2018. 01. 05.

Amikor betámad az egyedüllét

Van az úgy, hogy néha teljesen egyedül érzi magát az ember. Gondolhatnánk, hogy ez egy természetellenes állapot, mert társas lényekké lettünk teremtve. De valóban így van ez? Fontos különbséget tenni magány és egyedüllét között.

A minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár elv alapján azt mondhatnánk, hogy mindenki, aki magányos, egyedül érzi magát, de nem mindenki magányos, aki egyedül van. Az alábbiakban olyan hasznos ötletek kerülnek felsorolásra, amelyek segítenek elűzni a magányt és tartalmat csempésznek be a legszürkébb hétköznapokba is. Az egyedüllét tehát nem azonos a magánnyal, mert míg előbbi alkalom lehet arra, hogy kicsit magunkkal foglalkozzunk, vagy a Teremtőnek adjuk az időnket, addig utóbbi esetében az egyedülléthez valamiféle keserű űr érzése is párosul, ami hosszú távon nem tesz jót az egészségnek. Ezt szem előtt tartva, létezik néhány megoldás, ami hasznos egyedüllétté vagy termékeny idővé változtatja a magányt:

1. Légy többet offline, távol minden internetkapcsolattal rendelkező eszköztől!

Nem ígérhetjük, hogy varázsütésre jobban érzi magát tőle az ember, de az szinte biztosra vehető, hogyha gyakorlattá válik, minőségi javulást tapasztalhatunk a világlátásunkban és a személyes, társas kapcsolataink is fejlődésnek indulnak. Miért?

hirdetés

Mert nem tesszük ki magunkat a lájkok mesterséges doppingjának és nem hasonlítgatjuk össze a profilképünket másokéval.

2. A barátokkal kapcsolatban helyezd előtérbe a minőségi időt, a mennyiségivel!

Nem számít hány barátod van, a lényeg, hogy valóban együtt éljétek meg azokat a dolgokat és pillanatokat, amelyek kialakítják a kötődést a felek között. Ezek olyan élmények, amiket általában még az unokáknak is mesélni szoktak és nemritkán hajmeresztő történetekről van szó.

3. Olvass klasszikusnak számító könyveket, szépirodalmat és hallgass jóminőségű zenét!

Hihetetlenül sok olyan mű van, amit egyszerűen csak nem olvasnak, pedig életre szóló élményt adhat annak, aki rászánja az időt (ha naponta 10 perc, akkor annyi és kész). Nem kell nagyon elvont szerzőkre gondolni, elég, ha végigböngésszük a világirodalom klasszikusainak listáját és találomra kiválasztunk egyet a sok közül.

4. Foglalkozz azzal, ami igazán érdekel!

Ha megtalálod azt a hobbit, amiben jól érzed magad, hátralévő életedre biztosítva lesz az egyedül töltött minőségi idő. Lehet a fafaragás, a sport, a rajz, akár még a matek is, a lényeg, hogy szellemileg vagy testileg átmozgasson és örömmel töltsön el az, hogy alkothatsz valamit. Ez legyen egy keresés és kihívás is egyben, ami mély önismerettel párosul.

5. Légy kedves az utca emberéhez!

Ha fizetsz a kasszánál, kívánj szép napot egy széles mosollyal megspékelve, mert ugyan apró dolognak tűnik, de rendkívül értékes gesztus lehet ez annak, aki már órák óta egy helyben ül és kiszolgálja a vevőket. Akár szóba is elegyedhetsz idegenekkel ha látod, hogy alkalmas a hely és az idő, vagy pedig egyszerűen csak megszólítanak.

6. Tégy fel több kérdést és legyél te az, aki meghallgat!

Ha másokra figyelsz, az nemcsak kedves dolog, de a beszélgetőpartner is úgy fogja érezni, hogy veled érdemes és jó beszélgetni. Ezért légy türelmes és meg fogod látni, hogy keresni fogják az alkalmat a veled való találkozásra vagy beszélgetésre. Nem feltétlenül szükséges számszerűsíteni, de a 70-30-as arány jónak tűnhet a hallgatás javára.

7. Csatlakozz, vegyél részt benne!

Miben? Bármiben, ami érdekel.

Mindegy, hogy ez egy gittegylet vagy előadássorozat, a lényeg, hogy ott legyél és megismerj új embereket, akikkel hasonló az érdeklődési körötök. Légy kezdeményező és lépj oda ha például egy érdekes beszélgetésről van szó (de ne tolakodó módon).

8. Jótékonykodj!

Nem muszáj pénzt adományozni egy szervezetnek, de ha mégis ismersz olyat, amiről tudod, hogy értékes munkát végez, akkor ne szalaszd el a lehetőséget! Rengeteg keresztény szervezet működik ország- és világszerte, akik szívesen fogadják az adományokat VAGY az önkénteseket is.

9. Menj el misére és keress egy jó közösséget!

Aligha érdemel bővebb magyarázatot. Néha ki kell lépni a komfortzónából és belefogni valami újba. Erről bővebben itt olvashattok.

10. Fordulj oda az idősekhez!

Akár családon belül, vagy azon kívül. Sokan vannak, akik olyan tanulságos élettörténetekkel bírnak, ami nekünk is hasznos útravalóul szolgálhat. Ezzel nemcsak a saját egyedüllétet űzöd el, hanem segítesz másnak is a sajátjával megbirkózni.

11. Az ima

Az ima fontosságát sem lehet eléggé hangsúlyozni. Nem kell elveszni a formaságokban, de meg kell adni a megfelelő keretet. Akár buszon, akár otthon, amikor odafordulunk az Úrhoz, neki bármit elmondhatunk és feltehetjük a kérdéseket, amik belülről feszítenek bennünket. Az ima gyümölcsei pedig előbb-utóbb jelentkezni fognak.

Az Aleteia nyomán. (Kép: Harvard Business Review)

Blog Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás