2017. 10. 09.

Legyél te is proaktív

Leginkább a magatartás – viselkedésformák témakörében hallhatunk reaktív és proaktív hozzáállásról, de valójában mit is jelentek ezek?

Kezdjük a szó jelentésével: önálló, felelősségteljes, tevékeny, aktív. A pro+akció összetétel a valamiért való cselekvést jelenti. A proaktív személy céltudatos, sajátos és pozitív hozzáállásával viszonyul a világ dolgaihoz. A körülötte zajló eseményekhez, történésekhez az általa kialakított rendszer alapján áll. Nem hat rá külső erő, viselkedését a saját tervei befolyásolják. Lendületes, őszinte és felelős munkavégzése teljes életére kihat, nemcsak jó munkaerő, de szerethető vezéralkat is. Az ilyen személy nem ismer lehetetlent céljait illetően, teendőit legjobb tudása szerint végzi. Ha tőle független akadályba ütközik, azt is a helyén tudja kezelni, elfogadja határait, és nem lesz ettől rosszkedve.

A proaktivitás egyfajta életfelfogás is egyben: a hozzáállásomtól függ az életem, a mindennapjaim, egy-egy esemény értékelése és az egyik legfontosabb: a hangulatom. Például, amikor esik az eső a legtöbben maguk is borongósak, rosszkedvűek lesznek, de egy proaktív személy nem hagyja, hogy ettől kevésbé legyen jó a hangulata. Ezt a hozzáállást bármikor gyakorolhatjuk, először kell egy kis tudatosság, majd beépül az ember gondolkodásába. Fontos, hogy tudjuk, mi döntjük el hogyan állunk a napi kihívásokhoz, teendőkhöz, és hogy hogyan szeretnénk megélni napjainkat. Ez persze nem egy rózsaszín buborékfelhőt jelent, hiszen a proaktív személyeknek is vannak nehézségei, kudarcai, hanem egy pluszt, hogy mindig van tovább. Nyitottan és elfogadóan kell a világhoz állni, esetleges B-tervet gyártani, hogy az adott szituációkból a legjobbat tudjuk kihozni. Sokszor az adott problémával, vagy annak körülményeivel vagyunk elfoglalva, pedig inkább már a megoldáson kellene gondolkodnunk.

Hívőként is fontos kérdés a proaktivitás – hagyatkozzunk teljesen az isteni útmutatásra vagy aktivizáljuk magunkat? Sokan hajlamosak vagyunk a belenyugvásba, úgy éljük napjainkat, hogy Isten „végzi a dolgát”, amivel nincs is gond, kivéve, ha ez egyfajta passzivitásba változik át.

hirdetés

Istenszeretőként is aktívnak kell lennünk, keresni az Ő akaratát és azokat a platformokat, ahol igazán megérinthet.

 Tudatosság kell a lelkiéletünkhöz is, folyamatosan törekednünk kell arra, hogy minél inkább az Úr útján járjunk, nyitottság kell, hogy ráérezzünk akaratára. Nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt szabad akaratunk követése és a teljes Istenre hagyatkozás között. Felelősek vagyunk azért, hogy hogyan mutatkozik meg környezetünk számára az, hogy Istenfélők vagyunk. Keresztényként nemcsak proaktívnak kell lennünk, hanem élettel teli, pozitív gondolkodású embereknek, hiszen az Élő Isten áll mellettünk, ennél nagyobb erőforrásunk nem is lehet.

A hozzáállásunk bármikor megváltoztatható, lehet az egy tudatos döntés, vagy egy beszélgetés, esemény hatása. A pozitív gondolatok ilyen tetteket eredményeznek, melyek idővel teljesen átformálják az embert. Egy határozott és jó kisugárzású ember közelében sokkal jobb lenni, mint egy olyannal aki csak a rosszat, kifogásokat látja.

A proaktív embereknek a határ a csillagos ég, de nem a tudásuk vagy kapcsolataik miatt, hanem a hozzáállásuknak és elszántságuknak köszönhetően. Elég jól hangzik, igaz? Légy Te is Proaktív!

 

 

Szöveg: Károlyi Karolina

Kép: pexels.com

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás