2017. 06. 27.

Püspökök legjobb mondatai a KATTÁRS-on

Vasárnap Győrben, a Katolikus Társadalmi Napok keretében tartották a „Család, légy, ami vagy!” nemzetközi konferenciát, ahol egyházi és civil vezetőkkel gondolkodhattunk együtt korunk családdal kapcsolatos kihívásairól. A konferencián Bíró László és Székely János püspök atyák is előadást tartottak. Az ő beszédeikből szemezgetek és felvetéseikre reflektálok röviden a múlt héten elindult ÉLETBEVÁGÓ rovatunk második cikkében. Azokról a gondolatokról van szó, amelyeket gyorsan le kellett jegyzetelnem – kétségbeesve kutatva a tollam után, majd végül a laptopomat csapva fel – , mert továbbgondolásra ösztönöztek.

 

Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye újonnan kinevezett püspöke:

 „Egy kultúra addig él, amíg kapcsolatban van azzal az éltető titokkal, amely létrehozta, amelyből született.”

Ha keresztény kultúráról beszélünk, érdemes kapcsolatban lennünk Jézussal. Különben az igyekezetünk, hogy megmentsük azt, teljesen felesleges és értelmetlen.

„Divat a jogalkotásban a gender mainstreaming. […].  Nagyon jónak látnám, ha lenne egy family mainstreaming. […]. Minden törvényt kötelező legyen olyan alapon átvizsgálni, hogy ez segíti-e a családot, a család melletti döntést, a gyermekvállalást.”

Ez nem alap? – kérdi az ember lánya. Nem, nem az. De az lehet, ha teszünk érte.

„A házasság az emberi élet hatalmas vállalkozása. Sokkal nagyobb, mint pl. egy tengerentúli út. Föl kellene rá készülni.”

Csak itt nem lehetünk egyéni vállalkozók! 🙂

 

Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke:

„Az azonos neműek házassága csak az első lépés. A következő a többtagú „házasság” lesz.”

Azért ez túlzás, nem? Ja, hogy nemrég megkötötték a világon az első hivatalos „házasságot” három férfi között? Hol is? Kolumbiában, ahol két évvel ezelőtt a házasság még az volt, ami: egy férfi és egy nő egysége. Tényleg, már emlékszem, nemrég olvastam róla! De az csak valami vicc volt, nem? Nem? Bocsánat, Püspök Atya, teljesen igaza van!

„Lassan oda jutunk, hogy a technológiával helyettesítjük a házasságot. […] Bármi áron is reprodukálni az életet. Vagy ha nem kell, bármi módon is megsemmisíteni.”

Ma Magyarországon teljesen legális játszani az emberi élettel. Létrehozhatunk lombikban egy emberi életet, ha azt szeretnénk, majd pár héttel rá abortuszra mehetünk, ha meggondoltuk magunkat. És mindezt elfogadott jogi keretek között, sőt, az állam által anyagilag támogatva, olyan álságos orvosi szakszavakkal kísérve, mint pl. a magzatredukció, ami a szám felett megtapadt embriók abortálását jelenti.

Püspök atya zárógondolata az ÉLETBEVÁGÓ mottója is lehetne:

 „Az eseményt mindig igazsággal kell megítélni, a személyt pedig mindig irgalommal.”

Szóval ne ítélkezzünk, de ne is maszatoljunk!

 

Zaymus Eszter

Életbevágó
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás