2017. 06. 12.

Ti vagytok a föld sója!

Amikor baráti beszélgetésekkor aktuális társadalmi problémákra, kérdésekre terelődik a szó, gyakran elcsodálkozom,  mert sokszor olyan mondatok hangzanak el, mint hogy „Ebben a témában nem vagyok otthon” vagy „Hallottam róla, de nem tudom pontosan mi az.” és hasonlóak. Sokszor nem érezzük a sajátunknak a problémát és ezáltal mind az érdeklődésünk, mind az ismeretünk csekély az adott témában.

Az, hogy valamit nem támogatunk, nem jelenti azt, hogy ellenezzük, és a hallgatás is egyfajta válasz. Ma még megtehetjük, hogy bizonyos témákkal nem foglalkozunk, de holnap ez lesz a valóság és akkor már késő lesz.  Most, amikor a világ két lábbal tiporja porba az alapvető, keresztény értékeinket, itt az ideje, hogy újra átgondoljuk, mire is hív minket Isten.

A Bibliában Jézus ezt mondja:

„Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják és eltapossák az emberek.” (Mt 5,13)

Néha úgy érzem, hogy keresztényként igyekszünk a lehető legkonfliktusmentesebben éldegélni a világban. Amíg ők békén hagynak minket, nekünk sem szükséges a világ dolgaiba beleszólni, de így lassan mi is „megízetlenülünk”.

hirdetés

„Ti vagytok a föld sója” írja a Biblia, vagy a következő versekben: „Ti vagytok a világ világossága…Lámpást sem azért gyújtanak, hogy a véka alá rejtsék.” (Mt 5,14-15)

Jézus egyértelműen rámutat, hogy a mi feladatunk nem az, hogy meghúzzuk magunkat, hanem, hogy a hitünkkel és cselekedeteinkkel másokat is „megízesítsünk”.

Ha mi, hívők, nem szólalunk fel azokért az értékekért, amelyekről hisszük, hogy Istennek tetszőek és jók, akkor ki fog?

Isten mindannyiunkat megbíz azzal, hogy munkálkodjunk a környezetünkben, a világban. A mi felelősségünk, hogy mit hozunk ki ebből.

Most biztosan arra gondolsz: „De hát mit tehetnék én? Én ehhez kevés vagyok.”  Jézus nem véletlenül hozza példának a sót. Gondolj csak bele, milyen aprócska egy szem só és mégis mennyire kevés kell belőle, hogy megízesítse az ételt.

Kezdd te is kicsiben: alkoss a Bibliára, a hitedre alapozott véleményt a mindennapi élet aktuális kérdéseiről, problémáiról. Beszélgess erről a barátaiddal, családoddal vagy az ifiben és meglátod, hogy egy pöttömnyi só szem is mekkora változást tud hozni!

 

Kristály Emese

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás