2018. 03. 20.

50 édesanya és gyermeke karaokézik a Down-szindróma világnapja előtt – VIDEÓ

Március 21-e a Down-szindróma világnapja, ennek okán pedig néhány tucat édesanya elkészítette a saját videóját, ezzel is felhívva a figyelmet, hogy a szindrómás gyermekek ugyanúgy élhetnek teljes életet, mint a többi kortársuk.

A #wouldntchangeathing taggel az ötlet támogatói azt szeretnék megmutatni, hogy nincs különbség egy Down-szindrómás és egy átlagos gyermek öröme között (amint erről Szinetár Dóra kisfiáról szóló nyilatkozatában is beszélt). A videóban szereplő édesanyák egyazon Facebook csoport tagjai, amelyben olyan szülők vannak, akiknek 2013 és 2014 között született Down-szindrómás babájuk.

A videóban látható különleges jelnyelv (Makaton) elsajátításában a brit Singing Hands nevű szervezet segített a családoknak, akik ezen felbuzdulva döntötték el, hogy a figyelemfelhívás érdekében készítenek egy karaoke videót, amelyben Christina Perri  „A Thousand Years” című díjnyertes dalát együtt adják elő a gyerekekkel, a jelnyelv segítségével.

A világnap célja a figyelemfelhívás mellett az is, hogy tudatosítsák az emberekben a Down-szindrómás emberek szerepét a társadalomban. Március 21-e 2012 óta hivatalosan a Down-szindróma világnapja, ekkor lett hivatalosan is elismerve az Egyesült Nemzetek Szervezete által, aminek egyik célja, hogy rávilágítson a szindróma különlegességére, amely a 21-es kromoszóma triplikációjából ered. 

 

forrás: aleteia.org

kép: sutherlandinstitute.org

 

Fordította: Dallos Bence

Borítókép: Cute little girl with painted hands. Isolated on grey background.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás