2017. 08. 02.

7 jel, hogy ki vagy száradva lelkileg (is)

Nagyon kevés olyan ember van, aki egész életében lubickol a hitében. Teljesen természetes, hogy előfordul egy lelki szárazság az életünkben, amikor bizonytalanná, vagy görcsössé válik a hitünk.

1. Üresség, fáradtság

A lelki szárazság egyik jele, hogy többé nem tudjuk a teljesség érzését nyújtani másoknak. Üresnek vagy száraznak érezzük magunkat – a belső üzemanyagtartályunk kiszárad. A lelki szárazság, ha észrevétlen marad, kiégéshez vezethet. Ha elhanyagoljuk, az kihathat érzelmi, szellemi és fizikai állapotunkra is.

hirdetés

2. A szolgálat fájdalma

Mikor lelkileg szárazak vagyunk, megváltozik a motivációnk Isten szolgálatára akár a templomban, akár máshol.

Már nem motivál a szenvedély.

Belső ellenállást érzünk akár a szolgálat iránt is, de folytatjuk, mert úgy érezzük, nincs más választásunk. Talán az késztet minket a szolgálat folytatására, hogy mások ránk támaszkodnak, vagy teljesíteni akarjuk kötelezettségeinket, vagy akár kötelességünknek érezzük azt Istennel szemben, vagy az Ő hívásával szemben.

3. A hitünk többé már nem vonz másokat

Dávid szerint az a mi örömünk, ha más embereket Istenhez vezethetünk. (Zsolt 51, 14-15) A lelki szárazságunk befolyásolja a kapcsolatunkat azokkal, akik nem ismerik Jézust, hiszen elvesztettük az örömünket. Az emberek nem látják bennünk azt, ami szomjassá teszi őket Istenre, nekünk nincs motivációnk megosztani velük az érzést, nem tudunk semmit adni.

4. Isten távolinak tűnik

A lelki szárazság idején megfigyelhető egy folyamatos távolodás Istentől. Vagy nem találkozunk vele rendszeresen, vagy nem halljuk a szavát, vagy csak időszakosan halljuk azt. Tulajdonképpen Isten folyamatosan beszél hozzánk, csak mi sokszor figyelmen kívül hagyjuk.

5. Lelki életünk vakvágányon

Hiányoljuk az izgalmat az Istennel való kapcsolatunkból, ami egykor megvolt benne. Vallásos életünk mozgatórugója, hogy a Biblián és az imán keresztül Istennel kapcsolatban álljunk, csak egy egyszerű alkalmi gyakorlattá válik, vagy teljesen eltűnik. Szeretjük Istent, de elvesztettük az érzést, hogy az Ő szeretetében vagyunk. Az Istennel való kapcsolatunk elvesztette a frissességét.

6. Egy kiváltó esemény

A lelki szárazság állapota nem mindig lassan ér el minket. Megpróbáltatások vagy hirtelen trauma következtében lelkileg és más módon is kimerülhetünk.

7. Negatív gondolkodás

„Isten országa… igazságosság, béke és öröm a Szentlélekben.” (Róm 14, 17) A lelki szárazság ideje alatt az igazságosság, béke és öröm, Isten országának légköre úgy tűnik, elkerül minket. Ehelyett a könnyebb utat választjuk, a negatív gondolkodást. Elfojtjuk a képességünket, hogy ellenálljunk és elpusztítsuk a negatív gondolatokat és érzelmeket.

A jó hír az, hogy mikor lelki szárazságban szenvedünk, Isten már kezdeményezte és megadta a választ a szükségeinkre.

Fordította: Tóth Letícia

Forrás: www.enliveandpublishing.com

Fotók: Tiszta Jövő, LonerWolf, Gracefilled Growth, GearJunkie

Borítókép: Drought

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Filipánics Tibor 2018. 08. 01. 12:51

    Üdv,itt a kitiltott!
    “Tulajdonképpen Isten folyamatosan beszél hozzánk,..” Egek,semmi szüksége Istennek arra,hogy ne álljon be a szája.Az ilyen Isten egy jóságos nevelő akit elképzelünk.Észre kéne venni,hogy Isten nem akar sem nevelni sem oktatni bennünk.Ellenben egy tanító ,igen de Ő nem tanító! Mikor jövünk már rá,hogy Isten teljesen szabad akaratot adott nekünk.Ebbe nem fér bele még neki sem a manipuláció.A baj az,hogy magatok felől közelítitek meg Istent.De nem magunkból kell kiindulni.Erre nem sok ember képes,de törekedni kell rá.Értsétek meg,hogy Isten nem marionett bábukat teremtett.Ez megvan?Ez az alap.Soha nem érted meg Istent,ha azt hiszed,suttog,lökdös,irányítgat. Felnőtt,a cselekedeteivel tisztában lévő és következményeit vállaló embert teremtett.De mi,hárítunk folyamatosan. (ha tehetné) szerintem lesütné a szemét szégyenében.Bölcsődések vagyunk és maradunk is.