2017. 09. 28.

“Az, hogy hívő vagyok, a legizgalmasabb dolog az életemben” – Vecsei H. Miklós

Tartalmas interjút adott a Magyar Nemzetnek Vecsei H. Miklós: a Junior Prima díjas színész gyakran beszél hitéről, ezúttal is szóba került életének ez a fontos pillére.

Valószínűleg kevesen tudják a Pál utcai fiúk musical változatában Nemecseket alakító Vecsei Miklósról, hogy fiatal korában megfordult a fejében a papi hivatás. A Magyar Nemzetnek adott interjújában így emlékezik vissza a még mindig csak 25 éves “Hasi”:

“Vallásos, de még inkább hívő családból származom. Az első nagy szerelmi csalódás után fordult meg a fejemben a papi hivatás. Később a szociális munkában láttam az életcélom, de tanár és pszichológus is akartam lenni. Amellett, hogy hivatást kerestem, valami olyan dologgal szerettem volna foglalkozni, amelynek köze van a szakralitáshoz. A láthatatlanhoz, ember és ember kapcsolatához. […] Színészként olyan állapotot szeretnék megidézni, amilyet máshol nemigen lehet megtapasztalni. A mai Budapesten nagyon nehéz szakrális állapotba kerülni, szinte elfelejtettük, hogy milyen az, amikor az ember a gyomrában él. Olyan ez, mint amikor először vagyunk szerelmesek, vagy látunk egy jó filmet.”

hirdetés

“Nagyon kevés az olyan példakép, mint Ferenc pápa, aki a maga egyszerűségében azt hangsúlyozza, hogy az egymásra figyelés a legfontosabb. Hogy ne az legyen a prioritás, mit érünk el az életünkben, hanem hogy mennyit tudunk adni másoknak. Alapgondolat, amelynek természetesnek kéne lennie, de sajnos mégsem az.”

Az interjú későbbi részében így vallja meg hitét a fiatal színészgeneráció talán legnagyobb tehetsége:

“Az, hogy hívő vagyok, a legizgalmasabb dolog az életemben. A színésznek igénye van a katarzisra, arra, hogy mindennap felrobbanjon a lelke. Sokan ezért éjszakáznak, csúsznak bele különböző viszonyokba, vagy fordulnak ajzószerhez. Nekem hatványozottan szükségem van arra, hogy felrobbanjon a lelkem, de én ezt a színpadon, a szerelemben és a hitemben élem meg. Színészként könnyebb hívőnek lennem, mint ha egy gyorsétteremben dolgoznék.”

 

Kiemelt fotó: szinhaz.org
Többi fotó: Szintézis, Új Szó

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás