2017. 09. 22.

Engedd a férjedet férfiként viselkedni!

Pontosan emlékszem arra, amikor az étkezőasztalnál lenézően kérdőre vontam a férjem – és én ezt a szívemben teljesen jogosnak véltem-, hogy mikor áll már a sarkára és lesz végre igazi férfi?

Ez még viszonylag a házasságunk elején történt és akkor még nem tudtam azt, amit most már tudok. Képesek voltunk apró butaságokon veszekedni napokig és egyikünk sem volt hajlandó engedni. Nem mértem fel, hogy a szavaimnak ereje van, de nyilvánvalóan hatalmas károkat okoztam ez által. A szemei elkerekedtek és döbbenten nézett rám. Majd láttam az arcán, hogy összetörtem a szívét.

Nem vettem észre, hogy azt, amit kérek tőle – hogy viselkedjen férfiként – én faragom le, veszem el tőle nap, mint nap, attól a perctől kezdve, hogy összeházasodtunk.

A legtöbb feleség nem szeretne piszkálódó, lenéző, irányítgató lenni- én sem akartam. De valahogy ez mégis sokszor megtörténik. Mindennek a boldogtalan eredménye az ember esendőségéből és a mai kultúrából ered, ami mindent meg akar szelídíteni, el akar nyomni. Néhány évvel később a házasságom elérte azt a pontot, amiről azt gondoltam, itt a vége, zsákutcába kerültünk. De nem így történt, és ezt a Jóisten kegyelmének és beavatkozásának köszönhetjük. Jó néhány dolgot tanultam ebből és ezeket szeretném megosztani a többi nővel, annak reményében, hogy nem követik el ugyanazokat a hibákat, amiket én elkövettem korábban.

hirdetés

Az igazság az, hogy a férfiak viszonylag egyszerűek- a szó legjobb értelmében. A legtöbbjük arra vágyik, hogy szavakkal, cselekedetekkel értékeljük őket. Nagyon szeretik a finom, házias ételeket, és a szeretetre is szükségük van. Biztosítsd ezeket számukra, és meglátod, a feléd való viszonyuk is megváltozik. Boldogan segítenek majd a teendőidben, megmasszírozzák a lábadat és a holdat is lehozzák neked az égről, ha azt akarod. Íme, 7 dolog, hogy jobb, számára megfelelő módon kezeld, szeresd őt.

1. Hagyd, hogy irányítson!

Természetükből fakadóan a férfiaknak szűkségük van arra, hogy ők vezethessenek, irányíthassanak, azonban néhány nő ezzel mit sem törődve elnyomja őket, így esélyt sem adva arra, hogy férfiként viselkedhessenek. Ezt én éveken át csináltam!

Nem vettem észre, hogy alapvető különbségek vannak a férfi-nőigondolkodásban. Azt gondoltam, azért tart a férjemnek ilyen sok időbe, mire meghoz egy döntést, mert nem is igazán akarja meghozni – vagy legalábbis számomra nem elég gyorsan!

Szóval elvettem ezt tőle és minden döntést én hoztam meg helyette/helyettünk. Mindez oda vezetett, hogy félt véleményt nyilvánítani, mert tartott attól, hogy hibázik, és akkor felülbírálom, vagy ami még rosszabb, ignorálom a döntését. Ha a férjed mindig tőled kérdezi, hogy mit csináljon, az valószínűleg azért van, mert megtanulta, hogy neked nem tetszik az, ha ő a saját módján csinálja a dolgokat. Ha ez gyakran előfordul Nálatok, akkor vedd észre, lépj vissza egyet, és hagyj neki teret, hogy ő irányíthasson. Mi több, jó, ha bocsánatot kérsz azért, hogy basáskodó voltál és add meg neki a teret a szabad döntéshozatalhoz. Ha továbbra is kikéri a te véleményedet, kedvesen mosolyogj rá és mondd azt neki, hogy bármit is választ, bárhogy is dönt, te örülni fogsz neki, majd cselekedj a döntése szerint teljes szívedből.

“Az Úr biztosítja az ember lépteit, akinek útjában tetszését leli. ” (Zsolt 37:23)

 

2. Bízz az ítélőképességében!

A férjednek szüksége van arra, hogy tudja, bízol az ő döntéseiben. Családfőként vágyik arra, hogy tudd, hogy bölcsen és megfontoltan a család érdekeit szem előtt tartva fog döntést hozni, megfelelően tereli a gyermekeiteket, és nincs szüksége kioktatásra, hogy hova tegye az elmosott edényeket. Gyakran hallok nőket, akik azt mondják, hogy bíznak a férjükben, de ha egy-két dolgot nem a szerint csinál a férfi, ahogy ők akarják, kritizálják, piszkálják a társukat. Elmondom neked, hogy legtöbbjük ettől úgy érzi, hogy te úgy gondolod, hogy egy egyszerű feladat elvégzésére sem képesek.

Nem kell mindent úgy csinálni, ahogy azt te csinálnád! Ha a mosogatógépet bepakolta, a gyerekeket lefektette és még a mosdót is kitakarította, kit érdekel, ha nem úgy csinálta, ahogy te csinálnád?!

A szülői feladatok ellátásában is gyakran kritizálják a nők férjüket. Természetesen egy férfi máshogy neveli a gyerekeket, mint egy nő, de meg kell nekik adni erre a szabadságot! Engedd neki, hogy fel-le dobálja a gyereket a levegőben, akkor is, ha ettől téged kiráz a hideg! Bátorítsd őt, hogy menjen ki a gyerekekkel, legyenek közös kalandjaik, és bízz abban, hogy bár máshogy fegyelmezi a gyermekeiteket, ezzel jót tesz nekik.

“Bármely fenyítés ugyan jelenleg nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, ámde utóbb az igazságnak békességes gyümölcsével fizet azoknak, a kik általa gyakoroltatnak.” (Zsid 12:11)

 

3. Tisztelettel fordulj felé!

A régi, jó tisztelet…Feltűnt már neked, hogy ez hiányzik a mai kultúrából? Mindenki készen áll bemutatni a másiknak, ha nem kapja meg az elvárt tiszteletet, azonban nem hajlik arra, hogy ezt megadja, anélkül hogy a másik kiérdemelné.

A tiszteletlenség gyökere az érzés, hogy “ez nekem igenis jár, én ennél jobb vagyok, kiérdemeltem, hogy tiszteljenek”. Ezt nagyon nehezen vesszük észre, de mit közvetítünk ezzel mások felé?

A tisztelet sokkal több annál, mint amit kimondunk. A viselkedésünk, testbeszédünk sokkal hangosabban szól a szavainknál. Ha csak annyit mondasz: “Mégis mit csinálsz?” de ehhez forgatod a szemeidet és az arckifejezésed arról árulkodik, hogy a másikat idiótaként kezeled, azzal gyakorlatilag kimondod, hogy a másik egy idióta számodra. Nem tudod elrejteni a gondolataidat előle, hiszen nem buta. Le fogja olvasni az arcodról és a hangsúlyodról a helytelenítésedet és az irritációdat, pontosan úgy, ahogy te látod, amikor egy másik nő nem az igazi arcát mutatja feléd. Ez nem csak egy ajánlat számunkra, feleségek, hanem az Úr parancsa. Növekednünk kell ezen a területen és hagyni, hogy a férjünk az Úr akarata szerint cselekedjen.

“De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét.” (Ef 5:33)

4. Értékeld a teljesítményét és a dolgokhoz való hozzájárulását!

Pontosan tudom, hogy mind nagyon elfoglaltak vagyunk, és ez annyi kegyelemmel jár! Jól ismerem azt az érzést, amikor az ember arra vágyik, hogy a férje, miután hazajött a munkából, kicsit besegítsen otthon, így a feleség kicsit magával is törődhessen. Ilyenkor jusson eszedbe, hogy ő ugyanúgy korán kelt…ő ugyanúgy dolgozott egész nap…és bár nem mindig értékeljük, ő is besegít a házimunkába. A legtöbb férfi boldogan leveszi a válladról a terhet, ha értékeled és dicséred mindazért, amit tesz. Azt szeretnék, hogy vedd észre, mennyire keményen dolgoznak, mennyi áldozatot hoznak, és azokat az alkalmakat, amikor téged és a gyermekeiteket helyeznek minden és mindenki elé. Olvastad már Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című könyvét? Király könyv! Meggyőződésem, hogy minden férfira igaz valahol, hogy a dicsérő szavak a szeretetnyelve. Lényegében ezt azt jelenti, hogy hallani szeretnék a feleségüktől, hogy „köszönöm”, hogy „értékellek téged”, hogy „sajnálom”, hogy „csodálatos vagy”. Ezzel melengeted a szívüket, hát nem hihetetlen, mennyi erő van a szavainkban!

„A nyelvnek hatalmában van az élet és halál, amint használja, úgy eszi gyümölcsét.” (Péld 18:21)

 

5. Hagyj neki időt arra, hogy csak azzal foglalkozzon, ami őt érdekli!

Egy egész cikket tudnék írni arról, mennyire túlvállaljuk magunkat manapság és ez mennyire rossz hatással van a családi életre. Mikor döntöttünk úgy, hogy a gyerekeinknek minden egyes tevékenységben részt kell vennie, vagy, hogy nem mondhatunk nemet semmire, vagy, hogy be kell töltenünk minden szabad percet szórakozással vagy valamilyen programmal? Az Isten arra teremtette az embert, hogy kutasson, felderítsen, meghódítson- és nem egy tökéletesen manikűrözött alosztály keretein belül. Idő kell neki, hogy halásszon, vadásszon, hegyet másszon, táborozzon, sportot nézzen a haverjaival, vagy –merjem mondani?- rosszfiúkra lövöldözzön a videójátékban. Bármi is az, amitől ő azt érzi, hogy él, kikapcsolódik, időt kell neki engedni, hogy űzhesse. Mi van akkor ha kifejezetten mondjuk neki, hogy menjen el feltöltődni egy kicsit, ahelyett, hogy elérjük, hogy könyörögjön érte? Valószínűleg úgy tér vissza, hogy ő is bátorít minket arra, hogy üljünk össze a csajokkal valamelyik este és kapcsolódjunk ki.

„Vigyázzatok, tartsatok ki állhatatosan a hitben, viselkedjetek bátran, legyetek erősek. Minden dolgotokat intézzétek szeretettel.”( Kor 16:13-14)

6. Hagyd, hogy ő legyen a hősöd, te pedig élvezd a „hölgy” szerepét!

Tudod mi az, amire a férjed mindennél jobban vágyik? Hogy ugyanúgy nézz rá, mint amikor beleszerettél sok évvel ezelőtt. A hősöd szeretne lenni és levenni a lábadról. Arra vágyik, hogy szükséged legyen rá. Természetesen tudsz magadról gondoskodni, főleg a mai világban, nőként sem jelent ez már problémát, de tarts fenn a szívedben egy kis helyet, ahol sebezhető vagy és szűkséged van a férjedre, ahogy azt az Úr teremtette.

„Ímé, te is szép vagy én szerelmesem, gyönyörűséges,és a mi nyoszolyánk zöldellő.” (Énekek éneke 1:16)

7. Egyszerűen csak higgy benne!

Ha semmit nem teszel meg a korábban felsoroltakból, de ezt igen, az talán önmagában is elég. A férjednek szüksége van rá, hogy Te higgy benne! Arra van elhívva, hogy nagy álmai és céljai legyenek. Ha nincsenek, valószínűleg azért van, mert az élet és az emberek körülötte elnyomták. Látnia kell, hogy tudod, bármire képes és eléri a kitűzött céljait. Főleg amikor ő kilátástalannak látja a körülményeket.

Ha elbukik-, mert ez mindenkivel előfordul- légy ott tárt karokkal és tudasd vele, hogy mennyire büszke vagy a te harcosodra. Emlékeztesd, hogy el fog jönni az ő ideje és, hogy mennyire boldog vagy, hogy az övé lehetsz és Istennek hatalmas tervei vannak vele.

A férjeknek nincs nagyobb félelme annál, mint hogy cserbenhagyják a feleségüket vagy elbuknak. Mégis milyen gyakran éreztetjük ezt velük! Ezzel nagyon óvatosnak kell lenni, mert ha túl gyakran szembesül ezzel egy férfi, feladja a harcot.

„Derék asszonyt ki talál? Értéke a gyöngyét messze meghaladja. Férje (egész) szívével ráhagyatkozik, és nem jár rosszul vele. Mindig a javára van, sose a kárára, életének minden napján.” (Péld 31:10-12)

 

Forrás: createapeacefulhome.com

Ezt a cikket Dallos Virág önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás