2017. 07. 02.

„A bevándorlónak is van kötelessége” – Székely János

Társadalmi kérdéseket is érintő interjút adott a HVG-nek Székely János szombathelyi püspök.

Az interjú során többek között szóba került a hívek hiánya, a korrupció, valamint a menekültkérdés is. Utóbbi kérdés kapcsán felmerült, hogy a püspök atya a Szent Egyed Közösség lelki vezetője, akik segítik a Magyarországon lévő menekülteket. Ezzel kapcsolatban a következőt nyilatkozta Székely János:

„Valóban többeknek tudtunk kisebb-nagyobb segítséget adni a református és az evangélikus egyházzal együttműködve. Magyarországon egyébként jelenleg összesen csak négy-ötszáz olyan bevándorló van, aki itt szeretne maradni. A Magyar Katolikus Egyház is elsősorban a bajok forrásánál, a Közel-Keleten segít, az iraki Erbílben például iskolát építünk. Az igazi megoldás ugyanis helyben van, hiszen az ember elsősorban a saját kultúrájában, nyelvi közegében tudja kibontakoztatni magát. Földünket a Teremtő minden embernek szánta, és ha valahol – például a terrorizmus, a háborúk vagy akár a globális felmelegedés miatt – élhetetlenné válik a helyzet, s ezért emberek milliói kényszerülnek otthonuk elhagyására, akkor az egész földnek közösen kell segítenie.

Természetesen a bevándorlónak is van kötelessége. A legelső, hogy a határon megálljon, benyújtsa a kérelmét, az ország pedig méltányos eljárásban vizsgálja meg az indokait. Az államok mérlegelhetik például azt, hány olyan bevándorlót tudnak befogadni, akinek a biztonsága és megélhetése nincs közvetlen veszélyben. Az is fontos, hogy a menekültek számára ne vesszen kárba az az idő, amit a hazájuktól távol töltenek, s a helyzet jobbra fordultával képesek legyenek visszatérni.”

(Forrás: HVG)

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás