2018. 01. 06.

“A szüzesség megőrzése a házasságig egy biztosíték a hűségre” – Hodász András atya

Hodász András atya – Sípos Zoltán társaságában – az ECHO TV Terc című műsorába kapott meghívást, amelynek témája a pornográfia és a szexualitás volt.

Arra a gyakran hallott kritikára, hogy a papok miért adnak tanácsot “örök agglegényként” a szexualitás témakörével kapcsolatban, a következőt válaszolta Hodász András atya:

Ha beszélek róla, akkor az a baj, ha nem beszélek róla, akkor az a baj. Kicsit mint a viccben: van-e rajta sapka? Amikor engem betolnak a műtőbe, hogy kivegyék a vakbelemet, akkor én sem kérdezem meg az orvostól, hogy neki megvan-e még. Az orvos nem azért tudja, hogy hogyan kell műteni, mert ő ezt már átélte, hanem mert megtanulta, igen, könyvekből, és rendszeresen gyakorolja. Én is azért tudok hozzászólni a szexualitás témakörhöz, mert külső szemszögből látom azt, ami történik. Nagyon gyakran látom, hogy valaki honnan indul és hova jut el, látom a folyamatokat.

hirdetés

Ráadásul, ha az a kérdés, hogy ezen a területen mit szabad, mit nem, az pont az én “szakmai területem”, hiszen ez biblikus kérdés.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető kérdésére, hogy Isten tényleg beszél-e a szexualitásról a Bibliában, a következő választ fogalmazta meg Hodász András atya: 

Nem is keveset! Mindjárt a legelején, a Teremtés könyvében: Isten a saját képmására teremtette az embert férfinak és nőnek. A szexualitás fantasztikus dolog, a teremtésnek a csúcspontja: amit a világ gondol a szexualitásról – hogy az az embernek az állati része, vagy az ösztönrész, ami minket az állatvilághoz köt – annak pont a szöges ellentétét tanítja a Biblia! 

Szétszakadt családok

András atya később arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai társadalomban súlyos problémát jelent a családok széthullása:

A szexuális forradalmat követően – tehát az 1960-as évek óta – folyamatosan csökken a házasságok száma, míg a válásoké növekszik. Amikor én általános iskolás voltam az osztályomban egy, vagy  maximum kettő gyerek volt, aki elvált családból érkezett. Ma ha bemegyek a suliba és azt mondom, hogy a “Jóisten úgy szeret benneteket, mint az édesapátok”, akkor gyakran megfagy a levegő.

A gyerekek vagy nem tudják értelmezni,  vagy negatív érzelmek jönnek elő belőlük erre a mondatra. 

A fiatalok nyitottak a témára

Arra a felvetésre, hogy hogyan lehet a fiataloknak elmagyarázni a szexualitás helyét és értelmét, így reagált a római katolikus pap:

“Egész egyszerűen úgy kell elmagyarázni, hogy megértsék, miért tanítja a Szentírás, és miért tanítja azt az Egyház is, hogy a szexualitás a házasságra tartozik. Sokan úgy gondolják, hogy ez egy fantasztikus dolog, amitől az Egyház csupán el akar zárni minket avagy meg akar fosztani bennünket ettől az élvezettől. Ez azonban koránt sincs így!

Az együttlét valóban szép dolog, de csak akkor, ha a helyén élik meg.

Ellenkező esetben romboló lehet. Amerikai kutatások szerint van összefüggés a korán elkezdett szexuális élet, valamint a későbbi életszakaszok között. Akik 15 éves korukban kezdik el az aktív szexuális életet, azoknak 90 százalék esélyük van arra, hogy később el fognak válni. Akik viszont a férjükkel-feleségükkel veszítik el a szüzességüket, ott ennek csupán 5-6% az esélye. Úgy is fel lehet fogni tehát, hogy a szüzesség megőrzése a házasságig egy biztosíték a hűségre. Komoly társadalmi hatása van ennek, fontos tudniuk ezt azoknak is, akik nem olvassák a Bibliát, de komolyan gondolkodnak az életükről, és a majdani házasságukról is. 

A fiatalok körében hihetetlen erővel terjednek a nemi betegségek és az abortusz, pedig elvileg biztonságos a szex.  Csak senki nem mondja el nekik, hogy az óvszer egy tucat nemi betegség ellen nem véd. A fiatal lányok hihetetlen korán elkezdik használni a fogamzásgátló tablettákat, majd ugyanők 35 évesen megdöbbennek azon hogy meddők. 

A teljes beszélgetést ide kattintva nézhetitek meg.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Hodász András Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Kwassay Gábor 2018. 10. 27. 10:41

    Csupán két rövid észrevételem van a cikk mondanivalójával kapcsolatban:
    – a statisztikai felmérés eredményéből a fenti következtetést levonni elemzéstechnikailag hibás következtetés. Számos lehetséges változót illetve annak hatását nem ismerünk, tehát a visszafelé érvényes pont-pont összefüggést ennyire erősen korrelálónak beállítani szakmaiatlan. Nincs pl. információnk arról, hogy vajon a későbbi kevesebb válás oka nem a tapasztalatlanság, az összehasonlítási alap hiánya vagy akár az ismeretlentől való félelem-e! Köztudott pszichológiai tény – napi szinten viccelődünk is vele -, hogy a tudatlanság “áldott állapotát” gyakran tévesztjük össze az elégedettséggel, boldogsággal. Magyarul: a homokba dugjuk a fejünket, nem akarunk tudni róla, mert nekünk az úgy jó. Ha ezt a pszichológiai hatást tudatosan is kihasználjuk nyugalmunk érdekében, akkor mennyire erősen működhet ez tudattalan szinten!
    – sajnos a szex manapság elvileg sem biztonságos. Ezt tagadni felelőtlenség. Ettől függetlenül azonban a huszas-harmincas korosztály terméketlenségét nem a fogamzásgátlók okozzák – legfeljebb a férfiak esetében, amikor a szennyvízből nem kivont ösztrogének hatásaitól szenvednek. De még ez sem önálló hatás: rájön a növényvédőszerek, élelmiszeripari adalékok és nem utolsó sorban az állattenyésztés során használt hormonok károsító hatása. A nők esetében pedig egyre inkább nyilvánvaló, hogy a HPV-oltás okozza a késői terméketlenséget.