2017. 12. 04.

“Isten felelősséget vállalt értünk” – Udvardy György

Advent üzenetéről és a karácsony megértéséről beszélt ünnepi interjújában a Udvardy György, a Pécsi Egyházmegye püspöke. A hirado.hu oldalán megjelent beszélgetés legérdekesebb részeit szemlézzük.

A várakozásról

“Az élet nagy ajándéka, hogy időről időre átélhetjük a várakozás élményét. Szinte mindig életünk része ez a tapasztalat, az adventi időben azonban kiemelt módon is, hogy ünnepszerűen megéljük a várakozásnak az örömét. Az idei évben rövidebb az advent – a liturgikus beosztás következtében –, de ez nem jelenti azt, hogy a tartalma bármiben is hiányt szenvedne.

hirdetés

Az adventet a várakozás idejének is szoktuk nevezni, de ha ezt tesszük, szükséges azt is megmondanunk, hogy mire várakozunk.”

 Karácsony megértéséről

“Ünnepeinket hosszú évszázadok óta átveszi és uralja a kereskedelem és az olyan társadalmi formák, amelyek nem feltétlenül őrzik meg az ünnep spirituális tartalmát. Sokszor az igényeket is ezek a kiüresedett, az ünnep lényegéhez semmilyen közösséggel nem bíró elvárások alakítják. Nagy veszélynek van kitéve az ajándékozással és az örömszerzéssel kapcsolatban minden szülő és gyermek. A karácsony segít abban, bár leginkább itt érhető tetten az elvilágiasodásnak a gondolata, hogy azért van örömöm, mert találkoztam az Isten Fiával, azzal, aki értem emberré lett, aki közösséget vállal velem és felelősséget vállal értem. Ebben a fajta ünnepi radikális megélésben helye van a szenvedésnek, a korlátoknak, a szolidaritásnak, a gondoskodásnak.

Üzenet mindenkinek

Egy liturgikus ünnepnek minden esztendőben van örök érvényű üzenete, de a körülmények gyors változása okán lehet aktuális üzenete is. Magyar közösségünkben is kiemelkedhetnek időről időre olyan vágyak, tervek, közös feladatok, amelyek egy közös várakozást alakíthatnak ki bennünk.

Magam számára is feladatként, üzenetként, célként fogalmazom meg, és ezt szeretném ajándékul adni magyar testvéreimnek, hogy bárhol is éljenek a világban: higgyük el, hogy az Isten felelősséget vállalt értünk és közösségre lépett velünk.

Ezt a közösséget és ezt a felelősséget kell nekünk a mindennapi döntéseinkben megújítani, azért, hogy az embernek élete legyen, és ez az élet bőséges legyen.

(Fotó: BonumTV, Pécsi Egyházmegye)

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás