2017. 11. 21.

Krisztus neked is felteszi a kérdést: “Kinek tartasz engem?”

Szent-Gály Kinga mély gondolatai Istennel való kapcsolatunkról.

“Krisztus nem azt fogja tőlünk számon kérni, hogy hányszor jártunk Máriapócson, Sümegen vagy Andocson. Az se érdekli, előénekesek voltunk-e vagy sem, hogy a betegek, vagy az egészségesek közé tartoztunk, szereztünk-e diplomát vagy kétkezi dolgozók voltunk. Ő csak egyvalamit kérdez, de itt mellébeszélést nem enged:

Szerettük-e testvéreinket?

Ha mások gyarlóságait nehezen viseled, gondolj arra, te kaptál sokat. Amikor a névmások sorrendje megváltozik életünkben, és az első helyre kerül az Ő, az Isten, és azután következik a Te, azaz az ember, majd pedig az én, akkor lettünk igazán Krisztus tanítványai. Nem elég, ha csak Isten felé mutatjuk a jó oldalainkat: ha például csak csodálatosan tudunk imádkozni, mert nem jó az a kályha sem, amelyikben ugyan ég a tűz, de nem adja le a meleget.

hirdetés

Senki sem dolgoztat olyan emberrel, aki nem tartja a szavát, aki saját elgondolása szerint módosít a terven. Aki rossz anyagot ad hozzá, vagy nem becsületes munkát végez. Isten is megkívánja: éld az Evangéliumot változtatás nélkül!

Légy keresztény, ha vállaltad!

Krisztus neked is felteszi a kérdést: “Kinek tartasz engem?” Őt nem érdekli, hogy mások Illésnek hiszik, vagy prófétának, egynek, a sok közül, mert most egyedül a te véleményedre kíváncsi. Nem beszélhetsz mellé, látja a gondolataidat. Számodra kicsoda Krisztus?

Az Úr mindig kész nekünk modellt állni: utánozhatod alázatosságát a közösségvállalásban,  amikor az otthonod, a hazád vétkeiért érzel felelősséget. Másolhatod türelmét, ha idegeidre megy más emberek értetlensége,  követheted őt az önzetlen szolgálatban, az anyja iránti tiszteletben, a megbocsátásban, és megtanulhatod akcentusát az imában, az Olajfák hegyén is.

Krisztust mindenki a saját egyéniségén keresztül tükröz

Ez az általunk írt, vagy bemutatott evangélium.”

(Részlet Szent-Gály Kata – Add tovább a lángot című írásából, amely elhangzott a Kossuth Rádió görögkatolikus műsorában)

Fotó: John Pavlovitz

Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás