2018. 03. 20.

Találkozz minden nap Istennel!

Az újévi fogadalmak tárháza széles, a legtöbbről azonban tudjuk, hogy inkább fellángolás lesz, mint napi rutin. Az evangélium olvasása azonban tényleg tartós szokássá válhat, nemcsak egy éven keresztül, hanem egész életünkön át. Ehhez nyújt segítséget az alábbi öt pontos módszer.

Ha valaki a szokásai közé szeretné beiktatni az evangélium olvasását, ahhoz számos alternatívát találhat. Az már igazi kihívás, hogyan válik mindez személyessé? Miként ismerhetjük fel Isten ránk szabott terveit? Hogyan jelennek meg az evangéliumi jelenetek a legszürkébb hétköznapjainkban? Ehhez nyújt segítséget Bejczi Tibor domonkos rendi szerzetes technikája, amelyet a „Hétköznapok Istene” című adventi lelkigyakorlaton tanított.

1. Kérés megfogalmazása

Fogalmazzuk meg lelki vágyunkat, és olvassuk el lefekvés előtt a másnapi evangéliumot. Katolikusoknak legkézenfekvőbb forrás az Adorémus, de számos portálon és néhány applikáción is elérhető az aktuális evangélium. Végső esetben pedig a vasárnapi evangélium is jól jöhet, az is tud napról-napra újat mondani. Következő nap is érdemes egyszer-kétszer a kérésünket feleleveníteni.

3. Elmélkedés

Másnap minimum negyed órát, ideális esetben fél órát szánjunk a napi evangélium elolvasására. A Szentírás tanulmányozását mindig imádsággal kezdjük. Figyelmesen és nyugodtan olvassuk, akkor is, ha már kívülről tudjuk az adott igerészt. Kapcsoljuk össze az evangéliumi eseményeket a saját életünk történetével.

3. Isten szavának megőrzése

Vezessünk lelkinaplót és írjunk bele egy-egy szót vagy mondatot, amely leginkább megérintett bennünket az elmélkedés során. A szóból vagy a mondatból imádságot is formálhatunk, csendben vagy hangosan is ismételtethetjük ezeket. Meglátjuk a rendszeresen vezetett lelkinaplónkból imakönyv lesz.

4. Hálaadás

Az esti imádságunkban meséljük el Istennek azt a helyzetet, amikor felismertük az ő jelenlétét. Fogalmazzuk meg miként válaszoltunk Isten igéjére, adjunk hálát neki. Ismerjük fel és kérjünk bocsánatot az Úrtól azokért a kéréseiért, amelyeket figyelmen kívül hagytunk. Újítsuk meg az evangélium alapján megfogalmazódott fohászunkat.

5. Megosztás

A napi evangélium-élményeinket osszuk meg másokkal is. Olyanokkal, akikkel Lélekben egyek vagyunk. Lehet családtagunk, barátunk, lelki vezetőnk, imacsoportunk vagy egyházi közösségünk tagja, természetesen a gyóntató papunk is.

 

Gerlachfalvy Réka

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás