2017. 09. 21.

6 bűn, amiről hajlamosak vagyunk elfeledkezni

Vigyázat! Egyetlen bűn sem elfogadható Isten szemében. Rachel-Claire Cockrell, író és angoltanár hat olyan vétket sorolt fel, amelyekről a keresztények, úgy tűnik, nem vesznek tudomást.

1. Egoizmus és álszenteskedés

Ha azért érzed szükségét tetteid, gondolataid vagy érzéseid másokkal való megosztásának, hogy ezáltal többre értékeljenek téged, össze kell szedned magad! Sokan szeretik bizonygatni, hogy jó keresztények. Ne feledd, hogy Krisztus ismeri a szívedet és a szándékaidat!

hirdetés

Az egyetlen szempont az legyen, hogy mindenben Isten tetszésére légy!


2. A gőg

“Összeomlás előtt kevélység a hírnök, felfuvalkodottság jár a bukás előtt.” (Péld. 16,18) Ez a szentírási idézet megmutatja, milyen veszélyes a gőg. Amikor nem akarunk megbocsájtani, gőgből cselekszünk. Amikor összeveszünk valakivel, és nem igyekszünk elsőként bocsánatot kérni, az is gőg.

Jusson eszedbe Krisztus megbocsájtása és tégy te is hasonlóképpen másokkal.

3. Vágyakozás

„Ne kívánd el embertársad házát, ne kívánd el embertársad feleségét, sem szolgáját, sem szolgálólányát, sem szarvasmarháját, sem szamarát, sem más egyebet, ami az övé.” (Kiv 20,17)

Jézus szegény ács volt, tanítványai pedig mások nagylelkűségéből éltek.  Nem bűn szép dolgokat birtokolni… Ám azzá válhat, ha túlzottan áhítozunk rájuk, vagy ha súlyos adósságba keveredünk miattuk. Ha meg kellene válni ezektől az anyagi javaktól, akkor is elégedett lennél, és örömödet továbbra is Krisztusban találnád meg?

4. Pletykálkodás

„Ne rágalmazzátok egymást, testvérek.” (Jak 4,11)Nem leszel különb másoktól attól, hogy rosszat mondasz róluk! Nem ismerjük eléggé az életüket, és nem hordozzuk terheiket helyettük. Vajon miért nem jön templomba a hűtlen férj vagy az abortuszon átesett nő? A mi előítéleteink miatt! Jóllehet Isten elítéli ezeket a dolgokat, ez mégsem indokolja, hogy ítélkezzünk mások felett.

5. A gyűlölet

„Legyen távol tőletek minden keserűség, indulat, haragtartás, szóváltás, káromkodás és minden egyéb rossz.” (Ef4,31)

Hogyan szerethetném embertársamat, mint önmagamat, ha gyűlölettel vagyok iránta? Előfordul, hogy gyűlölünk valakit, akit nem értünk, vagy olyat, aki sikeres, vagy azt, aki megbántott minket, ám ennek az érzésnek el kellene tűnnie közülünk.

Ezért kell folyton megvizsgálnunk szívünket, vigyázni gondolatainkra és érzéseinkre.

6. Az ítélkezés

„Ne ítélkezzetek, hogy fölöttetek se ítélkezzenek!” (Mt7,1)

Mindannyian bűnösök vagyunk, és csak Krisztus által kerülhetjük el az ítéletet, nem pedig a magunk erejéből. Minden alkalommal, amikor ítélkezünk valaki felett, elfelejtjük, hogy mi is éppen annyira bűnösök vagyunk, mint ő. Hozd meg most a helyes döntést: ismerd el gyengeségeidet és legyél alázatos.

 

Forrás: Info Chretienne

Fotó: Men’s Health, Profession, Brunstad

Ezt a cikket Nagyné Molnár Ildikó önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Benkő Mária 2017. 09. 22. 07:28

    Köszönöm.