2018. 03. 02.

Keresztény lányok kontra női magazinok

Meglehetősen kritikus írással ekézi a női magazinok nagy részét Kristen Clark: az amerikai írónak több könyve jelent meg, amelyek általában a szebbik nem képviselőihez szólnak. Mostani írását a BellaGirl Magazin publikálta.

Ebben az évben egy sokkolóan kifejező női magazinra lettem figyelmes az élelmiszerboltunk kasszasorában. A címlapon egy ruhátlan nő szerepelt, akit csak a kamera beállítás és néhány ügyes kézmozdulat választott el a teljes meztelenségtől. Emiatt aztán felhívtam az élelmiszerüzlet központját, hogy beszélhessek az ügyben illetékes munkatárssal.

Több, mint 30 percet tartott a telefonbeszélgetésünk. Kérdéseket tettem fel neki, és meghallgattam a válaszait arról, hogy egy „családbarát élelmiszerüzlet” miért állít ki nyilvánosan ilyen sértő tartalmat. Beszélgetésünk egy bizonyos pontján elmondta, hogy ő maga is megbotránkoztatónak talál számos magazint, de nem meri eltávolítani őket, mert veszik, mint a cukrot.

hirdetés

„Az emberek szeretik az ilyesmit” – mondta. „És ha az emberek megveszik, mi árusítjuk!”

A beszélgetésünk vége felé egy dolgot megígért nekem: „Nem vehetem be a magazinokat, de igyekszem elérni, hogy szemellenző kerüljön a legkirívóbbakra.” „Köszönöm” – válaszoltam. „A semminél jobb!” Ahogy így visszagondolok a menedzserrel folytatott beszélgetésünkre, megrendítő, amit mondott: „veszik, mint a cukrot.”

Ez a lényeg. Megveszik. És ameddig a nők megvásárolják, a cégek egyre csak gyártják őket. Úgy tűnik, a botrányos celebtörténetek, szextippek, felületes szépségápolási tanácsok és a kikent-kifent modellek teszik a modern nőt. A keresztényeket és nem keresztényeket egyaránt csábítják a tudatosan tervezett képek és címlapok.

Be kell valljam, hogy a Cosmopolitan, Seventeen, Glamour és az ehhez hasonló magazinok kivételesen jól értenek ahhoz, hogyan hívják fel magukra a figyelmet a kasszasoron. Úgy tervezték őket, hogy bekebelezzenek minket és elkápráztassák a testünket.

De ha egyszer ennyire vonzóak ezek a népszerű magazinok, fel kell tennünk a nyilvánvaló kérdést: valóban hasznosak, jótékonyak a nők, különösen a keresztény nők számára? Tisztelik-e Jézust és elősegítik-e a lelki fejlődésünket?

Mielőtt elmondanám, mit gondolok, nézzük meg mit mond néhány népszerű, nem keresztény nő az efféle magazinokról.

Linda Kesley, az angol Daily Mail-től a következőt írja: „Meg vagyok döbbenve, zavarodva és undorodom attól, ami a női magazinokkal történt azóta, hogy a kötésmintákról és a maradék anyagok felhasználásáról szóló hetilapokat még a piac barátságos kis zugaiban lehetett kapni.”

A Cosmopolitan magazin korábbi főszerkesztője pedig a következő címmel publikált cikket: „Degradáló, undorító és megalázó az összes modern női magazin, szégyellem őket!”

Most pedig felsorolok 7 okot, amik miatt azt gondolom, hogy a keresztény lányoknak, sőt egyáltalán semmilyen lánynak nem való néhány magazin:

 1. Lealacsonyítják a nőket
  A szépségideál, amit a mai női magazinok képviselnek, nem más, mint egy hiányos öltözetű nő, akinek az értékei kizárólag a vonalain alapszanak. Ezek a magazinok tárgyiasítják a nőket azzal, hogy pénzért árulják a képeiket, vagyis a testüket.
 2. Kiállnak a gyakori szexpartner váltás mellett
  Ha a modern női magazinokról van szó, nincsenek határok a szexben. Mindent lehet. Gyakran szerepeltetnek feslett női celebeket a címlapokon és ecsetelik romlott, válogatás nélküli szexuális életüket.
 3. Reklámozzák a házasságon kívüli szexet
  A Teen Vogue magazin egy egész cikken keresztül tapsolva dicsőíti a tizenévesek homoszexualitását. Remek, hogy éppen a Teen Vogue; az a magazin, amelynek célközönsége elsősorban a kamaszkor előtt álló gyerekek és a tinédzserek. De többé már nem a nyári ruhakollekciójukat és a rúzskészletüket veszi célba, hanem bátorítja őket mind a homoszexualitásra, mind a heteroszexualitásra, amelyek a tinédzserkor – szerinte – egyaránt fontos részét képezik.
 4. Abortuszpártiak
  Nemrégiben a Cosmopolitan kampányt indított „#CosmoVotes” címmel, amelyben az olvasókat arra bíztatták, hogy szavazzanak a szerintük „alkalmas” női politikus jelöltekre. Az alkalmasság egyik alapvető pillére pedig az volt, hogy az illető abortusz- és fogamzásgátlás-párti legyen. Az abortuszellenes jelölteket azonnal kizárták. A modern női magazinok tehát szeretik a határok nélküli szexet és igény szerint az abortuszt is.
 5. A családtól való elszakadásra ösztönöznek
  Mind a szüleikkel lakó, mind az egyedül élő lányokat arra bíztatják ezek a magazinok, hogy teljes mértékben függetlenítsék magukat a családjuktól. Ahelyett, hogy arra bátorítanák őket, hogy szükség esetén kérjenek tanácsot a szüleiktől, lelkipásztoruktól vagy más bölcsebb, idősebb személytől, a magazinok maguknak akarják a tanácsadó szerepét. Azt sulykolják a nőkbe, hogy legyenek maximálisan önállóak, karrieristák, és ne legyen szükségük senkire, aki megmondja nekik, mit tegyenek.
 6. Szeretik a pletykát
  A női magazinok tudatában vannak annak, hogy a nők szeretnek pletykálni. Tudják, mivel varázsolhatják el az olvasóikat, legyen az valamelyik híresség narancsbőrének kritizálása, egy aktuális botrány szaftos részletei, vagy akár gúnyolódás a vörös szőnyeg ruhakollekcióin, nem törődve a pletyka káros hatásaival. A modern női magazinok sajnos egyre inkább élen járnak abban, hogy az embereken csámcsogjanak, majd kiköpködjék őket.
 7. Elutasítják Istent
  Ez a legfontosabb tényező mind közül. Majdnem minden, amit ezek a magazinok hirdetnek, Istenellenes. Arra bátorítják a tinédzsereket és a nőket, hogy az összes lehetséges módon szegüljenek szembe Isten alkotásával. Ezzel szemben Isten igéje azt mutatja meg nekünk, hogy amit Isten teremtett az csodálatos és ebbe az ember is beletartozik. ”És látá Isten, hogy minden,  amit teremtett vala, íme igen jó (I. Mózes 1, 31.)

 

A mi szívünk vágya az, hogy minden lehetséges módon dicsőíthessük Istent.

 

Fordította: Bakonyi Regina; bellagirlmagazin.hu

Forrás: GirlDefined.com

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás