nyilatkozta, hogy Arnaud Beltrame cselekedete a haza szolgálatának szép példája, amely képes volt elmenni egészen a végső áldozatig: életét adni, hogy másokat megmentsen. Az alezredes gyakorló katolikus volt, akinek tette összhangban van azzal, amiben hitt. A haza szolgálatában és hitéről való tanúságtételében a végsőkig jutott. Hinni nem csak egy tan elfogadását jelenti, hanem elsősorban az Isten és a felebarát szeretetét, és konkrét tanúságtételeket a mindennapi életben.

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

Forrás: Aleteia, Famillechretienne kép: Benoit Durand, Hans Lucas / AFP

Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Gézu 2018. 03. 28. 00:40

    Bevallom, kissé értetlenül állok az eset előtt. Az alezredes hívőként meghozta a végső áldozatot. Szerintem itt Istentől viszont az lett volna az igazán nagy szeretet, ha ezek után nem hagyja meghalni mégsem. De hagyta.