2018. 03. 22.

Egyenesen az ENSZ-ből

Az ENSZ Nőügyi Bizottságának 62. ülésszakán vagyunk. Bizonyos kérdések, mint a vidéki nők helyzetének javítása, a nők és férfiak közötti egyenjogúság megerősítése, a gyereklányok kiházasításának megszüntetése vagy a női nemi szervek megcsonkításának tilalma mindenki által támogatott célok.

Más témákban már nincs ilyen nagy egyetértés. Egyes nyugati országok már teljesen megfeledkeznek a magzat élethez való jogáról. Az abortuszt “preventív” jelleggel használják, arra hivatkozva, hogy megakadályozzák a gyermekvállalással járó lelki és fizikai megpróbáltatásokat, betegségeket. Egy olyan előadáson vettem részt az ENSZ New York-i székházában Dánia szervezésében, ahol a születendő gyermekről szó sem esett, nemhogy az ő élethez való jogáról, fizikai valóságáról a várandósság alatt. Kizárólag a nők (a születendő leánygyermekek kivételével) jólétéről és boldogságáról beszéltek. 

Egy másik előadáson, amit a Szentszék szervezett, más volt a helyzet. A Down-szindrómás gyerekek életéről, az ő kiteljesedésükről beszélgettek. A meghívottak között volt egy Down-szindrómás szépségkirálynő-jelölt és egy Down-szindrómás kislány édesapja, aki rendőrként “szolgálta és védte” gyermeke és a többi születendő gyermek ügyét.  Éles hangon bírálta korunk méhen belüli népirtását.

A tárgyalóteremben a delegációk között az egyik legnagyobb vitát a szexuális nevelés kérdése indította el. A párkapcsolati válságok, a széttöredező családok és a demográfiai helyzet szükségessé teszik, hogy az iskolai környezetben is tanuljanak a gyerekek a párkapcsolatokról és a családról. De nem mindegy, hogy milyen formában. Az ENSZ által támogatott szexuális nevelési programok bizony igencsak túllőnek a célon és olyan tananyagot erőltetnének az iskolára, amivel a legtöbb szülő nem ért egyet. Ehhez kapcsolódóan egy demonstráció is szerveződött az UNICEF székháza előtt. 

hirdetés

Összességében úgy tapasztalom, hogy szűkül a radikális feministák mozgástere, kevesebben vannak a korlátlan abortuszt támogató vagy az LMBT emberek reproduktív jogaiért (nemi átalakító műtétek, béranyaság, stb.) harcoló civilek. Kevesebben, de itt vannak, és erőteljes nyomást gyakorolnak a különböző országok delegációira. De itt vagyunk mi is, hogy felnyissuk a tárgyaláson részt vevők szemét az UNESCO és a WHO által támogatott nevelési programok visszásságaira és képviseljük a születendő és megszületett gyermekeket, a családban élő vagy erre törekvő nőket és férfiakat, és keresztény értékeinket.

 

 Edit Frivaldszky

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás