2018. 02. 08.

A válásról tabuk nélkül keresztény szemmel

Jó válás nem létezik, de a károk nagy mértékben csökkenthetők, ebben nyújt hatalmas segítséget az Istenbe vetett hit.  

Magyarországon a házasságkötések száma 2010-ig csökkent, mindössze 35 ezer pár kötött házasságot, azóta ez a szám évről évre emelkedik, tavaly közel 50 ezer pár fogadott örök hűséget egymásnak.

E csodás adat mellett azonban szomorú tény, hogy közel minden második házasság válással végződik.

Katolikus ügyvédként nap, mint nap találkozom válási szándékokkal, valamint a hűtlenség és hazugság okozta sebekkel. A hozzám érkezők jogi segítséget várnak egy élethelyzetre, ami tele van lelki sérülésekkel.

A jog tehetetlen a lélek fájdalmával szemben.

A jogrendszer ugyan valóban kezeli az egykori szerelmesek megromlott élethelyzetének jogi kérdéseit (gyermekelhelyezés, vagyonmegosztás, kapcsolattartás, stb.), de a megtört lelket nem, pedig nagy szükség lenne rá.

A lelki sebek nehezen gyógyulnak, az emberek nem szívesen kérnek segítséget.

A szeretet és szerelem kifejezésére rengeteg szavunk van: szeretlek, kedvellek, vonzódom hozzád, bírlak, rajongok érted, csodállak, odavagyok érted, szerelmes vagyok beléd. Érzékletesen adják ezek a szavak vissza a párok egymási iránti érzéseit, a kapcsolati minőségüket.

Azonban amikor a düh, harag, gőg, önzés és félelem lesz úrrá a kapcsolatban, akkor Isten kiszorul onnan. A belső feszültség testet ölt, és az „Elegem van!” gyakori ismétlése után elhangzik a bűvös „Váljunk el!” kifejezés.

Ez az a pont, amikor még mindig visszafordítható lenne a megromlott kapcsolat bűnbánattal, megbocsátással és akkor, ha Isten segítségét kérnénk. Amikor az ügyfelek mesélik az őket ért sérelmeket, szoktam magam előtt látni egy képet, ahogy az Úr ott áll a szobában vagy az ajtó előtt és várja, hogy az Ő segítségét kérjék. Türelmesen, elfogadva, szenvedve, mert fáj számára az emberek közönyössége.

Gyakran gondolkodom azon, hogy milyen szerencsések azok a házasság előtt álló fiatalok, akik jegyesoktatáson vesznek részt és milyen jó lenne, ha évről évre minden pár és család szentelne annyi időt, és őszinte figyelmet a kapcsolatuk ápolására, mint a kezdet kezdetén. Kiváló alkalmak lehetnek erre a nagyböjti és adventi felajánlások, és a lelkigyakorlatok is.

Arra buzdítok minden családot és párt, hogy a lelki életük isteni szeretetben való megerősítésére törekedjenek,

ez a legerősebb pajzs, amivel megóvhatják magukat és szeretteiket.

Az első években a hozzám érkező családokért sokat imádkoztam. Azon munkálkodtam, hogy akit csak tudok kibékítsek, ehhez kértem imában erőt és útmutatást az Úrtól. Amikor elkezdtem a mediációs technika alkalmazását azt tapasztaltam, hogy ezzel fantasztikus eredményeket lehet elérni. Sok ügyféltől jött olyan visszajelzés, hogy ha hamarabb eljöttek volna mediációra, akkor nem került volna sor a válásra sem.

Ezen tapasztalatok alapján született meg egy előadássorozat és egy tábor ötlete a szívemben, aminek célja, hogy a válás gondolatát fontolgatók olyan segítséget, gondolatébresztőt, iránymutatást kapjanak, ami által megerősödnek annyira, hogy szembe merjenek nézni a valódi okokkal, legyen szemük a látásra, és a megerősödött hitükön keresztül a legjobb döntést tudják meghozni a kapcsolatukról.  

A témát folytatjuk ma este (2018. február 8.) élőben a 18:30 – 20:00 között a Nem Adom Fel Kávézóban (Magdolna utca 1, Budapest, 1086) Várlak szeretettel egy interaktív beszélgetésre!

Szeressétek egymás végtelen szeretettel!

dr. Kocsis Anita Dominika

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Kocsis Anita Dominika 2018. 02. 09. 12:11

    A kérdésben ott van a válasz. A tízparancsolat az emberi kapcsolatokra vonatkozik, a jog a matériával. A megcsalás nem értelmezhető jogi kategória, a rendkívül szubjektív tartalma miatt. Kinek, mi a megcsalás? Van akinél a gondolat, akinél az érzelem megjelenése, van, akinél a cselekedet. A jog a mindenkori társadalmi normákat tükrözi, ahol nem egységes az értékrend, ott nem lehet jogi fogalommá emelni a széles körben nem elfogadott társadalmi értéket.