2017. 11. 01.

Halloween… nélkülem

Elfriede Grotz írása az elmúlt hetekben több fórumon is körbejárt, szerkesztőségünk is több alkalommal megkapta. Tegnapi írásunkban is foglalkoztunk a témával, ma ezt a tanulságos történetet tesszük közzé, tovább segítve a közös gondolkodást.

Klári és Dávid kíváncsian nyomják orrukat a kirakatnak. Az üveg mögül sütőtökök vigyorognak vissza rájuk.

Klárinak erről eszébe jut valami: – Épp a Halloweenről kell fogalmazást írnunk. Brrr, nézd azt a koponyát!

– Ne félj, nem igazi! — mondja Dávid nyugodt hangon, de Klárit kirázza a hideg.

– Különben Karcsiéknál is lesz Halloween parti. Jössz?

hirdetés

– Még nem tudom, de most mennem kell. Szia!

A pékség kirakatában is plakát lóg, mely nagybetűkkel hirdeti: „Ördögien finom Halloween sütik!”

A Halloween mindenkinek jó pénzkereseti forrást jelent. Varázsló kellékek, vámpír jelmezek, pókhálók, csontvázak – szórakoztatniuk kellene –  ám inkább félelmet keltenek. Minden évben megnő ilyenkor a boltok forgalma.

– Na végre! Klári, nagyon későre jár. Hol voltál ilyen sokáig? – kérdezi anya. A vacsora már tálalva van.

– Hú, farkaséhes vagyok! … De hová tűntek a töklámpások az ablakból?

– Kidobtuk őket – válaszolja apa.

– Kidobtátok?!

Klári nem egészen érti a dolgot. Édesanyja kezébe nyom egy képes újságot.

– Olvasd csak el ezt a cikket!

Klári leteszi a villáját. A cikk olvasása közben a pizza kis híján a torkán akad.

Halloween – boszorkányok és gonosz szellemek ünnepe.

A történet több mint 2000 éves. Október 31-e az Új év kezdetét jelentette a kelta druidáknak, akik papok, varázslók és jósok voltak. Nem hittek az egy igaz Istenben, hanem sok istent imádtak. Hitük szerint ezen az éjszakán Samhain, a holtak ura előjön, és összegyűjti a halott lelkeket.

– Apa, ezek szerint a Halloween az ördög fesztiválja! – szörnyülködik Klári.

Az ünnep Írországból indult, majd Amerikában és más országokban is elterjedt. A Halloween angol szó annak a kifejezésnek a rövidítéséből alakult, melynek jelentése: mindenszentek előestéje”. Ezen az estén a varázslók répát vagy tököt vájtak ki, és mécsest tettek a belsejükbe. Az így készített lámpásokat aztán kiaggatták a házukra, és így kiáltoztak: „Ajándék vagy átok!” Azokat, akik semmit nem áldoztak Samhainnak, megátkozták.”

Klári leteszi az újságot. Apa tovább magyaráz: – Azok, akik szellemnek öltöznek ezen a napon, bekopognak minden házhoz, és valami édességet kéregetnek, erre a pogány hagyományra emlékeznek. A Tízparancsolatban viszont ez áll: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj! Isten szeretet. Azért figyelmeztet minket, mert szeret bennünket. Parancsolatai jók, ezért érdemes megtartanunk és elfordulnunk mindentől, ami rossz. A Halloween a szellemek és az ördög éjszakája. Azok, akik részt vesznek benne, akár viccből, akár komolyan, ilyenkor a gonosz szellemeket tisztelik és nem Istent. Isten és az emberek ellenségének, a Sátánnak hódolnak, és ezzel kiszolgáltatják életüket a gonosznak.

– Én ezt eddig nem tudtam. Mától fogva lehet Halloween…. nélkülem! – mondja anya eltökélten.

– Az ördög nemcsak hazudik, hanem irigy is, azt akarja, hogy az emberek az ő sorsában osztozzanak, azaz ne az örök boldogságba jussanak, hanem a kárhozatra. Isten elmondja a Bibliában, hogy az ördög embergyilkos a kezdetek óta (Jn 8,44). A Halloween mindig is az ő napja volt, és ma is az. Halloween a boszorkányok, szellemek és a Sátán legfontosabb ünnepe. Lehet Halloween. .. nélkülem! – apa hangja határozottan cseng.

Klári sem gondolkozik sokáig: – Döntöttem: nem megyek el a Halloween partira!

A Dávidnak küldött tömör sms így hangzik: Lehet Halloween… nélkülem!

 

Forrás: Örömhírek, 2010. október

Lelkiség
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Bükiné Sz. Ilona 2017. 11. 01. 11:29

    Kár, hogy ez az “ünnep” már nálunk is ennyire elterjedt. Az embereket erről a butaságról leszoktatni nem könnyű. Sok idő, szeretet, felvilágosítás kell hozzá. Úgy gondolom, hogy ezt is a kicsiknél kell kezdeni, hogy legalább ők mentesek maradjanak ettől a keresztény emberhez nem méltó szokástól.

  • Válasz Alice 2017. 11. 01. 20:22

    A gonosz térnyerése minden téren megfigyelhető, sajnos.