2017. 06. 19.

“A mennyországba megyek” – így búcsúzott a londoni tűz olasz áldozata

„Nem ölelhetlek meg benneteket még egyszer utoljára. Az egész élet előttem állt még.” – egy olasz pár felkavaró telefonbeszélgetése. Dolgozni mentek Londonba, de meghaltak.


Gloria Trevisan és Marco Gottardi, a két fiatal venetói (Észak-Olaszország) származású olasz építészmérnök egy londoni 24 emeletes épületben keletkezett tűzben vesztette életét. Gloria és barátja Marco három hónapja voltak Londonban és a Kensigton negyedbeli Grenfell Tower 23. emeletén laktak. A fiatal nő egy havi 1406 fontot fizető állást talált és nagyon örült, hogy új karriert kezdhet a brit fővárosban.

Keddről szerdára virradó éjjel a két fiatalnak sikerült felhívnia a szüleiket, hogy óráról órára beszámoljanak nekik a drámai események alakulásáról. Ezeknek a beszélgetéseknek a tartalma borzongató.  Nem sokkal éjfél előtt a 26 éves Gloria felhívta a szüleit és elmondta, hogy tűz ütött ki az épület 3. emeletén. Ekkor még ő is és szülei is biztosak voltak benne, hogy a tűzoltóknak sikerül eloltaniuk a tüzet, ami így nem fog elérni az ő 23. emeleti lakásukig.
Hajnali kettőkor Gloria idegesebb lett. Édesanyja a telefonhoz kéri Marcót, aki megnyugtatja őt: „Itt vannak a tűzoltók, minden rendben.”

Egy órával később Gloria szülei még mindig a tévé előtt ülnek otthonukban Padova közelében. Egyenes adásban figyelik a lángokat, amelyek lányuk lakóházát pusztítják, és közben vele beszélnek telefonon. „Nem tudunk kimenni, benn rekedtünk.”- aggódik Gloria. Marco is felhívta édesapját, Gianninot. Ő is ugyanezt mondja: „Nagy a füst, de ne aggódj, várjuk a segítséget. Kinyitottuk a bejárati ajtót, de akkora a füst, hogy nem tudunk kimenni. A liftek nem működnek.”

Az utolsó hívás olasz idő szerint pontosan 4 óra 7 perckor történt, amikor a füst beáramlott Gloria és Marco lakásába. „Annyira sajnálom, nem ölelhetlek meg titeket még egyszer utoljára. Az egész élet előttem állt még. Ez nem igazságos. Nem akarok meghalni. Segíteni akartalak benneteket, megköszönni mindazt, amit értem tettetek.” – mondta szüleinek a fiatal nő élete utolsó pillanataiban. „A mennyországba megyek, onnan segítek majd nektek.”

hirdetés

Marco édesapja ezt nyilatkozta az olasz sajtónak: „Az első híváskor azt mondták, nyugodjunk meg, hogy kezelhető a helyzet. De másodszorra – és ezt nem tudom kiverni a fejemből – a fiam azt mondta, hogy füst van, hogy hatalmas füst közeledik feléjük, hogy semmit sem tehetnek, csak a csoda segíthet rajtuk”

Az Instagramon a netezők megosztottak egy fekete-fehér fényképet, amelyet Gloria készített a kis lakásról néhány hónappal ezelőtt: két szék egymás mellett és csukott ablakok. Remek éjszakai kilátás a háztetőkre és London fényeire. A lakás amely azon az éjjelen végzetes csapdává vált számukra.

Forrás: GeoPolis

Fordította: Nagyné Molnár Ildikó

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás