2018. 01. 20.

“March for Life” – Az Élet menete

Pénteken 500.000 ember vett részt az élet menetén Washingtonban, akiknek legalább 80%-a fiatal volt. Már két órával a hivatalos kezdés előtt fiatalok ezrei gyülekeztek a National Mall téren.

A programot az énekesnő, Plumb nyitotta meg, majd kezdetét vette a főprogram Jeanne Mancini a „March for Life” elnökének vezetésével. Rögtön az elején kihangsúlyozta, hogy ez a világ legnagyobb, rendszeresen megrendezett emberjogi rendezvénye.

A washingtoni ortodox érsek, Metropolitan Tikhon vezetésével együtt imádkoztak a keresztény felekezetek képviselői. Ezután következett Bethany Madonna nővér a Sisters of Life vallási szervezettől. Mesélt a rendről és a nővérek negyedik fogadalmáról, amiben vállalják, hogy imádságon és tetteiken keresztül elkötelezik magukat az élet védelméért. Hetente látogatnak el hozzájuk a tanulók és egyetemisták, valamint rendszerint befogadják a segítségre szoruló asszonyokat közösségükbe. „Olyan nőkkel is foglalkozunk, akik abortuszon estek át és emiatt egyedül, kitaszítottnak érzik magukat.”

Bethany nővér után élőben kapcsolták a Fehér Házból Mike Pence alelnököt. Beszédében visszaemlékezett a Legfelsőbb Bíróság 45 évvel ezelőtti döntésére, ami felülírta az élethez való elidegeníthetetlen jogot. Megállapította, hogy Trump, az államok történetében, az élet védelme mellett legjobban elköteleződött elnökként lépett hivatalba. Méltatta az ügy érdekében eddig hozott intézkedéseit:

hirdetés

„Barátaim, az élet győzni fog Amerikában, mert a szeretet életet ment. Soha ne kételkedjetek! Veletek vagyunk! Az elnökség veletek van! És az aki azt mondta, hogy már az anyaméhben megteremtettelek benneteket, Ő is veletek van!”

Ezt követően nagy ujjongás közepette előlépett Donald Trump, az államok elnöke. Ez volt az első alkalom a megmozdulás 45 éves történetében, hogy egy mindenkori elnök beszédet mondott. Trump kifejezte, hogy ez mekkora megtiszteltetést jelent számára. Kiemelte, hogy az ország számos pontjáról érkeztek ide emberek, akik ugyanazért a célért küzdenek és ugyanazokat az értékeket vallják. Ezért is fontos annyira az élet védelme és megbecsülése.

„Az élet menete egy mozgalom, ami szeretetből jött létre. Szeretitek a családotokat, a szomszédaitokat, a nemzetet és minden születendő és megszületett gyermeket, mert hiszitek, hogy az élet szent és Isten ajándéka. Mind tudjuk, hogy az élet a létező legnagyobb csoda, ami tükröződik minden édesanya tekintetében, amikor szerető karjaiban tartja az ő csodálatos, ártatlan, újszülött gyermekét.”

Szintén megemlékezett a 45 évvel ezelőtti bírósági határozatról, aminek köszönhetően bevezetésre kerültek az USA-ban a világ legrosszabb abortusz törvényei. Trump kijelentette, hogy mindez helytelen és szorgalmazza a törvények módosítását. Felhívta a figyelmet azokra a közvélemény-kutatásokra, melyek szerint az amerikai nép többsége nem szorgalmazza az abortuszt. Elmondta, hivatali ideje alatt azon fog fáradozni, hogy megvédje a Függetlenségi Nyilatkozat legelső és egyik legfontosabb jogát, az élethez való jogot.

Arra is kitért, hogy már a hivatalának első napjaiban újra érvénybe léptette a „Mexico City Policy-t”, ami világszerte megvonja az abortuszpárti szervetektől az anyagi támogatásokat. Ismertette a héten bevezetett rendeletet is, mely szerint az orvosok és egészségügyi alkalmazottak, vallási szabadságukra hivatkozva, nem kényszeríthetők terhességmegszakító beavatkozások elvégzésére.

„Megvédjük az élet és a család szentségét, társadalmunk építőkövét. Ez a mozgalom csak az emberek szíve, lelke és imádsága által lehet sikeres.”

Trump ezután bemutatta Marianne Donadiot, aki 17 évesen esett teherbe. A kétségbeesett lányt, szülei kezdettől fogva támogatták és biztosították szeretetükről. Marianne tehát az életet választotta és kisfiát Benedeknek nevezte el. Később létrehozott egy szervezetet, amely a bajba jutott, áldott állapotban lévő nőket kívánja segíteni. Marianne és férje Don mára hat gyermek boldog szülei. Az elnök boldogan mesélte, hogy a szervezet az elmúlt években 400 nőnek segített és adott újra reményt. „Ez a remény ennek a hihetetlen mozgalomnak az ajándéka, ami miatt ma egybegyűltünk.”

Beszéde végén az elnök megköszönte, hogy annyian részt vettek az Élet menetén. „Mindig veletek leszünk! Isten áldja Amerikát és mindnyájatokat!”

Trump után több más politikus is beszédet mondott és további tanúságtételeket hallhattak az egybegyűltek. Különösen népszerű volt Paul Ryan beszéde, aki az USA képviselőházának elnöke. Kiemelte, milyen fontos, hogy ennyi ember és köztük ilyen sok fiatal jelen van, ami szintén mutatja, hogy mekkora ereje van a megmozdulásnak.

A beszédek után megkezdődött a menet az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának épületéhez, ami az út rövidségének ellenére is mintegy két órát vett igénybe. Míg néhányan imádkoztak,  sokan az élet védelmét szorgalmazó mondatokat skandáltak. Sokan gitároztak és volt jó pár bőrdudás banda is. Így az egész menetnek szinte népünnep hangulata lett. Különösen feltűnő volt a sok életvidám, mosolygó fiatal, ahogy a katolikus életjogi csoportok jelenléte is. Miután megérkeztek a bíróság épületéhez, ismét tanúságtételeket hallgathattak az élet védelméről.

Ez a rendezvény az államok egyik legmeghatóbb eseménye volt, mely bizonyítja, hogy a fiatalok tanúságtétele hatásos és az elmúlt években sok mindent előre mozdított.

www.kath.net

Fordította: Deák Roland

Képek: walkingchristian.com, edition.cnn.com

Egyéb Hírek Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás