2018. 01. 23.

Michels Antal: Isten nem dogma, a hitet mindenhol meg kell élni

A nepszava.hu készített interjút Michels Antal józsefvárosi plébánossal, a „hajléktalanok papjával”, aki beszélt arról, mi maradt meg benne az egykori szakácsból, hogyan talált rá a dogmákon túli Istenre és miként igyekszik segíteni a bajba jutottakon.

A beszélgetés során Antal atya (ahogy széles körben ismerik: Tóni atya) elmondta, már közel húsz évvel ezelőtt, esztergomi plébánosként érzett elhívást arra, hogy az utcai evangelizációval is foglalkozzon. A papi hivatás előtt szakácsként dolgozó – és többek között Margaret Thatcher brit miniszterelnöknek is főző – atya arra válaszolva, hogyan indult el a papság felé, elmesélte: „jól ment a szekér a vendéglátásban, s az átlagnál jóval több pénzt is kerestem vele, de azt éreztem mindig, hogy hiányzik valami”. 

„Jézus mindig is bennem élt, legfeljebb abban az időben jól becsomagoltam valahová és feltettem a polcra”

mondta a korábbi időszakra emlékezve. A Kozma Imre atyával való találkozások segítették őt arra a felismerésre, hogy

„Isten nem valami dogma, s a hitet nem csak a templomban, hanem a buszon, a moziban, az udvarlásban is meg kell élni.”

A karácsonykor a hajléktalanokat vendégül látó Tóni atya rámutatott: szolgálatának helye, a „nyócker”, itt „álságos lenne úgy tenni, mintha nem élnének hajléktalanok itt nagy számban. S karácsonykor igenis mindenkinek jár egy tál különlegesebb étel: mi ötven hajléktalannak terítettünk meg a templomban.” Tóni atya időnként kifejezetten hajléktalanoknak tart misét, de mint mondja, a „közel-mentés” ott van a mindennapi feladatai között. A hajléktalanok helyzetére kitérve saját tapasztalatát osztotta meg – úgy látja, aki otthontalanná válik, annak nagyjából három hónapja van arra, hogy visszafordítsa ezt a folyamatot. „Ha ez idő alatt nem tud visszatérni a családjához, vagy nem talál olyan munkát, amiből egy lakást fenn tud tartani, szinte lehetetlen a visszatérés a normál életbe” – mondta. Papként nem csak imával, „s biztosan nem pátyolgatással” segít. Mint mondja, „inkább egyfajta kemény szeretet jellemez, igyekszem felrázni azt, aki hozzám fordul”. 

A teljes beszélgetés itt olvasható el.

A kép forrása a jozsefvaros.hu.

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás