2017. 08. 27.

13 tanács, amely segíthet hogy felvállald hitedet a suliban

Az iskola egy szörnyű élmény lehet addig, amíg rá nem jössz, hogy valami hiányzik. Még kifejezőbben, valaki hiányzik: Jézus Krisztus. Ő ott is él, de az emberek nem igazán beszélnek Róla, Neki, és nem annyira követik Őt. Néha lenézik azt, aki megemlíti nevét, kivétel mikor hiába használják.  Rajtad áll, hogy elviszed-e Őt magaddal a suliba. Ahogy az is, hogy az alábbi kihívásokat elfogadod-e a tanítások alatt, előtt vagy után:

1. A hit viselete

A feszület, kereszt vagy egy szent medálja apró, de mégis jelentős. Ki tudja, mikor fognak kérdezni erről, és kezdenek el többet gondolkodni Istenről. Az egyik legbátrabb ember és máig a legközelebbi barátom, akit ismerek a gimiből, a folyosón is magánál hordta a Bibliát. Na, nem mintha ezzel csapott volna bárkit is agyon, vagy tüzes-kénköves pokolról mondott volna szónoklatot a szünetekben. Mindössze nála volt Isten Igéje és körülötte valahogy megváltozott a légkör.


2. Az étkezések előtti ima

Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy mindenkinek kivedd a kezéből a kanalat és imádságra kényszerítsd őket. Nem is szükséges hangosan imádkoznod. Egy pillanatra hívd a Szentlelket, hogy töltsön be jelenlétével és gondolj hálával Istenre az ételért. Így elég erőd lesz, hogy a nap hátralévő részében ebből a szemszögből láss, és inspirálj másokat.

3. Ima másokért

Mikor a szekrényednél hallasz egy pletykát, halkan mondj el egy imát, azért, aki éppen terítéken van. Talán képes leszel felszólalni a rágalmak ellen. Amikor tudod, hogy valaki szenved, csendesen oszd meg vele imádat. A világban egyre több imára van szükség, és erejét ismerve a társakért és a közösségért elmondott fohász a sulis élményt is döntően megváltoztathatja.

hirdetés
4. A kiselőadás kínos témái

Nem gond, ha néhány komoly téma is beszivárog az előadásodba, mint például az evolúció, vagy a keresztes hadjáratok. Egyszerűen csak engedd, hogy a tudományos lelkesedésed mutassa, hogy hiszel Isten létezésében, mert az Ő teremtésének tanulmányozása nincs ellentétben a kereszténységgel. Talán szóba jöhet annak elmagyarázása is, hogy mi a különbség a keresztény mártírok és az iszlám szélsőséges mártíromsága, vagy a keresztes hadjáratok és a dzsihád között.

5. A töri, matek, magyar, művészet és a tudományok releváns megvilágítása

Keresztényként nagyon gazdag történelmünk, filozófiai, teológiai és tudományos hagyományunk van a hit és az ész szeretetének tükrében. Mikor csak alkalmad van, oszd ezt a szeretet másokkal!
[…]

6. A helyes hozzáállás

Van néhány alapvető igazság. Van a jó és a rossz. A viselkedésed nem csak rámutat arra az ösvényre, amelyen jársz, hanem azoknak is világít, akiknek szükségük van erre a stabilitásra, meggyőződésre. Néha nehéz tisztán látni, hogy egyes helyzetekben mi a helyes hozzáállás. Meggyőződésből cselekedni viszont azt jelenti, hogy igaz válaszokat keresve megtalálni, hogy mi az, amire szüksége van a világnak, és mi az, amire nincs.

7. A megbocsátás és az irgalom

A megbocsátás gyakran alig jelenik meg a társadalomban, de a keresztényeknek tudniuk kell miből áll a megbocsátás és az irgalom.

Ha kibeszélnek téged, és besározzák neved, ne támadj vissza a másik ellen még több rágalommal.

Keresztényként engedd, hogy irgalmad által inkább a szeretet mutatkozzon meg. Menj tovább, és bocsáss meg, ha valaki szándékosan beléd bokszol a folyosón. Nincs ok arra, hogy még több teherrel nehezítsd kereszted…

8. Barátságtalan, nem annyira szimpatikus társadat egyedül látod

Társas lények, társas teremtmények vagyunk. Barátságos jelenléted egyedül ülő társad mellett csodákra képes a másik lelkében, még ha nem is beszélsz. Krisztust követve, az Ő kezei és lábai lehetünk, mert arra vagyunk hívva, hogy gazdagítsunk másokat. A kiközösített embereket, és azokat is, akik önmagukat zárták ki a többiek közül. Valakinek az egyszerű jelenléte, aki nem bánt, elég ahhoz, hogy néhány lépéssel közelebb kerüljön a másik Jézus szeretetéhez.

9. Más vallások ünnepei

Szerintem fantasztikus mások vallásáról tanulni… Amikor a hinduizmusról tanultok az órán, miért ne hasonlítanátok össze, hogy mi az, ami egyezik és, mi különbözik az ő hite és a tiéd között? Miért ne érdeklődhetnénk, mit csinálnak a muszlimok Ramadán idején, illetve beszélgetnénk arról, miről szól nálunk a karácsony?  Az ilyen nyitott beszélgetések nagyszerű alkalmak arra, hogy jobb információink legyenek, és arra is, hogy mások lássák, hogy kész vagy beszélni a hitedről.

Így többen elkezdhetnek rákérdezni a vallási gyakorlataidra, mert látják érdeklődésedet és kíváncsiságodat feléjük.

10. Filozófia – Olvass filozófiát

A filozófia és a logika megragadása segíthet abban, hogy beszélgethess olyanokkal is, akik a hit felé vezető úton fogékonyabbak erre, mint a teológia és a történelem rejtelmeire. Itt van még egy kihívás: Keress például egy ateista filozófust vagy tudóst, aki később megtért a keresztény hitre.

11. Sportszerűség – Legyél sportszerű

Segítsd fel akár az ellenfeled is, ne gúnyolódj a másik csapattal.. Inkább tedd bele minden erőfeszítésed és a tehetséged a játék során. Lehet, hogy ez egy verseny, de az sosem szólít fel a sportszerűtlen viselkedésre. Bátorítsd inkább versenytársaidat, hogy szurkoljanak még több lelkesítő, motiváló szóval a saját csapatuknak, mint sok negatívat az ellenfélről.

12. Önkéntesség – Legyél önkéntes

A fiatal felnőtteknél gyakran előfordulhat önzőség, mindig próbálva egy lépéssel előrébb haladni mások előtt. Az iskola mutathatja a te jövődet, a kollégáidat, az önéletrajzodat, az ajánló leveledet, az átlag pontjaidat, a részvételedet… A élet sűrűjébe időt szakítani mások segítésére emlékeztethet téged és másokat arra, hogy az élet több, mint az osztály ranglistáján elsőként végezni.

Arra, hogy az Út, az Igazság és az Élet nagyobb, mint akár az érettségi, vagy a diplomaosztó.

13. Őszinteség – Legyél őszinte

„Tényleg keresztény vagy?” Mondd, hogy igen. „Nem tudnál tovább maradni? Még nincs vége a bulinak.” Talán azt mondod, hogy nem, mert holnap reggel misére mentek a családdal, és most lépned kell. „Miért veszel keresztet, mielőtt elkezded az evést?” Légy szabad, akár arra is, hogy elmond, mit jelent a kereszt jele, és miért fontos ez neked. „Azt ugye tudod, hogy Isten nem létezik?”

Ha hiszel Istenben, kérdezd meg, hogy ugye tudják, hogy Isten létezik. És Te mit teszel, hogy megoszd hited másokkal a suliban?

Fordította: Soós Detti

Forrás: Catholic Link

Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Elinor 2017. 08. 27. 20:44

    Bár 1-2 évvel korábban láttam volna a cikket, sokat segített volna. Sajnos én nem mertem megvallani rendesen a hitemet. 🙁

  • Válasz fghjk 2017. 08. 28. 09:32

    Az élet sűrűjébeN