2017. 11. 19.

Felebaráti szeretet határok nélkül – a marburgi Erzsébet-templom

Árpád-házi Szent Erzsébet, vagy ahogy a németek ismerik, Türingiai Erzsébet azon magyar szentek közé tartozik, akiket nemcsak hazánkban, hanem Európa-szerte is tisztelnek. A németországi Marburgban az ő nevét viseli az Elisabethkirche, azaz az Erzsébet-templom.

Marburg Frankfurttól 80 km-re északra fekvő, gót és reneszánsz műemlékekben gazdag, hangulatos kisváros. Nekünk, magyaroknak azért is érdekes a hely, mert Árpád-házi Szent Erzsébet ide költözött férje, Lajos halála után. Itt alapított kórházat, és harmadrendi ferencesként maga is részt vett a szegények segítésében és a betegek ápolásában. A városban halt meg 1231-ben, sírja fölé építették 1235 és 1283 között az Erzsébet-templomot, ami ma is a város egyik látványossága, egyben Németország legrégebbi, tisztán gótikus temploma.

Erzsébet halála után nem sokkal már csodás gyógyulásokról számoltak be a sírjánál, és nagy számban érkeztek a zarándokok is Marburgba. Szentté avatása alkalmából arany ereklyetartót készítettek földi maradványai számára. A reformáció során a templom az evangélikusoké lett, és a csontokat kivették az ereklyetartóból. Sorsuk ismeretlen, Európa-szerte több helyen őriznek Árpád-házi Szent Erzsébetnek tulajdonított ereklyéket. Rövid ideig, 1811 és 1827 között a templomot közösen használták a katolikusok és az evangélikusok, ma a helyi evangélikus közösségé. Szent Erzsébet emléknapját, november 19-ét Marburgban a katolikusok és evangélikusok közösen ünneplik minden évben.

A Szent Erzsébet tiszteletére készült műalkotások egyike a templomban az ereklyetartó, amely az elmúlt évszázadok során sok viszontagságon ment keresztül, de ma is látható, változatlan helyen. A tetején Erzsébet életének különböző jeleneteit örökítették meg: felölti a ferences harmadrend ruháját, alamizsnát oszt, egy idős embernek enni ad, szomjazóknak inni ad, valamint megmossa egy idős ember lábát – Krisztushoz hasonlóan. Kétoldalt Mária és Erzsébet alakjai láthatók, középen pedig Jézus ül a trónon, körülötte a tizenkét apostol.

hirdetés

Az Erzsébet-szentély ma keresztelőkápolna, itt található a szent sírja fölé emelt mauzóleum, eredeti állapotában. A síremlék domborműve Erzsébetet ábrázolja a halálos ágyán, míg felette képen Krisztus nyújtja át számára a koronát. A díszes faragások gyógynövénylevelek, melyek utalnak gyógyító tevékenységére. Emlékét őrzi a templomban továbbá a tiszteletére emelt Erzsébet-oltár, az életének jeleneteit ábrázoló díszes üvegablak (Elisabethfenster) és az egyik harang is.

Árpád-házi Szent Erzsébet alakja egyedülálló módon köt össze különböző népeket és felekezeteket, hiszen nemcsak a katolikusok, hanem a protestánsok is a felebaráti szeretet kiemelkedő példaképének tartják. Napjainkban is ő az egyik legnépszerűbb szent és pártfogó hazánkban és Németországban egyaránt. Legismertebb mondása mindannyiunk számára örök érvényű üzenetet hordoz:

„Látjátok, az embereket boldoggá kell tenni.”

Gubicza Krisztina

(Forrás: elisabethkirche.de)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás