2017. 09. 03.

A tökéletes férfi nem létezik, ne várj rá

Nem a lemondásról szól, és arról, hogy beérjük a kisebbik rosszal, vagy arról, hogy megalkudjunk anélkül hogy jobbra vágynánk. De azt el kell mondanom: a tökéletes férfi nem létezik, úgyhogy ne várj rá tovább!

Se nem szőke se nem tökéletes. Valójában a hercegek királyi családok tagjai, és ritkán keverednek a köznéppel, szóval, hacsak nem akarsz Kate Middleton hercegnő nyomdokaiba lépni, és herceggel házasodni, talán itt az ideje elfogadni, hogy az ideál mindig ideál marad, és ez szerelmi téren is érvényes szabály.

Ez a cikk, bár mindenkihez szól, elsősorban azoknak a nőknek íródott, akik felismerték, hogy házasságra vannak elhívva. Miután felfedezték ezt a személyes elhívást Istentől, nyitottak a lehetőségre, hogy kapcsolatot építsenek egy férfival, házassági szándékkal. Ezek a nők nagyon komolyan veszik az elhívásukat, és aktívan dolgoznak rajta, hogy megfeleljenek a hivatásuknak.

Magam is látok némi pánikot, és egyre fokozódó frusztrációt, hiszen több nő van az Egyházban, mint férfi, és közülük is kevés az elkötelezett laikus katolikus, aki szolgálatban vesz részt, illetve gyakorolja a vallását. Ez pedig többféle következménnyel is jár. Egyrészt , mivel sok lány van, és mind elkötelezett tanítványok, ismerik a hitüket és nem érik be akárkivel. Az elvárásaiknak megfelelőt keresnek, aki hozzájuk hasonlóan éli meg a hitét. Egyfelől a keresésük „intra Ecclesia” (az egyházon belülre – a ford.) korlátozódik, ami jelentősen lecsökkenti a jelöltek számát, és sokszor hallom tőlük, hogy „a jóknak” már van barátnőjük. A férfiak számára a probléma sokkal egyszerűbb. A férfiak közül sokkal kevesebben gyakorolják a hitüket, és még kevesebben vannak a fiatalok, akik felismerték az elhívásukat a házasságra, és aktívan barátnőt keresnek. Nekik mindig van több megfelelő jelöltjük.

Nem arról van szó, hogy tárgyiasítani kellene a kapcsolatot, vagy egymást, de néha úgy tűnik, leegyszerűsítjük a dolgokat arra, hogy „Egyedülálló vagyok, barátot/barátnőt keresek, és a legfontosabb elvárásom hogy a választottam templomba járó legyen, és úgy élje meg a hitét, ahogy én.”

Ez csak az első lépés, mert emellett még gyakran listákat is készítünk az ideális társ tulajdonságairól. Itt kezdenek el bonyolódni a dolgok, mert akkor jön, hogy „ne csak gyakorló katolikus legyen, de szeresse a gyerekeket, segítsen a ház körül, legyen figyelmes, romantikus, jó táncos, jó szakács, mély lelki életű, jóképű, gondoskodó…stb. Elvárások olyan hosszú listája, aminek talán még Szent József sem felelne meg!

Lányok, nem arra bíztatlak titeket, hogy engedjetek az igényeitekből, csak hogy megvédjem az egyedülálló barátaimat. De ha a Szőke Hercegre vártok, és emiatt nem vesztek tudomást olyanról, aki az elvárásaitoknak nem felel meg, arra hívlak titeket, hogy gondoljátok át az álláspontotokat, és nézzétek a kérdést egy lelkiesebb nézőpontból.

1. A kapcsolatot együtt építjük, melyben mindketten részt veszünk, nem csak a férfi.

Maga a „pár” kifejezés megmagyaráz mindent. Amikor egy párról beszélünk, két, „egyenértékű” egyénről van szó. Egyenlőek méltóságukban, értékükben és fontosságukban. Ezért kényelmetlen nekem egy kicsit mindig, amikor a lányok a „barátzónába” száműznek srácokat, mintha mindent ők irányítanának, és a kapcsolat lehetősége csak a lányon múlna.

Ha úgy kezeled az udvarlóidat és jelöltjeidet, mint akiknek vizsgákon kell átmenniük, nagyon valószínű, hogy nem tudtok egészséges kapcsolatot felépíteni.

Sőt, egyenlőtlen lesz a kapcsolat, ha csak te mondhatsz igent, vagy nemet! Hidd el, senki nem lesz boldog egy ilyen kapcsolatban.

2. Légy hajlandó annyit adni, amennyit elvársz!

Ha valóban egy figyelmes, romantikus férfira van szükséged, aki kölnit használ, éjjel-nappal téged szolgál és mindig rendelkezésedre áll, egy olyan férfira, aki vicces, jó fej a barátnőiddel, érdekes beszélgetéseket folytat a szüleiddel és a testvéreiddel, ehhez pedig még mély lelkisége is van, intelligens és mindig segítőkész, hát akkor bajban vagy! Ha végül megkapod ezt a férfit, a legkevesebb amit el fog várni, az, hogy ugyanennyit, vagy többet te is megtegyél érte!

Nem azt kell mondanod: „Hát, rossz ember vagyok, nem panaszkodom ha a férfi aki megszeret, szintén rossz ember.”’ Csak legyél tekintettel a saját gyengeségeidre, és fogadd el a tényt, hogy a férfinak, akivel szeretitek egymást, szintén megvannak a maga gyengeségei. Nem fog mindig úgy viselkedni, mint a jóképű gáláns színész a kedvenc romantikus filmedből.

3. Koncentrálj az adásra

Ahelyett, hogy hosszú listát írsz a Szőke Herceggel kapcsolatos igényeidről, megteheted az ellenkezőjét is, és figyelhetsz arra, hogy te mit tudsz felajánlani, mit tudsz feladni vagy megölni a szerelemért.

Elárulok egy titkot: a kapcsolatok az esetek többségében állandó adás, ami mindig több, mint amit kapunk. Erre számíts, így, ha szerelmes leszel, képes leszel áldozatokat hozni, engedni az elvárásokból, illetve a partnered gyengeségeihez igazítani azokat.

Képesnek kell lenned rá, hogy elfogadd és megbocsásd a hibáit, csakúgy, ahogy te elvárod tőle ugyanezt. E tekintetben nagyon is sok lelkiség van a kapcsolatokban. Nem arról van szó, hogy a barátod maga a vezeklés eszköze, vagy egy olyan büntetés, amit el kell viselned, de kapcsolatban élni arról szól, hogy lemondunk dolgokról, és gyakoroljuk az odaszánást, a feltétlen szeretetet és az őszinte megbocsátást. Van keresztényibb, mint így szeretni?

4. Fogadd el, hogy ő talán más környezetből jött!

Tudom, olyannal járni, aki nem hívő, önmagában kihívást jelent. A személyes összeillőségeken és a kívánságlistádon túl biztosan figyelmeztettek már arra, hogy ne élj „felemás igában” (2Kor 6:14), különben egy pogánnyal való kapcsolat ugyanúgy végződhet, mint Sámson és a filiszteus Delila között. Ez mind igaz. De az is igaz, hogy amióta Isten fia ember lett, „nincs sem zsidó, sem görög, sem rabszolga, sem szabad, sem férfi, sem nő, mert Jézus Krisztusban mind egyek vagytok.” (Gal 3:28). Ezért engedd meg Istennek, hogy működjön az életedben, és álmaid férfijának életében, bár úgy tűnik, hogy nincsen hite.

Nem lenne bölcs dolog kizárni valakit csak azért, mert más társadalmi, politikai, gazdasági vagy etnikai csoportból, körből származik. Ezek nem lehetnek az őszinte szeretet akadályai, bár oda kell figyelned arra, hogy ne változtass magadon, vagy a hiteden.

5. A tökéletes jeleneteket hagyd meg a moziknak!

Ne frusztráljon, ha néhány hónap járás után nem láttál naplementét együtt sétálva a fehér parti homokon hófehér vászonba öltözve a pároddal. Ne gondold, hogy minden elveszett, ha a levelei és üzenetei nem olyan romantikusak, mint az Instagram idézetek amiket nap mint nap olvasol a neten. A mozi csak fikció, te pedig a valódi világban élsz. El kell fogadnod, hogy a te romantikus pillanataid lehetnek sokkal egyszerűbbek is, és talán ő nem engedheti meg magának, hogy trópusi tengerpartra vagy elegáns étterembe vigyen. Talán csak egy zacskó csipszet és üdítőt tud venni neked. A közös pillanataitok attól legyenek értékesek, amit együtt építetek, és ne attól, ahová elmentek, amit esztek, vagy a ruháktól, amit viseltek közben. Csak mert nem lájkolják a Facebookon vagy az Instagramon, még csodálatos időt töltötök együtt!

6. A hús-vér párok nem tökéletesek!

Ébredéskor kócosak vagyunk és rossz a szájszagunk. Amikor éjjel cipő nélkül vagyunk, a lábunk sem rózsaillatú. Az étel nem mindig olyan szép, ahogy az Instagramra fotózzák, és a viták sem mindig lassított, romantikus, összefonódó ölelésben érnek véget. Az igazi és egymáshoz kapcsolódó párok  tudják, milyen megszorulni a hó végén. Tudják, milyen ugyanazt a ruhát kétszer felvenni egy héten, mert nincs másik. Tudják, milyen heteket (vagy hónapokat) tölteni romantikus vacsora nélkül. Ismerik az igazi és komoly vitákat, azokat, amik fájnak, de amiket meg lehet oldani erőfeszítéssel, bizalommal és kitartással, még ha közben nem is éreznek pillangókat a gyomrukban.

Nem arra hívlak, hogy adjátok fel, és fogadjátok el, hogy a kapcsolatok fárasztóak és nem ajánlottak, hanem arra, hogy szeressétek ezt a sokszor nehéz valóságot, ami egy kereszténynek gyakran még nehezebb.

De még a legnagyobb nehézség közepén is legyetek képesek örömöt, békét és igazi szeretetet találni egymástól és Istentől. Tehát ne vegye el a kedveteket, ha a ti történetetek nem olyan, mint egy szerelmes regény.

7. Iktasd ki a sztereotípiákat és az előítéleteket!

Engedd meg magadnak, hogy megismerd az embereket – ne csak azokat, akikhez érzelmileg kapcsolódsz -, mielőtt véleményt alkotsz róluk. Ne hagyd, hogy az előítéletek és a sztereotípiák határozzák meg a beszédedet és az érzéseidet. Egyik szemem sír, a másik meg nevet, amikor ilyet hallok: „minden férfi egyforma.” Valóban? Ezek szerint Hitler és Szent II. János Pál pápa egyforma? Hiszen mindketten férfiak, nem?

A fizikai megjelenés miatt sokszor rossz képünk alakul ki az emberekről. Ahogy öltözik, a haja, a járása, gyakran vezet félre minket az előttünk álló emberrel kapcsolatban. Ugyanez vonatkozik arra, ha egy bizonyos sportklubnak drukkol, egy bizonyos zenei stílust kedvel, vagy bármi olyan tulajdonsága van, ami miatt nem mondanád, hogy „összeillik” veled. Szabadulj meg az előítélettől, és meg fogsz lepődni!

8. A hercegnők várnak a Szőke Hercegre! Te valódi nő vagy!

Végül szeretnék megosztani néhány dolgot átgondolásra.

Először is, a „valakire várakozás” gondolata már önmagában furcsa. Mintha mindent a sorsra bíznál. Mintha a végzetnek kellene valaki különlegeset, egyedit és kiválasztottat a küszöbödre hoznia. Ilyen nem történik! Istennek vannak tervei, céljai, a végzetnek nem, mivel szabadok vagyunk, és bár Isten azt akarja, hogy egy bizonyos ösvényen maradjunk, a döntéseink építik az ösvényünket.

Így nem számít, mennyire várod, ha nem keresel, ha nem nyitsz a meglepetések felé, nem sok esélye van, hogy bármit találnál.

Másodszor, szabadulj meg attól a gondolattól, hogy a férfiaknak kell hogy legyenek érdemeik. Kétségtelen, hogy egy férfinak, különösen ha keresztény, gondoskodnia kell a nőkről, különösen arról, aki a szívét elnyerte. Nyilvánvalóan minden nő azt várja el a társától, hogy hűséges, szerető, gondoskodó, ragaszkodó és nagyon tisztelettudó legyen. De lennie kell viszonzásnak is. Nem vagy hercegnő, valódi nő vagy, gyengeségekkel. Ezért a szuperjóképű, ajándékokhoz jó ízléssel rendelkező és kivételes tánctehetségű férfi helyett, fogadd el, hogy ahhoz a férfihoz kerülsz közel, aki szereti a gyengeségeidet.

Befejezésül, ha már egy ideje vársz, és a lelked tele van aggodalommal; ha már minden reményt elvesztettél, hogy megtaláld a neked való férfit, ajánld fel élethelyzetedet az Úrnak! Ne legyen a várakozás és keresés ideje halott idő, leállósáv az életedben. Legyen ez a nőként való növekedés ideje, elhívásod felfedezéséé, és a szíved felkészítéséé, arra az időre, amikor megérkezik a megfelelő személy.

Sebastian Campos

Forrás: Catholic link
Képek: Thinkstockphotos.com, brothersontherise.com,

Ezt a cikket Gyarmati Szilvia önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás