2017. 10. 22.

II. János Pál 2 csodája

Bár II. János Pál pápa szentté avatása szinte példa nélküli gyorsasággal zajlott, még az ő esetében is szükséges volt egy csoda a boldoggá, és egy csoda a szentté avatáshoz. Ezt a két ismert csodát idézzük fel most olvasóinknak a pápa emléknapjának (október 22.) alkalmából.

A pápa boldoggá avatását már a 2005. május 8-i temetésén szorgalmazta a gyászoló tömeg Santo Subito! (Azonnal avassák szentté) feliratú transzparensekkel.  XVI. Benedek 2011. május 1-jén  avatta szentté, ehhez hozzájárult Marie Simon-Pierre apáca csodás gyógyulása 2005-ben. A nővér Parkinson-kórban szenvedett, mely különösen a bal oldalát támadta. A betegség előrehaladtával képtelenné vált az írásra, autóvezetésre, és a járásra is szinte teljesen. II. János Pál pápa – aki ugyanebben a betegségben szenvedett – már életében is erőt adott példájával. A pápa halála után – elöljárói biztatására – a nővér II. János Pál közbenjárásáért imádkozott. Két hónappal később állapota javulni kezdett. 2005 június 2-án egy belső hang sugalmazására írni kezdett, és az addigra olvashatatlanná vált írása ismét egyenletessé vált, másnapra pedig az egész teste meggyógyult.

A másik csoda a 48 éves Floribeth Mora Diaz, négygyermekes édesanya gyógyulása. A Costa Rica-i asszony gyógyíthatatlan agyi aneurizmában szenvedett, 2011. április 8-án az orvosok 1 hónapot jósoltak neki. A hölgy egy sajtótájékoztatón saját szavaival így mesélte el az esetet:

hirdetés

„Egyfolytában II. János Pál segítségét kértem. Nem akartam meghalni, mert féltettem gyermekeimet, ki fogja gondjukat viselni? Miután megnéztem II. János Pál boldoggá avatását a televízióban, valami hihetetlent éreztem. Láttam, amikor XVI. Benedek pápa, előde ereklyéjét tartotta a kezében. Másnap reggel, amikor felébredtem, egy hangot hallottam szobámban: ’Kelj fel!’ Körülnéztem, és láttam, hogy egyedül vagyok, de továbbra is hallottam a hangot: ’Kelj fel! Ne félj!’  Tekintetem ekkor egy képes magazinra vetődött, amely a tv-re volt téve, és amely II. János Pál boldoggá avatására jelent meg. Ott állt II. János Pál, mint egy kép és kezével, mintha felemelt volna. Én így válaszoltam: „Igen, Uram!”. És attól a naptól kezdve jól vagyok. Az Úr azon a napon megszüntette félelmemet, agóniámat, békével töltött el, annak a bizonyosságával, hogy egészséges vagyok!”

Mindkét csoda esetében a csodát vizsgáló orvosi bizottság megerősítette, hogy a gyógyulások tudományosan megmagyarázhatatlanok. II. János Pált 2014. április. 27-én, XXIII. János pápával egy napon avatták szentté. Emléknapja azért október 22., mert ez pápai beiktatásának a napja.

(forrás: http://hu.radiovaticana.va, index, origo; fotó: universestars.com)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás