2017. 12. 30.

7+1 tipp az újévi fogadalmakhoz

Ilyenkor év elején próbálunk új elhatározásokat tenni, bízni abban, hogy a következő esztendő eredményesebb, sikeresebb lesz, reméljük, hogy fejlődni fogunk, hogy mindent jobban fogunk csinálni.

Elhatározásaink azonban gyakran elbuknak, lelkesedésünk alábbhagy, és nem sikerül megtartani fogadalmainkat. Néhány szempontot szeretnék felvetni ezekhez az elhatározásokhoz. Ezek nem garantálnak semmit, csak támpontok lehetnek.

1. Olyan dolgot határozz el, amin valóban tudsz változtatni.

Ehhez nagy önismeret kell. Ha tudod magadról, hogy képtelen vagy korán kelni, akkor ne határozd el, hogy minden hajnalban elmész úszni. Vagy ha a nagyszüleid Japánban élnek, akkor ne határozd el, hogy minden hónapban meglátogatod őket.

hirdetés

2. Az elhatározásod legyen minél konkrétabb.

Ha fogyni szeretnék, akkor segít, hogy elhatározom, hogy hány kiló akarok lenni két hónap múlva. Vagy segít az elhatározásban, hogy nem teszek cukrot a kávémba. Ezek konkrét cselekedetek. Ha szeretném szorosabbra fűzni a kapcsolatomat valamelyik barátommal, testvéremmel, akkor azt kell elhatároznom, hogy minden héten felhívom, vagy meghívom magamhoz kéthavonta, stb.

3. Ne az eredményt tűzd ki célul, hanem a feladatra szánd el magad.

Régóta halogatom a nyelvtanulást. De kevés lenne kitűzni célként, hogy megcsinálom a nyelvvizsgát, vagy azt, hogy majd sokat foglalkozom vele. Azt kell elhatároznom, hogy minden héten átveszek egy leckét a könyvből, vagy azt, hogy keresek egy magántanárt még januárban. Az ilyen jellegű céloknál segít egy menetrend elkészítése, hogy adott dátumig mit akarok elérni.

4. Az elhatározásaidban próbálj társat keresni.

Ha elhatározom, hogy majd többet mozgok, akkor érdemes valakivel együtt elmenni futni, sqasholni, focizni, kirándulni, mert a magány könnyen eltántoríthat a céltól. Ha elhatározom, hogy valamilyen személyiségjegyemen változtatok, érdemes keresni valakit, aki ebben előttem jár, beszélgetni vele erről, vagy egyszerűen csak vele együtt csinálni programokat, vele olvasni a témáról stb.

5. Vizsgáld meg, hogy a cél, amit kitűzöl, valóban az épülésedre szolgál-e!

Olykor eshetünk abba a hibába, hogy irreális célokat tűzünk ki magunk elé, vagy olyanokat, ami valamilyen régi sebzettségből fakadnak. Például elhatározom, hogy felveszem az óvodai társaimmal a kapcsolatot. De ezek nem csak plusz terhet jelentenek? Vagy elhatározom, hogy lakást, vitorlást, űrhajót veszek. Szükségem van rá? Nem dönt anyagilag csődbe? Elhatározom, hogy azért fogok dolgozni, hogy nyáron minél több fesztiválra eljussak. Nem lehet, hogy elég lenne csak az egyikre jegyet venni?

6. Ne hidd, hogy egyedül képes vagy rá!

Kérd Istent, hogy segítsen neked, legyen a társad a küzdelmeidben, elhatározásidban, céljaidban! Ajánld fel neki! Imádkozz azért, hogy sikerülhessenek valamilyen módon a célkitűzéseid. Tőle is kérj minél konkrétabban! Ne felejts el a sikerekét hálát adni neki! Istennel minden könnyebb.

7. Elhatározásaid között mindig szerepeljen a lelki fejlődésed is!

Ezt a pontot nem azért írom, mert egy ilyen oldalon illik. Hanem bizonyára észrevetted már, hogy amikor a lelki életed kicsit helyrerázódik, akkor minden más is könnyebb, vagy könnyebbnek tűnik. Ha célod az, hogy közeledj Istenhez, hogy erősebb legyen a hited, akkor meg fogod tapasztalni, hogy Vele minden jobb! Ha te jelen leszel Benne, Ő is jelen lesz benned, és hatalmas dolgokra leszel képes Általa.

+1 Azért, mert egy kis lemaradásod van, vagy mert nem pont úgy sikerül, ahogy eltervezted, azért még ne add fel!

Istent nem érdekli, hogy január 1-én, vagy március 12-én kezded-e el a fejlődést. És ha december 31-én megállapíthatod, hogy lefogytál, megcsináltad a nyelvvizsgát, önkénteskedtél, rendszeresen meglátogattad a rokonaidat, akkor sem téged sem mást nem fog érdekelni, hogy a januári látogatás, a februári nyelvlecke, vagy a márciusi edzés elmaradt. A lényeg, hogy akarj fejlődni, akarj több lenni, vegyél mindig új lendületet, új erőt, hogy új ember lehess!

Borítókép: Unsplash

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Pontokba szedve Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás