2018. 02. 19.

Mégsem a Szent Péter bazilika a legnagyobb templom a világon?

Amikor Pierre Fakhoury libanoni építész megtervezte a Notre-Dame de la Paix-t (Békességes Miasszonyunk), természetesen a Szent Péter székesegyház lebegett a szeme előtt: a kupolát és a teret (melyet oszlopsor vesz körbe – kétségtelenül ez az épület inspirálta.

Annak ellenére, hogy – talán tiszteletből – Fakhoury a kupolát egy kicsit alacsonyabbra tervezte, mint a római székesegyházét (és így továbbra is ennek legmagasabb a kupolája, 136 m), a tetejére egy nagyobb keresztet helyezett, így az épület teljes magassága 158 m.

A Guinness Rekordok Könyve szerint ez a székesegyház, mely Yamoussoukro-ban található, Elefántcsontpart közigazgatási központjában található, mégis a legmagasabb templom a világon. Az egész komplexum, amely a paplakot, a villát és az oszlopsort is magában foglalja, összesen 30.000 négyzetméteren (32.000 négyzetláb) terül el. Befogadóképessége viszont csak tizennyolcezer fő, szemben a Szent Péter bazilika hatvanezer fős kapacitásával. Egyértelmű a magyarázat: Elefántcsontpart lakosságának kevesebb mint fele keresztény, és a székesegyházban tartott istentiszteleteket csupán néhány százan látogatják rendszeresen.

A bazilikát II. (Szent) János Pál pápa szentelte fel 1990. szeptember 10-én. A Szentatya azzal a feltétellel járult hozzá a felszenteléshez, hogy a közelben egy kórház is épüljön.

hirdetés

A kórházat 2014-ben fejezték be.

 

 

Fordította: Gyarmati Szilvia

Forrás: aleteia.org

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás