2017. 09. 28.

“Hogy van ez a cölibátus dolog?” – Remek történetet mesélt az evangélikus lelkész

A Szólj be a papnak! budapesti rendezvényének egyik vendége Grendorf Péter evangélikus lelkész volt. Az Angyalföldön feleségével szolgáló tiszteletes egy történetet elevenített fel, amikor teológus hallgatóként a cölibátusról faggatta a katolikus kispapokat. Nem várt választ kapott!

“Amikor mi teológus hallgatók voltunk,  akkor egyszer elmentünk a katolikus Központi Papnevelő  Intézetbe, hogy kicsit jobban megismerjük a kispapokat.  Amikor megálltunk a szeminárium előtt a rektorunkkal, akkor körbefogott bennünket és így szólt: „Mielőtt bemegyünk, azt kérem, hogy egy témát ne hozzunk szóba ezeknek a  ’gyerekeknek’:  a cölibátust! Kellemetlen számukra ez a kérdés.”

hirdetés

Bementünk, leültünk körbe, és a katolikus rektor – aki egy püspök volt – köszöntött bennünket és mondta, hogy lehet kérdezni.  Én rögtön jelentkeztem és már tettem is fel a kérdésemet: „Hogy van ez a cölibátus dolog?” Azt hiszem, nem nehéz elképzelni rektorunk arcát abban a pillanatban….Felállt viszont egy kispap, és azt mondta:

„Nektek sokkal nehezebb: ti a feleségetekért lemondtok az összes nőről, mi viszont csak egyetlen nőről mondunk le, a feleségünkről.”

A válasz után engem úgy vittek ki a teremből székkel együtt, meg se tudtam szólalni többet. Azért mi mennyire nem így gondolkodunk manapság erről! Megszégyenítően jó válasz volt, azóta se nem viccelődöm, se nem provokálok ilyen kérdésekkel, mert ilyen válaszokat kapok….

(Grendorf Péter feleségével szolgál Angyalföldön, három gyermek boldog édesapja.)

Egyéb
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Benkő Mária 2017. 09. 29. 06:46

    Kedves Molnár Rita!

    Nagyon szépen köszönöm az írását!

    Üdvözlettel:
    Benkő Mária

  • Válasz Molnár Rita 2017. 09. 30. 05:36

    Kedves Mária! Olyan szép a kegyelmek misztikája, ugye? A szív boldogan fürdik bennük. De az efölötti öröm túlcsordul, és szeretnénk, hogy mások is lássák lelki szemükkel azt, amit mi látunk… Ám ha csak mi ketten lennénk is, az sem baj, Isten maga elég! 🙂 Szeretettel, Rita

  • Válasz Benkő Mária 2017. 10. 01. 12:59

    Kedves Rita!

    “Jaj, fogyatékos minden beszédünk rólad, én Istenem, életem és szent gyönyörűségem. Hisz mit mondhat rólad, aki beszélni mer rólad? Pedig, jaj, hallgatással nem mellőzhetünk, mikor a némák is ékesen hirdetnek téged!” Szent Ágoston: Vallomások