2017. 08. 01.

Tizenegy ok, hogy elmenjél gyónni

Talán nehéz és ijesztő lehet a gyónás, sok oka lehet, miért nem akarunk menni. Pedig nem olyan félelmetes, ha havonta, minden második héten, vagy hetente elmegyünk. Sőt, életadó! A Catholic Link 11 csodálatos dolgot gyűjtött össze, mi történik, ha a szentgyónás gyakoribbá válik az életünkben.

1. Fejlődhet az egészséges bűntudatod

A rendszeres gyónás segít abban, hogy ugyanúgy felismerd a kisebb és nagyobb, drámaibb bűnöket. Láthatod a szokásokat, és azonosítani tudod a sebekből fakadó gyengeségeket. Egyre pontosabban meg tudod állapítani a viselkedéseket, nem csak az ártó cselekedeteket. Az év egyszeri gyónásánál (amire mindig bátorítunk), a gyakori szentgyónás sokkal inkább megengedi, hogy mélyebbre áss, és a porosodó, régi, bűnös szokások gyökeréig lemenj.

2. Irgalmasabb leszel mások hiányosságai iránt

Amikor tudatában vagy annak, hogy ugyanazt a bűnt követed el újra és újra, sokkal inkább el tudod fogadni más emberek hibáit. Egy zavaró személy az irodában, vagy a folyton civakodó testvér, vagy akár a diákok, akik felhúznak a tanítási órán… Ismét szelídebben tudsz bánni velük. Elismered, hogy neked és nekik is vannak hiányosságaik. Ahogy te is, ők is valószínűleg számtalan nehézséggel és fájdalommal küzdenek, ezért viselkedhetnek néha úgy, ahogy. Te sem vagy sokszor jobb náluk. Ők sem jobbak nálad.

 

3. Elkezdesz valóban megbocsátani másoknak – különösen azoknak, akik mély fájdalmakat okoztak

Nem azt mondom, hogy ez azonnal megtörténik, de észrevettem, hogy, ha a gyónást rendszeresen ismétlem, az segít abban, hogy elkezdjek megbocsátani néhány nagyon fájdalmas sebet az életemben. Amikor a kereszten függő Jézus vigasztalása körülölel minket, rájövünk, hogy nem mi döntünk arról, hogy ki kap kegyelmet, és ki nem, mert a megbocsátás a szenvedő Krisztus felől jön. Sosem kívánjuk azt, hogy ez a szenvedés hiábavaló legyen, amikor tényleg szeretjük Őt. Az irgalmasság cselekedetével szabadon elé tudjuk vinni azokat az embereket, akiket nehéz szeretni.

4. Szélesebb körben tapasztalhatod meg az egyház szolgálatát

Ha van rá lehetőséged, nagyon jó szokás kipróbálni és felkutatni a jó papokat, akikkel a rendszeres gyónás során találkozhatsz. Kicsit jobban megismerhet téged, és egyre inkább tud személyesen neked segíteni abban, hogy jobban ráláss, és felismerd a gyakran ismétlődő hozzáállásod és viselkedésed. A szentgyónás gyakori szokássá válása azt is jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel fogsz minden gond nélkül betérni egy templomba, amely mellett elhaladsz; vagy csatlakozni a lelkigyakorlatra jelentkezőkhöz; esetleg egy  konferenciára. Bár a bűnbánat szentsége minden esetben teljes, de minden pap különböző: a tanácsok, a meglátások, az intuíciók és az elégtétel eltérő. Ez lehet érdekes és előnyös is egyben! Más és más papok, más és más dolgokat állapíthatnak meg, és biztosíthatnak Isten irgalmáról ezen az úton, ahogyan talán sosem gondoltad volna.

Ne félj tehát az ismeretlen papoktól, vagy akár egy spontán gyónástól se.

5. Elkezded megérteni, hogyan működhet Isten kegyelme

Ez a fajta gyakoriság nem azt célozza, hogy egyre aggályoskodóbb légy. Amikor megvallod megbánt, talán visszatérő vétked, Isten nagylelkű és örökké új kegyelmét tapasztalhatod meg, amivel mindig kész bőségesen elhalmozni. Ő szüntelenül türelmes velünk.

6. Te is egyre inkább türelmesebbé válhatsz: magad felé

Egy pap egyszer azt mondta nekem: „Ne nyugtalankodjék szíved amiatt, hogy folyton ugyanazokat a bűnöket vallod meg, legyél hálás azért, hogy ezekben az időkben nincsen újabb bűn, amit hozzáadnál.” A kiengesztelődés szentsége segít a hiányosságok, felismerésében és gyakran „ha nincsenek ezek a bűnök, lehetnének mások is helyette.” A kegyelem jele az is, ha felismerjük ezeket. Ha tudatában vagyunk, miket követtünk el, akkor kérhetjük Istent, hogy győzedelmeskedjen felettük.

Türelmesnek lenni annyi, mint tudni, hogy Isten a megfelelő időben begyógyítja sebeinket.

7. Mély, személyes sebeink elkezdenek begyógyulni, és kiárad a kegyelem

Isten mindig becsüli azt, aki kitartóan és türelmesen felajánlja, illetve neki adja gyengeségeit, majd alázattal kéri segítségét. A megvallás olyan, mint a sebek kitisztítása és helyrehozása. Ezek a „hegek” nem biztos, hogy rögtön összeforrnak, de sosem kezd el begyógyulni és rendbe jönni, ha nincs rendszeresen tisztítva és gondosan orvosolva. Idővel, ezzel az ismételt tisztítással és odafigyeléssel végül valóban meggyógyul a seb.

Amikor nem tudtam mit kezdeni az alkohol függőségemmel, minden alkalommal megvallottam a szentgyónásban. Majd ledöbbentem a kegyelem egy csodálatos pillanatában, és többet nem volt szükség arra, hogy függőségemet meggyónjam. Onnantól kezdve többet nem nyúltam alkoholhoz. Visszanézve láthatom, hogy Isten rajtam keresztül és velem munkálkodott, még akkor is, amikor kétségbeestem, hogy talán sosem fogok kigyógyulni ebből.

8. Fejlődhet a Jézussal való személyes kapcsolatod

A bűnösnek szüksége van megmentőre. Minél jobban felismerjük az elkövetett bűnöket, annál jobban rájövünk arra, hogy szükségünk van Valakire, aki megvált, és minél jobban szükségünk van a Megváltóra, annál személyesebb kapcsolatunk lesz Jézussal. A gyónás egy szentség, és természetesen Jézussal a legszemélyesebben az Eucharisztiában találkozhatunk. Krisztus látja a lelkünkben, hogy szenvedünk, tudja és ismeri emberségünk bánatát, és szomorúságát, kezeiben tart, felkarol, letörli könnyeinket, és segít felállni méltósággal a porból, újra és újra.

9. Krisztus testét egyre tisztábban veszed magadhoz

Minél tisztább a lélek, annál tisztábban látunk. A rendszeres szentgyónás azt jelenti, hogy az Eucharisztia kegyelme is jobb állapotban érhet. Jézust szeretettel, óvatos figyelemmel és tisztelettel tudod a szívedbe fogadni, majd könnyebben meghallod hangját életedben. Szeretetünk Iránta egyre inkább növekszik azáltal, hogy tudjuk: rendszeresen a kegyelmében élünk. Növekvő hálával fogunk tekinteni az Eucharisztiára, amiben Krisztus önmagát adta értünk.

10. Az élet már nem csak arról szól, hogy „ne kövessek el bűnt”, hanem elkezdhetsz törekedni arra, hogy minden cselekedeted egy irányba mutasson

Mikor eldöntöd, hogy rendszeresen megvallod bűneid, azokat a szokásokat és viselkedéseket is megláthatod, melyek a bűneidhez vezettek. Fény derül azokra a sötét helyekre, melyeket legszívesebben még elrejtettél volna. Ez nem olyan rémisztő, mint ahogyan hangzik. Tényleg minden akaratodat bevetve törekedhetsz, hogy egységben lásd életed területeit. Felfedezheted, hogy a szentgyónás – és az élet – nem csak egyszerűen arról szól, hogy „ne vétkezzünk.” Arról szól, hogy Jézus szíve irányítja a tiédet, és minden tevékenységed Felé mutat. Amikor életünk középpontjába nem magunkat, hanem Őt állítjuk, megtalálhatjuk a békét. Nem azt jelenti ez, hogy kevesebbet gondolkodjunk magunkról, hanem sokkal inkább azt, hogy többet gondoljunk Rá. 

11. Szeretnél visszamenni

Elköteleződve a rendszeres szentgyónások mellett, később könnyebben észreveszed, ha mégis több ideje elhalasztottad az alkalmat. Lehet, hogy ez nem tragikus, de talán elkezded érezni, hogy elnehezedett szíved lehúz, vagy érzékenyebb leszel azokra a dolgokra, amikről tudod, hogy visszavezethetnek a helyes irányba. Sosem könnyű elmenni gyónni, és amíg nincs vége, nem kellemesek a kilátások, nehéz megtenni. A kiengesztelődés szentségéhez való ismételt visszatérés azonban könnyebbé teszi ezt. Ha elrontottunk valamit, gyorsabban futunk az irgalmas Atya szerető karjaiba, és elveszti jelentőségét az, hogy csak félelemből menjünk el évente egyszer letenni bűneinket.

Rájövünk, hogy mennyire értékes ez a szentség, és sosem kéne elhagynunk.

Ha már egy ideje nem voltál gyónni, akkor bátorítunk és hívunk erre. Talán azon gondolkozol néha, hogy szükséged van egy kis löketre, hogy elindulj a jó irányba…Nos, akkor számodra ez egy jel is lehet! 🙂 

Forrás: Catholic-link

Fotó: Daily Mail, Guadalupe Radio, Catholic Exchange, Life Teen

 

Ezt a cikket Soós Detti önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Borítókép: Father Rob Trujillo of Epiphany Church in Lake City, Fla., hears a young man's confession during a pro-life gathering at the Verizon Center in Washington Jan. 23. Tens of thousands of young people gathered at two Washington arenas to rally and pray before taking part in the annual March for Life. (CNS photo/Gregory A. Shemitz) (Jan. 23, 2012) See LIFE-YOUTH Jan. 23, 2012.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Lelkiség Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás