2017. 06. 25.

Sporton át vezet az út Istenhez!

Manapság a virtuális valóság iránti rajongásunk rengeteg aggodalomra ad okod. A gyermekek számára a testmozgás hiánya súlyos következményekkel jár,  testi fejlődésük a növekedés fontos része, és mindannyian nagyon jól tudjuk, mennyire sokat segít ebben a sport. De az talán nem köztudott, hogy a sport pozitív hatással lehet a lelki fejlődésükre is.

Ép testben ép elme

“Mens sana in corpore sano.”  Gyakran félreértik ezt a latin mondást, pedig a megírása idején a spirituális jelentése magától értetődő volt. Ma a szekularizmussal ez a jelentése eltűnt, mivel az „elme” szó elvesztette a kapcsolatát a spiritualizmussal. Átfogalmazva így is hangozhat a mondás: „Kérjük Krisztust, hogy az egészséges testünkben ép lelket tartson.”

hirdetés

Isten megajándékozott a testünkkel, amiről gondoskodnunk kell, ezért a testmozgás a keresztény életvitel része kell, hogy legyen.

Az edzettség egy hosszútávú befektetés. Ehhez meg kell küzdenünk a gyengeségeinkkel, és meg kell tanulnunk alázatosnak lenni, amikor elbukunk. Mindez építi a személyiséget, és fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében.

A sportszerűség keresztény érték

Don Bosco a sportot nagyszerű lehetőségnek tartotta a nevelésre és az evangelizálásra. Miután megfigyelte, hogy „a stadion több embert vonz, mint a templom”, az olasz pap hátrányos helyzetű fiatalokkal kezdett foglalkozni a sporton keresztül. Sok gyereknek ez – lehetőség a feszültség levezetésére, miközben atlétikai képességeik fejlődtek – volt a „jó útra térés” kiindulási pontja.

A sport egyik alapelve az állandó törekvés a fejlődésre. A fiatal atléták, akik megtanulják szeretni a fizikai megterhelést, gyakran azon kapják magukat, hogy ugyanazokat az elveket alkalmazzák a mindennapi életben is. A sportolás szép lassan rávezethet a társadalmi normák és szabályok elsajátítására, azután az alapvető keresztény értékek gyakorlására.

„Szeresd felebarátodat, mint önmagadat” a sportban is érték!

Amellett, hogy ez a szeretet második fő parancsolata, a tisztességes játék, a „fair play” esszenciája is, ami nélkülözhetetlen a sportban.

Amikor a profi sportolók keresztény példaképek is egyszerre

Számos fiatal focista álmodik szép karrierről, és sok példaképük van, akire  felnéznek. Minden sportnak megvannak a maga hősei, akik néha kiváló példaképek. Az ő példájuk segít a fiataloknak megtalálni a motivációt az intenzív edzésre és a folyamatos önfejlesztésre. A szobájuk falán lévő poszterek arra ösztönzik őket, hogy kövessék a hős példáját az egészséges életmódban, a folyamatos gyakorlásban és kitartásban.

Ki lehetne jobb példakép egy élsportolónál, hogy lelkesítse a fiatalokat a krisztusi élet útján? Szerencsére nincs hiány a hírességek tanúságtételében. A focista Oliver Giroudnak, például, nincs szüksége vallomásra, mert a tetoválása mindent elárul: „Az Úr az én pásztorom, semmiben sincs hiányom.”  Lionel Messi minden meccse előtt keresztet vet. Lewandowski és Gortat azt vallják, hogy a hitük támogatást nyújt nem csak a pályán, de azon kívül is, mely segíti őket jobb emberré válni és legyőzni a kísértéseket. Sok profi sportoló, mint Tim Tebow, nyíltan beszélnek az Istennel való kapcsolatukról.  Megerősítik, hogy a keresztény értékek a sport világára is vonatkoznak.

Az atlétika edzés keresztény módja

Hogyan fejlődhet gyermeke lelki élete a sporton keresztül? Íme néhány jótanács, amelyet érdemes szem előtt tartani:

  • A jókedv fontos.  Ha az atlétika lesz a gyermek fejlődésének kezdőpontja, döntő fontosságú, hogy olyan sportot válasszon, amit élvez.
  • A jó edző kulcsfontosságú. Egy kompetens és karizmatikus edző fontos tanárrá és példaképpé fog válni gyermek számára.
  • Körültekintően érdemes megválasztani az edzőt. Fontos, hogy az edzőnek és az egyesületnek egészséges szemlélete legyen a sportról.
  • A pozitív hősök lesznek a támogatóid.  Mutasd meg a gyermekednek, hogy a példaképe is hívő, és hogy a hit segítségével felülkerekedhet önmagán, le tudja győzni a gyengeségeit, és valóban élni fog.
  • Add ajándékként a motivációdat. A szülői támogatás és elismerés az egyik legfőbb mozgatórugója a gyermek fejlődésének. A gyermekednek tudnia kell, hogy még ha el is veszti a játékot, vagy nem nyer meg egy versenyt, attól még győztes lesz a te szemedben.
  • Hívd segítségül a Jóistent az imában. Az atlétikai képességek fejlesztése időt és folyamatos erőfeszítést igényel. Ugyanez az alapelv igaz a lelki fejlődésre is: rendszeres, kitartó ima lesz a szegletköve a gyermeked Istenhez közeledésének.
  • Imádkozzatok együtt, hogy ép testben ép lélek lakozzon.

 

Forrás: Aleteia
Fotó: Firstpost

Ezt a cikket Almási Laura önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód
hirdetés

1 Komment

  • Válasz tuttle005 2017. 06. 25. 13:41

    „A focista Oliver Giroudnak, például, nincs szüksége vallomásra, mert a tetoválása mindent elárul: „Az Úr az én pásztorom, semmiben sincs hiányom.” ”

    Azt elhiszem, hogy Giroudnak semmiben sincs hiánya. Heti 100.000 fontos fizetés. Eközben van 2 milliárd ember, aki napi 1 dollárból próbál megélni. További 2 milliárd a létminimum környékén tengődik. Szóval az Úrnak van még mit dolgoznia azon, hogy senki semmiben ne szenvedjen hiányt.