2017. 12. 14.

Beiktatták a kopt püspököt

Beiktatták a hétvégén az új kopt ortodox egyházmegye elöljáróját, Ava Giovanni püspököt. Hazánk ad otthont ugyanis az új kopt ortodox egyházmegyének Kelet-Európában. Az egyházmegye területéhez tartozik hazánkon kívül Románia, Lengyelország, Csehország és Szlovénia. 

A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros is. Ezt megelőzően sajtótájékoztatót tartottak, melyen Khalil Yousef esperes hangsúlyozta, Giovanni püspök személyében az egyházában igen tisztelt Kirillosz püspök tanítványa teljesít majd szolgálatot. Az esperes az eseménnyel kapcsolatban tartott szombati sajtótájékoztatón jelentős eseménynek nevezte mind a kopt keresztények, mind Magyarország számára, hogy szombaton önálló püspökség létesült.

hirdetés

A kopt egyház fejlődése egyenes következményének nevezte, hogy a 2004-ben hazánkban megkezdődő misszió, amelynek során megkezdték a kopt keresztények összegyűjtését és plébánia alapítását szombaton püspöki rangra emelkedett. A kopt esperes felidézte, a katolikus egyház szeretettel nyitotta meg templomait híveik előtt, mígnem az egyház magyarországi történetének következő állomásaként a XVIII. kerületben sikerült egy templomot vásárolniuk.

Legfontosabb feladatának pedig a hívek maga köré gyűjtését tartja, valamint azt, hogy a fiatalok könnyen beilleszkedjenek a magyar társadalomba, ismerjék jogaikat de a kötelezettségeiket is. Ava Giovannit idén november 12-én szentelték püspökké. December 9-i beiktatásával ő lett a most létrejött új egyházmegye püspöke.

(Forrás: BonumTV, PestiSrácok.hu kép: PestiSrácok.hu)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás