2017. 10. 27.

Hallod a harangokat? – A német egyházak szeretnék megőrizni a harangot, mint vallási és kultúrális kincset

Németországban több mint 100 000 harang szól, ennek ellenére sokakban alig tudatosult ez a kulturális örökség. A németországi egyházak most ezen szeretnének változtatni, a polgárok segítségével.

A németországi katolikus és evangélikus egyházak országszerte „harangozó adatbázist” indítanak. „Szeretnénk lendületet adni ahhoz, hogy újra foglalkozzanak a haranggal, mint évszázados kultúrkinccsel”, mondta Johannes Wittekind projektvezető Freiburgban. Sokakban nem is tudatosul a harangszó, legyen az imádságra való felhívás vagy az idő múlásának jelzése.

A több évre tervezett projektet állami és egyházi pénzekből finanszírozzák, valamint része az Európai Tanács által 2018-ra meghirdetett „A kulturális örökség európai éve” kezdeményezésnek. Arra törekszenek, hogy az adatbázis lehetőleg minél bővebb legyen a több mint 100 000 németországi, templomokban, kápolnákban, városházákon és városkapukon megtalálható harangokból. Ehhez kapcsolódóan adventben indul az országos „Nem hallod a harangokat?” című kampány. Ennek keretében az egyházi közösségeket arra bátorítják, hogy foglalkozzanak a templomi harangok egyházi jelentőségével. Bevezetésként nyilvános harangöntésre kerül sor december 1-én Karlsruhéban, ahol bronzharangot öntenek egy mannheimi ökumenikus templom részére. Az akciót egyaránt támogatja a Német Püspöki Konferencia és a Németországi Evangélikus Egyház is.

hirdetés

A harang-adatbázis létrehozásához fiatalokat, például bérmálkozásra vagy konfirmálásra készülő csoportokat szeretnének megnyerni, akik a környékükön fellelhető harangoknak járnak utána, és fényképeket, hangfelvételeket készítenek róluk. Ezekből az adatokból egy digitális országtérképet raknának össze, ahol az egyes harangokról információ, kép és hangzás is szerepelne. Wittekind szerint tervben van egy mobilalkalmazás is, ami a templomi harangszó csengőhangként való beállítását tenné lehetővé. A projekt előfutára a Freiburgi Érsekség, ahol már létezik egy harang-adatbázis.

Forrás: katholisch.de

Fordította: Gubicza Krisztina

Kép: az Anglesey-ben található Szent Pál Templomának tornya

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás